Efsane mekânda, eski Bab-ı Âli havasında

Febus Medya - Basın İlan Kurumu (BİK), 2012 Basın Bayramı’nı kutlamaya hazırlanıyor. Gazeteciler için önemli bir tarih olan 24 Temmuz için bu yıl özel bir sürpriz hazırlayan BİK, bir zamanlar gazetecilerin buluşma noktası olan meşhur Marmara Kıraathanesi’nin kapılarını yeniden açıyor.

Efsane mekânda, eski Bab-ı Âli havasında

Efsane mekânda, iftardan sahura, eski Bab-ı Âli havasıFebus Medya - Basın İlan Kurumu (BİK), 2012 Basın Bayramı’nı kutlamaya hazırlanıyor. Gazeteciler için önemli bir tarih olan 24 Temmuz için bu yıl özel bir sürpriz hazırlayan BİK, bir zamanlar gazetecilerin buluşma noktası olan meşhur Marmara Kıraathanesi’nin kapılarını yeniden açıyor.

2010 yılında Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay’ın girişimleriyle gerçek bir bayram havasında kutlanmaya başlanan Basın Bayramı, 2011 yılında da, "Bab-ı Âli yaşıyor, bayramını kutluyor" sloganıyla tüm televizyonlara ve gazetelere haber olmuştu.

Bu yılki etkinliğe daha özel sürprizlerle hazırlanan BİK,  Basın Bayramı’nı hem 3 gün boyunca kutlayacak hem de 1950'li yıllarda Türk fikir hayatı için önemli bir yer olan Marmara Kıraathanesi’ni n kapılarını yeniden açacak.

Eski Bab-ı Âli havasını oluşturabilmek için Sultanahmet Meydanı’nda bir benzeri kurulacak olan Marmara Kıraathanesi, bu yıl yine ünlü isimleri bir araya getiriyor. Bu yıl ilk kez 3 gün sürecek olan kutlamalarda, Zeki Çol, Erdoğan Arıpınar, Altan Öymen, Halit Esendir, Ahmet Çakır, Hakkı Yalçın, Ahmet Turan Alkan, Okay Karacan, Engin Köklüçınar, Hıncal Uluç, Mehmet Barlas, Şevket Eygi, Beşir Ayvazoğlu, Hasan Pulur, Mehmet Niyazi, Hekimoğlu İsmail gibi birçok ünlü isim bir araya gelecek.

İftardan sahura…

İlk kez 1958 tarihinde Beyazıt'ta açılan ve 1984’e kadar gazetecilerin, yazarların, akademisyenlerin bir araya geldiği bir yer olan Marmara Kıraathanesi, Basın Bayramı için Sultanahmet Meydanı’nda, Ayasofya Müzesi önüne yeniden kurulacak. 22-24 Temmuz tarihleri arasında açık kalacak ve aynı anda yaklaşık 200 kişiyi ağırlayacak olan kıraathanede, her şey eski Bab-ı Âli havasında gerçekleştirilecek.

Etkinliklerinin ilk günü, Türk fikir hayatının ünlü isimleri, tıpkı eskiden olduğu gibi iftardan sahura kadar geçmişin ve bugünün medyasını konuşacak. TRT'nin eski Marmara Kıraathanesi üzerine çektiği 6 bölümlük belgeselin de izleneceği kıraathanede, 24 Temmuz akşamının sürprizi ise Fehmi Koru ve fasıl grubunun düzenleyeceği Türk Sanat Müziği’ni içeren bir fasıl gecesi olacak. Basına açık olacak etkinlikler, kıraathane dışında kurulacak bir platformla dışarıdan da izlenebilecek. 

Basın Bayramı hakkında: 24 Temmuz 1908 günü İstanbul'da gazeteciler kendi aralarında karar aldı: O gece sansür memurlarını gazetelere sokmayacaklardı. Gazeteler basıldı. Gazeteciler sabaha kadar bürolarda, matbaalarda kaldı. Gelen sansür memurları "Meşrutiyet ilan edildi. Artık matbuat hürdür" diye kapıdan geri çevrildi. Ve ertesi gün, yani 25 Temmuz'da gazeteler ilk kez sayfalarında beyaz sütunlar ol¬maksızın, sansürsüz olarak çıktı. O günden beri, 2. Meşrutiyet'in ilan edildiği 24 Temmuz, "Basın Bayramı" olarak kutlanıyor.

Bilgi ve İletişim:
Febus Medya / [email protected] / [email protected] / 0 212 249 60 00 - 60 07

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.