Dede Korkut'un kahramanı, Diriliş'in fenomeni oldu

Oğuzlar'ın destan kahramanı, Dede Korkut'tan alıntılanan Bamsı Beyrek, Diriliş Ertuğrul dizisinin en çok ilgi gören karakteri oldu.

Dede Korkut'un kahramanı, Diriliş'in fenomeni oldu
Bayburt Postası - Dede Korkut hikayelerinden alıntılanan Türk kahramanı, Diriliş Ertuğrul dizisinin en çok ilgi gören karakterlerinden biri oldu. TRT 1 ekranlarında yayınlandığı her hafta reytingleri alt üst eden, sosyal medyada da geniş yankı bulan Diriliş Ertuğrul’un fenomen karakterlerinden biri Bamsı Beyrek.

Destansı anlatımlarda Selçuklu'dan çok daha öncesine Oğuzlar dönemine ait bir kahraman olsa da, dizide Ertuğrul Gazi’nin en çok güvendiği Alp'lerden biri olarak gösterilen Bamsı Beyrek'i Nurettin Sönmez canlandırıyor.

Nurettin Sönmez, geçirdiği trafik kazası sonucu yeni sezon bölümlerinde rol almıyordu. Senaryo gereği eğitim için başka bir diyara gittiği izlenimi verilen Bamsı Beyrek karakteri, uzun bir süre ayağı alçıda kalan oyuncu Sönmez’in iyileşmesiyle diziye tekrar geri döndü.

Oğuzlar'ın Bayburt’taki destan kahramanı


Oğuzlar'ın destan kahramanı Bamsı Beyrek’in hayatını anlatan hikâyenin en eski şekli Dede Korkut kitabında yer alır. Beğ Beyreg, Bey Beyrek, Beğ Böğrek gibi adlarla da bilinen Türk destan kahramanının başından geçen olaylar, efsaneye göre Bayburt’ta yaşanmıştır. Bayburt’un Duduzar köyünde mezarı da bulunan Bamsı Beyrek’in varyantları, Bayburt başta olmak üzere Türk dünyasında yaygındır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bayburt lu Salih 8 yıl önce

Bamsı'dan söz açılmışken Bayburt'un elinde kalesinin olması filim şirketlerinin Bayburt'a davet edilerek Bayburt'un tanıtımı ve ekonomisinin gelişimini temin adına çalışma yapıla bilir(tabii ki şunu unutmadan tarihi soytarılıkların ve saptırmaların olduğu filim çekimleri için izin verilsin ve böyle projeler yapılsın istemeyiz.) Bayburt'un kendine özgü değerlerini anlatan ve Türk tarihi geçmişi içerisinde önemli konuları anlatan filmler olabilir ve hatta uluslar arası filim şirketleri nede davetler yapılabilir.
Tabii ki bunların en mükemmel bir şekil alabilmesi için kale içi ve dışı restorasyonlarını bir an önce tamamlanması daha etkili olur.

Avatar
a.kerim aksakal-sidney 8 yıl önce

dizinin yapımcısı,mehmet bozdağ beye,gereken bilgiler gönderildi.,bamsı-bey böyrek
ve hanımı"banı çiçek,mezarları"duduzar Bayburtta.saygı ile.