Genç gazetecilere yeni yıl müjdesi...

50. yaş gününü kutlamaya hazırlanan Basın İlan Kurumu’nun Kasım 2010 Genel Kurulu toplantısından bütün iletişim mezunlarını yakından ilgilendiren bir karar çıktı. Kurumun aracılık ettiği yerlerde yayınlanan gazetelerin asgari fikir işçileri kadrosunda görevlendirilecek iletişim fakülteleri veya diğer fakültelerin iletişimle ilgili bölümlerinden mezun olanlar için, aranılan en az ara vermeden 6 ay çalışmış olmak şartı' kaldırıldı. Genel Kurul’un yine aynı konudaki kararında, ara vermeden 18 aylık toplam çalışma süresi, altı ayın altında olmamak üzere toplam 18 ay, ara vermeden 12 aylık görev süresini ise, benzer şekilde dört ayın altında olmamak üzere, toplam 12 şeklinde değiştirildi. Resmi gazetede yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek olan karar için bilgi veren Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında şu değerlendirmeyi yaptı: “Dört yıl boyunca habercilik eğitimi almış iletişim fakültesi veya diğer fakültelerin iletişim ile ilgili bölümlerinden mezun olmuş kişilerden, bu eğitimlerine ilave olarak ayrıca herhangi bir basın yayın organında en az 6 ay ara vermeden çalışmış olma şartı aranması makul değildi. Özellikle iletişim fakülteleri veya diğer fakültelerin iletişim ile ilgili bölümlerinden mezun olanların, eğitim sürelerince muhtelif dönemlerde çeşitli basın yayın organlarında staj yapma zorunlulukları olduğu ve bu stajları sırasında, bahsi geçen gazetecilik görevlerini pratik olarak icra ettikleri hususunu gözardı etmememiz gerekiyordu. Göreve geldiğimiz günden bu yana yurt gezilerimiz sırasında gerek gazete sahipleri gerekse iletişim mezunları yaşadıkları sıkıntıları dile getirmekteydi. “İşsiz iletişimci kalmasın” Genel Kurul üyelerinin oy çokluğu ile almış olduğu karar sayesinde hem asgari kadro sıkıntısı çeken gazete sahipleri hem de işsizlik sorunuyla boğuşan iletişimcilerin rahat bir nefes alacağını ifade eden Altaylı, "Resmi ilânlara kurumumuzun aracılık ödevinde bulunduğu yerlerde yayınlanan resmi ilân yayınlama hakkını haiz 169 gazete mevcut olup, söz konusu bu gazetelerde 4 bin 415 fikir işçisi istihdam edilmektedir. Fikir işçilerinin ise sadece 945’i muhtelif iletişim fakültesi veya diğer fakültelerin iletişim ile ilgili bölümlerinden mezun. Ancak bu rakam yeterli değil. Biz Türkiye’de işsiz gazeteci istemiyoruz. Gazetecilerin mağdur ve unutulmuş olmalarını üzüntüyle karşılıyoruz. Bu tablonun tersine çevrilmesi, iletişim mezunu binlerce gencin, deneyimli ama işsiz gazetecilerin istihdamı için yeni projeler üzerinde çalışmaktayız.” dedi. 

Genç gazetecilere yeni yıl müjdesi...

Basın İlan Kurumu'ndan yeni yıl müjdesi...50. yaş gününü kutlamaya hazırlanan Basın İlan Kurumu’nun Kasım 2010 Genel Kurulu toplantısından bütün iletişim mezunlarını yakından ilgilendiren bir karar çıktı. Kurumun aracılık ettiği yerlerde yayınlanan gazetelerin asgari fikir işçileri kadrosunda görevlendirilecek iletişim fakülteleri veya diğer fakültelerin iletişimle ilgili bölümlerinden mezun olanlar için, aranılan en az ara vermeden 6 ay çalışmış olmak şartı' kaldırıldı. Genel Kurul’un yine aynı konudaki kararında, ara vermeden 18 aylık toplam çalışma süresi, altı ayın altında olmamak üzere toplam 18 ay, ara vermeden 12 aylık görev süresini ise, benzer şekilde dört ayın altında olmamak üzere, toplam 12 şeklinde değiştirildi.

Resmi gazetede yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek olan karar için bilgi veren Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında şu değerlendirmeyi yaptı: 

“Dört yıl boyunca habercilik eğitimi almış iletişim fakültesi veya diğer fakültelerin iletişim ile ilgili bölümlerinden mezun olmuş kişilerden, bu eğitimlerine ilave olarak ayrıca herhangi bir basın yayın organında en az 6 ay ara vermeden çalışmış olma şartı aranması makul değildi. Özellikle iletişim fakülteleri veya diğer fakültelerin iletişim ile ilgili bölümlerinden mezun olanların, eğitim sürelerince muhtelif dönemlerde çeşitli basın yayın organlarında staj yapma zorunlulukları olduğu ve bu stajları sırasında, bahsi geçen gazetecilik görevlerini pratik olarak icra ettikleri hususunu gözardı etmememiz gerekiyordu. Göreve geldiğimiz günden bu yana yurt gezilerimiz sırasında gerek gazete sahipleri gerekse iletişim mezunları yaşadıkları sıkıntıları dile getirmekteydi.

“İşsiz iletişimci kalmasın” 

Genel Kurul üyelerinin oy çokluğu ile almış olduğu karar sayesinde hem asgari kadro sıkıntısı çeken gazete sahipleri hem de işsizlik sorunuyla boğuşan iletişimcilerin rahat bir nefes alacağını ifade eden Altaylı, "Resmi ilânlara kurumumuzun aracılık ödevinde bulunduğu yerlerde yayınlanan resmi ilân yayınlama hakkını haiz 169 gazete mevcut olup, söz konusu bu gazetelerde 4 bin 415 fikir işçisi istihdam edilmektedir. Fikir işçilerinin ise sadece 945’i muhtelif iletişim fakültesi veya diğer fakültelerin iletişim ile ilgili bölümlerinden mezun. Ancak bu rakam yeterli değil. Biz Türkiye’de işsiz gazeteci istemiyoruz. Gazetecilerin mağdur ve unutulmuş olmalarını üzüntüyle karşılıyoruz. Bu tablonun tersine çevrilmesi, iletişim mezunu binlerce gencin, deneyimli ama işsiz gazetecilerin istihdamı için yeni projeler üzerinde çalışmaktayız.” dedi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.