“Gazetecilik meslek olmaktan çıktı”

Ankara  Gazeteciler Cemiyeti tarafından Antalya Belek Belconti Otelde düzenlenen ve Türkiye genelinden 500 gazeteci ve akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilen ‘Ulusal İletişim Kongresi’ sona erdi. Ünlü sunucu Mehpare Çelik’in sunuculuğunu gerçekleştirdiği kongreye daha önce katılacağı bildirilen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım programda olmayan ilerinden dolayı katılamadı. Kongreye Bayburt’tan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yaşar Yıldız, Yönetim Kurulu Üyeleri Murat Okutmuş ve Aydın Cilara katıldı.

“Gazetecilik meslek olmaktan çıktı”

Ankara  Gazeteciler Cemiyeti tarafından Antalya Belek Belconti Otelde düzenlenen ve Türkiye genelinden 500 gazeteci ve akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilen ‘Ulusal İletişim Kongresi’ sona erdi. Ünlü sunucu Mehpare Çelik’in sunuculuğunu gerçekleştirdiği kongreye daha önce katılacağı bildirilen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım programda olmayan ilerinden dolayı katılamadı. Kongreye Bayburt’tan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yaşar Yıldız, Yönetim Kurulu Üyeleri Murat Okutmuş ve Aydın Cilara katıldı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Korkmaz Alemdar, ‘Türkiye’de Kitle İletişimi’ konulu konuşmasında son yıllardaki hükümet politikalarından dolayı gazeteciliğin artık meslek olmaktan çıktığını ve bu işi yapanlar tarafından bir meşgale olarak görüldüğünü dile getirdi.

Ev sahibi olarak ‘hoşgeldin’ konuşması yapan Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni, Ankara Gazeteciler Cemiyetinin organizasyonunun Antalya’da düzenlediği bu önemli toplantıda bu kadar seçkin kişileri bir arada ağırlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyerek “Bugün değişen dünyada; değişen yada gelişen medyanın sorunlarına çözümü, iletişim sektörünün gelişmesi için değerli konuşmacıların fikirlerinden bu salonda faydalanacağız. Sizlere ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İnşallah kongremizi sektörümüze hayırlı olur” dedi. Konuşma arasında söz alan Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin adına, Cemiyet Genel Sekreteri Ümit Gürtuna’ya organizasyondan dolayı şilt takdim etti.

 

 

 

 

 

 

 

 

“Bilişim bir ülkenin gelişmişliğinin kanıtı haline geldi”

Daha önce toplantıya katılacağı bildirilen ancak çeşitli konulardan dolayı toplantıya katılamayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın yerine toplantıya katılan ve bir konuşma yapan Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Akay Ulaştırma Bakanlığının bilişim sektörü ile ilgili bazı çalışmalarına değinerek “Bilişim artık bütün ülkeler için çok önemli bir konum haline gelmiştir. Çok hızlı gelişen bilişim sektörü, ülkemizde meyvelerini vermeye başlamıştır. Ülkemizde gerek basın, gerekse diğer bilişim alanlarında bakanlığımız tarafından yapılan çalışmalar ile yurttaşlarımız haber alma alanında ciddi ilerleme görmüştür” şeklinde konuştu.

“RTÜK yalnızca İletişim Fakülteleriyle uğraşıyor”

‘Türkiye’de Kitle İletişimi’ konulu açılış konuşması ile kongreyi açan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Korkmaz Alemdar, Türkiye’de basının içinde olduğu durumdan bahsederken “Bu işi yapanlar artık bu işi meslek olarak görmemeye başladılar. Maalesef artık bu işin bir meşgale olarak yapıldığını duymaya başladım” diyerek gazetecilik mesleğinin geldiği durum hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Alemdar konuşmasının devamında, “Bugün burada konuşacağımız konuların içerisinde gelişen teknolojilerin ülkemizde kullanılması ile ilgili konular bulunmaktadır. Teknolojinin gelişmesine rağmen ülkemizde hala nedeni bilinmeden gazeteciler hapiste yatıyor. Ülkemizde teknoloji iletişimin artısı yerine başkalarını dinlemede kullanılıyor. Türkiye’de kitle iletişimini anlatırken içerisinde bulunduğumuz durumu iyi anlamamız gerekiyor. ABD’de basını kontrol etmesi için kurulan FCC, basın kurumalarının desteklenmesini sağlarken, bizim aynı amaçla kurduğumuz RTÜK basın kuruluşlarını kapatıp, cezalandırmaktan başka bir şey yapmıyor. Bunu ülkeler arasındaki basın anlayışını vurgulamak için söylüyorum. Radyo, televizyon ve iletişimdeki kuralsızlık için eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel “Bunlar kuralsızlığı kural edinmişler” diyerek konunun ne kadar acı bir hale geldiğini belirtmişti. Peki RTÜK ne iş yapar derseniz, RTÜK yalnızca İletişim Fakülteleriyle uğraşıyor. Üniversitelerdeki bu bölümlerin kanması için uğraşıyor” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

“Gazetecilik artık meslek olarak değil, meşgale olarak görülüyor”

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Alemdar, “Gazetecilerin adam yerine konması 1960’lı yıllarda gerçekleşmiştir. Ama gazetecilerin bütün haklarının budanması da Özal döneminde gerçekleşmiştir. Gazeteciliğin paraya muhtaç kaldığı, haklarından yoksun bırakıldığı dönem 1980’li yılların başında oluşturulmuştur. Amerikalılar tarafından uygulamaya konulan yeni modelden dolayı meslek ciddi bir erozyona uğramıştır. Birçok gazeteciden, gazeteciliğin bir meslek olmadığını bile duydum. Yaptığımız işin meslek olup olmadığının tartışılması bile çok ciddi bir durum. Artık gazetecilik, bu işi yapanlar tarafından bir meslek değil, meşgale olarak görülüyor” diyerek konuşmasını tamamladı.

Öğleden sonra yapılan ilk oturumda ‘İletişim Özgürlüğü, Sorunlar ve Öneriler’ konusunda panel düzenlendi. Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Ümit Gürtuna’nın başkanlığını yaptığı ilk oturuma; Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süheyl Batum, KKTC Dış Basın Birliği Başkanı Fevzi Tanpınar, Serbest Gazeteci İsmet Solak ve Akşam Gazetesi Yazarı İsmail Küçükkaya katıldı.

‘Medya ve Etik’ konulu ikinci oturumun başkanlığını İstanbul Üniversitesi iletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin yaptı. Oturuma; Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ruhdan Uzun, Hürriyet Gazetesi Yazarı Sedat Ergin, Milliyet Gazetesi Yazarı Mehmet Tezkan ve Gazeteci-Yazar Öcal Uluç katıldı.

Başarılı geçen kongre 4 gün süren oturumların ardından sona erdi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.