40 cemiyetten yeni genel kurul çağrısı

Bayburt Postası - Bayburt Gazeteciler Cemiyeti’nin yanı sıra 39 basın meslek kuruluşu adına yapılan ortak açıklamada, Türkiye Gazeteciler Federasyonu'nun (TGF) 23 Eylül'de yapılan 7. Olağan Genel Kurulu'nun, yasallık ve geçerliliğinin tartışmalı olduğu öne sürüldü.  Açıklamada, yeni bir genel kurul yapılması istendi.

40 cemiyetten yeni genel kurul çağrısı

40 cemiyetten TGF için yeni genel kurul çağrısı...Bayburt Postası - Bayburt Gazeteciler Cemiyeti’nin yanı sıra 39 basın meslek kuruluşu adına yapılan ortak açıklamada, Türkiye Gazeteciler Federasyonu'nun (TGF) 23 Eylül'de yapılan 7. Olağan Genel Kurulu'nun, yasallık ve geçerliliğinin tartışmalı olduğu öne sürüldü.  Açıklamada, yeni bir genel kurul yapılması istendi.

''Kamuoyuna Duyuru'' başlığı ile paylaşılan açıklamada, TGF'nin 23 Eylül 2012 Pazar günü Ankara'da yapılan genel kurulunun, hukuk ve iyi niyet kurallarına aykırılıkların yaşandığı bir toplantı olarak Türk basın tarihindeki yerini aldığı, kongrenin yasallığı ve dolayısıyla geçerliliğinin tartışmalı hale geldiği savunuldu.

Kongreyi yasal çerçeve içerisinde, yapması gereken TGF yönetiminin, hukuk dışı uygulamalarına kongre öncesinde başladığı ileri sürülen açıklamada, hukuk dışı uygulamaların, bildiride imzası bulunan TGF üyesi gazeteciler cemiyetleri, basın meslek örgütleri ve TGF kurucu başkanlarınca asla kabul edilmeyeceğini ve kamuoyunun bilgisine sunulması konusunda fikir birliğine varıldığı dile getirildi.

71 üye basın kuruluşuna sahip TGF'nin 15 yıllık tarihinde bir ilk yaşandığı ve Pazar günü yapılacak seçime 2 gün kala, Cuma günü mesai saati bitiminin ardından delege listelerinin açıklandığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:

''Açıklanan listede Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık Muhabirleri Derneği, Radyo ve Televizyon Gazeteciler Derneği, Çukurova, Yalova, İskenderun, Karabük ile Çanakkale Gazeteciler cemiyetlerinin toplam 28 delegesine yer verilmemiştir. Üstelik genel kurullarında üst kurul delegelerini seçen, bu süreçte mevcut TGF yönetimini desteklemediklerini deklare eden 4 cemiyet, kongreye alınmamıştır. Böylece TGF yönetimi, hazirun listesini 21 Eylül Cuma günü saat 17.02'de açıklayarak muhalif olarak düşündükleri Gazeteciler Cemiyetlerinin yargı yoluna giderek genel kurula katılma hakkını elde etmeleri, gereken süre verilmeyerek engellemiştir. Hukuk dışı uygulamalar divan seçimiyle devam etmiş, divan kurulunun oluşturulması için verilen önergelerin oylanmasından önce hazirun sayısı söylenmemiştir. Divan kurulu için oy kullanan delegelerin sayımı ise tarafsız bir kişi tarafından yapılması gerekirken, önerge sahibi başkan tarafından tek başına yapılmış, delegelerin sayımında hata yapıldığına ilişkin itirazlar dikkate alınmamıştır.''

''Taraflı tutum sergileyen Divan Kurulu'nun, hukuksuz uygulamalarına daha ilk önergede başladığı'' ifadesine yer verilen açıklamada şunlar kaydedildi:

''Haziruna alınmayan 4 gazeteciler cemiyetinin 16 delegesi için Medeni Kanunu'nun 79. maddesinin son fıkrasında yer alan; 'toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur' hükmü gereğince önerge verilmiştir. Önerge, yasal sınır olan 25 imzanın yaklaşık 3 katı delegenin imzasını taşımasına rağmen Divan Kurulu'nca yasa hiçe sayılmış, yapılan tüm uyarılara karşın gündeme alınmamıştır. Diğer yandan, gündemin oylanması sırasında divan başkanı 'gündemi kabul edenler' ifadesini kullanmış, kabul etmeyenleri oylamadan 'kabul edilmiştir' diyerek, 'oldu bittiye' getirmiştir. Divanın bu hukuk dışı uygulaması kongre salonunda gerilimi tırmandırmış ve delegeleri olumsuz etkilemiştir. Bu taraflı tutum ısrarla sürdürülmüş, kongreye alınmayan 16 delegenin kürsüde konuşmaları için verilen önergeler, yine yasalar çiğnenerek dikkate alınmamıştır. Demokrasinin gereği olan ifade özgürlüğü, divan tarafından engellenmiş, TGF yönetimince mağdur edilen ve TGF Başkanlar Konseyi üyesi olan gazeteciler cemiyetlerinin başkanları kürsüde konuşturulmayarak, demokrasi ayıbına imza atılmıştır.''

Öte yandan, üye gazeteciler cemiyetlerine ve delegelerine haber verilmeden kağıt üzerinde yapılan ve halen yargı süreci devam eden bir önceki tüzük kongresiyle 11 kişiden oluşan TGF yöneticilerinin kendilerini doğal delege ilan ettiği belirtilen açıklamada, ''Genel kurullarında seçilmemiş 11 doğal delegeyle kongreye katılmışlar, seçimi de bu 11 oy farkla kazanmışlardır. TGF yönetimi ve divan kurulu gerçekleştirilen genel kurulda yasaları hiçe saymış, seçim sonucunu tartışmalı hale getirmiştir. Mevcut TGF yönetimini; (hukuki haklarımızı saklı tutarak) kongreye alınmayan gazeteciler cemiyetlerinin oy kullanma haklarını iade edip, hukuk kuralları içerisinde üye tüm gazeteciler cemiyetlerinin katıldığı, demokrasinin gereklerinin yerine getirildiği yeni bir genel kurul yapmaya davet ediyoruz'' görüşü dile getirildi.

Açıklamada, Afyonkarahisar, Antalya, Artvin, Bartın, Bayburt, Bursa, Çorum, Çukurova, Denizli, Doğu Anadolu, Edirne, Fırat Havzası, Gaziantep, Giresun, Isparta, İskenderun, Kahramanmaraş, Karabük, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Niğde, Samsun, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon, Yalova ve Yozgat gazeteciler cemiyetlerinin başkanları ile Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık Muhabirleri Derneği, Gazeteciler Cemiyeti (Ankara), Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği ve Türkiye Haber Kameramanları Derneği başkanlarının bildiriye imza attığı belirtildi.

TGF'nin Ankara'da gerçekleştirilen 7. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, 131 oyla yeniden TGF Genel Başkanlığı görevine getirilirken, rakibi Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı ise 120 oy almıştı.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.