Ayakta ölen 'tilki' değil habercilik!

Asparagas habere karşı duruşu sallanan ulusal medya, zaman zaman alıcısı olan bu haberlere 'maalesef' kayıtsız kalamıyor!

Ayakta ölen 'tilki' değil habercilik!
Bayburt Postası - Kentte bozulan ve tahrip olan ahlaki değerlere son yıllarda bir yenisi daha eklendi: Asparagas, yani uydurma, kurgu, yalan haber! Önceki yıl donmuş veya vurulmuş 'kurt' üzerinden yapılan kurgu, bu defa da bir tilki üzerinde denendi!

Oysa ki gerçek 'yine' öyle değildi... 

Fotoğrafın çekildiği Çamdere Köyü Muhtarı Muharrem Karabulut, tilkinin yaban hayvanları tarafından boğulduğunu tahmin ediyor. Yani köylüler tarafından ölü olarak bulunan tilki, kar üzerine dikilmiş, eğlence veya 'muziplik' (!) amacı ile fotoğrafı çekilmişti. 

Muhtar olayın sorgulanması gereken kısmına dikkat çekiyor: "Bu fotoğrafı bizim arkadaşlar sosyal medyada paylaşmış ama bunu alıp, sorup sorgulamadan, yalan yanlış bilgiler ile haber yapmak ne kadar doğru! Bunu siz daha iyi yorumlarsınız!" 

***

Asparagas habere karşı duruşu sallanan ulusal medya da, zaman zaman alıcısı olan bu haberlere 'maalesef' kayıtsız kalamıyor! 

Fox TV'den Fatih Portakal, 'kurgu gibi duruyordu" yorumunda bulunurken, aslında şunu söylüyor: "Bu şehirden gelen haberlere dikkat edin!"

"Yalancı çoban" hikayesini herkes bilir. 

Bir sonrakinde gerçekten iyi ve şaşırtıcı bir 'doğa' haberi yakalarsınız ama bu defa da inandıracak kimse bulamazsınız! 

***

Bayburt Postası olarak, mesleki deformasyona işaret eden bu olgunun meslektaşlarımız tarafından doğru okunacağını düşünüyor; bu durumu olumlu bir 'fırsat' bilerek, 'yalan haber'den beğeni zaafiyetine yenik düşen sosyal medya odaklı haberciliğe uzanan bu yelpazeye dair, 'ayakta ölmek' adına bir kaç not düşmek istiyoruz...

- 'Benim olsun da isterse yalan olsun' fikrine yenik düşen 'beğeni' zaafiyeti, zayıflık ve acziyet göstergesi olmak ile birlikte, tıbbın da üzerinde durduğu günümüzün en 'hüzünlü', insanlık adına en 'utanılası' hastalıklarından birisi...

- Hemen hemen her gün, -görevinden dolayı- önemli sayılan koca koca 'adamların', hatta bakanların bile tuzağına düştüğü bu 'hastalık' ve 'yalan' hali, maalesef 'yatsı' vakti yerini utanmaya, küçük düşmeye bırakabiliyor!

- Yine bu -görevinden dolayı- önemli sayılan ve müridi tarafından uçurulanların, görevi elden gidince ne hale düştükleri, düşürüldükleri ayan beyan ortadadır! 

- Bu ve benzeri bozulmaya olanak sağlayan, destek veren kişi, kurum veya markaların organizasyonlarını gözden geçirmeleri gerekmektedir.

***

Ve son olarak..
Gazeteciler Cemiyetleri veya Fedarasyonları...

Düşüncemiz odur ki, her meslekte olduğu 'bizim' mesleğimizin çatılarından olan bu STK'ların da; daha dinamik, daha aktif, yaptırım gücü ve olanağı olan, alkışlayabileceği gibi eğiten, yön veren ve de uyarabilen bir kimliğe bürünebilmeleri gerekmektedir! 
 
***

-OKUDUĞUNUZ BU HABERDEN BİR GÜN SONRASI-

-Diğerlerini yayınlamayacağız!-
Bu 'keyifsiz' konunun Bayburt ve Bayburtluyu bağlayan yanının olmadığının altını çiziyor, 'haberin' ve 'haberciliğin' ciddi bir iş olduğunu bir kez daha vurguluyoruz. "Yöre halkının mizanseni" gafı eşliğinde kendi 'muhabirinin' haberini düzeltmek zorunda kalan A Haber'in yayını kafi! HABERİN GÖRÜNTÜLERİNİ BU LİNKTEN İZLEYEBİLİRSİNİZ...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet Çağıldak 7 yıl önce

Bayburt Postası yine akılcılıkta da, gerçek habercilikte de nasıl 'delikanlı' duruşlu olurmuş göstermiş. Kutlarım.

Avatar
ALOŞ 7 yıl önce

Demek ki soğuk yok. Neden bu tilkiyi yaban hayvanları köyün içinde öldürdü. köye yaban hayvanları inmiş. yada köyün dışında öldürüldü ve Muhtar köyün içerisine getirip haber için düzenleme yaptı(Tilkiyi ayakları üstünde poz verdirdi) Köyden sorumlu Muhtar olup köyün içine kadar gelen yaban hayvanları için yiyecek temin etmedi. olayı bu saatten sonra adli vakaya çekmek gerek.

Avatar
Ömer e cevap 7 yıl önce

Sen yalan haberi savunacak kadar ahmaksın.Yılbaşı yurt dışında yaşayan Bayburtlular memleketlerine gelip esnafın yüzünü güldüreceklerdi.Yaptığın yorumlar ile yalan haberi yapanın sen olduğunu ele veriyorsun,Bayburt postası seni adam yerine koyup yorumlarını yayınlıyor bunu anlamayacak kadar zeka özürlüsün.

Avatar
Emrah 7 yıl önce

tilki kesinlikle ayakta Donmuş
Gerisi hikaye

Avatar
Omer 7 yıl önce

Bayburt'un dusmani cok diyerek adeta sacmalamissin. Once metni okusaydin belki. Allah cc akil vermis, anlaman icin zorlamayi da sana birakmis maelesef. Bu haber metni durust olmayi, yalan haberden kacinilmasi gerektigini anlatiyor. Nato mermer nato kafa! Ben kime anlatiyorum ki!

Avatar
Omer 7 yıl önce

Bu haber ilk yerel medyada cikti. Sonra ulusal medya referans gostererek haberi Turkiye'ye servis etti. Olayi dogru okuyalim once sayin Bayburt Postasi yetkilileri. Centilmenlik yapip rakiplerinizi uzmek istememissiz, fakat bu yalan haberi Bayburt medyasi yaydi. Kimse sucu ulusal medyaya atmasin. Memleketimde 40 yilda bir haber cikiyor, o da yalan cikiyor. Bayburt'a yakismadi vesselam.

Avatar
ömer nşci 7 yıl önce

"Asparagas habere karşı duruşu sallanan ulusal medya da, zaman zaman alıcısı olan bu haberlere 'maalesef' kayıtsız kalamıyor!" cümlesini, biri bana "edebi" olarak izah etsin lütfen. Ayrıca 2. paragrafta, "asparagas" yazdıktan sonra; "yani uydurma, kurgu, yalan haber!" diyerek adeta okuyucunun aklıyla dalga geçercesine izahatta bulunmak da neyin nesi?!

Avatar
Emrah 7 yıl önce

Bu tilki işinde bi tilkilik var amam bayburt postası yapıyor bu tilkiliyi
Hepimiz biliyoruski eskidende tilkiler donarak ölüyordu ama bu ayakta donmuş
Ayakta donmasımı muhtarla bayburt postasına dokundu ?