2012 böyle geçti...

Bayburt Postası - 2012 yılında Bayburt'ta hafızalarda kalan bazı önemli olaylar yaşandı. Eğitimden spora, yaşamdan siyasete kadar her alanda önemli gelişmeler oldu. 2012 yılının geneline baktığımızda, yeniden yaşamak istediğimiz mutlu anlar kadar hatırlamak istemediğimiz üzücü olaylar da yaşandı. Yeni yıla merhaba demeye hazırlandığımız şu günlerde, 2012 yılının gündemini oluşturan ve iz bırakan bazı olayları ve gelişmeleri sizler için yeniden derledik.

2012 böyle geçti...

Bayburt Postası - 2012 yılında Bayburt'ta hafızalarda kalan bazı önemli olaylar yaşandı. Eğitimden spora, yaşamdan siyasete kadar her alanda önemli gelişmeler oldu. 2012 yılının geneline baktığımızda, yeniden yaşamak istediğimiz mutlu anlar kadar hatırlamak istemediğimiz üzücü olaylar da yaşandı. Yeni yıla merhaba demeye hazırlandığımız şu günlerde, 2012 yılının gündemini oluşturan ve iz bırakan bazı olayları ve gelişmeleri sizler için yeniden derledik.

İşte geride bırakmaya hazırlandığımız 2012 yılında neler olup bittiğini bir kez daha hatırlamak için kısa haber bilgileriyle bir solukta bakıp okuyacağınız bir bölüm hazırladık… Bayburt Postası tarafından üretilen gündeme özel haberlerin yanı sıra Bayburt ve çevresine yönelik ulusal basına yansıyan tüm haberler, önemli açıklamalar, son dakika gelişmeleri ve yansımalarıyla, kısa özetler halinde işte 2012 yılı Bayburt'ta böyle geçti...

8 Ocak / 3. BEKDER Onur Ödülleri verildi

Bayburt Bilim Eğitim ve Kültür Derneği tarafından verilen ve merakla beklenen BEKDER Onur Ödülleri 2012’de de sahiplerini buldu. Her yıl olduğu gibi yine renkli görüntülere sahne olan özel organizasyonda, Bayburt’ta eğitime ve kent hayatına katkıda bulunan hayırsever iş adamları Kazım Erdem ve Fahrettin Evsen, ülke çapında üstün hizmetlerde bulunan İmar ve İskân eski Bakanı Erol Tuncer, Türk Musikisi ve Edebiyatı’na katkılarından dolayı müzisyen ve yazar Fırat Kızıltuğ ile Bayburt’un ilk fotoğrafçılarından Ahmet Yavuz, BEKDER Onur Ödülleri’ne layık görüldü.

19 Ocak / Yolcu midibüsü kaza yaptı: 25 yaralı

2012 yılının ilk üzücü haberi. Bayburt’tan Trabzon istikametine giden yolcu midibüsü, Gümüşhane Torul'da kaza yaptı. Torul yakınlarında meydana gelen kazada Hikmet Sarıkan yönetimindeki yolcu midibüsü buzlanma nedeniyle yoldan çıkarak devrildi. Kazada 25 kişinin yaralandı.

21 Ocak / Zemherinin gerçek yüzü

Bayburt’ta  özellikle Ocak ayı içinde etkili olan soğuk hava, termometrelerde eksi 10 ve eksi 20'leri gösterirken, dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri olan Çoruh Nehri ise buz tuttu. Son yılların en soğuk Ocak ayının yaşandığı Bayburt’ta aşırı soğuklarda açıkta kalan her şey dondu. Soğuk hava nedeniyle günlük yaşamın gittikçe zorlaştığı bölgede, seyrine doyum olmayan manzaralar da oluştu. Gece eksi 20’lere kadar düşen hava sıcaklığı, Çoruh Nehri'nin bazı bölümlerinin buz tutmasına neden olurken, nehirde yer yer buz kalıplarının sürüklendiği görüldü.

30 Ocak / Türkiye’nin en küçük sanayisi, Bayburt

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), son üç yılda düzenlenen ve 2011 yılı sonu itibariyle geçerliliği devam eden kapasite rapor ve çalışan sayısını açıkladı. Verilere göre 2011 yılı sonu itibariyle geçerliliği devam eden Bayburt genelindeki kapasite rapor sayısı 20 olarak açıklandı. Buna göre Türkiye’nin en küçük sanayisi olarak ortaya çıkan Bayburt’ta bu raporların ait olduğu üretim tesislerindeki çalışan sayısı ise 601 olarak kaydedildi.

31 Ocak / Bayburt Taşı'nın kaderini değiştirecek imza!

Bugüne kadar ilkel yöntemlerle yüzde 80 fire ile çıkartılan Bayburt Taşı, modern teknolojiyle buluşuyor. Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi’nin en büyük kapasitesine sahip olan Bayburt Doğaltaş Sektörü’nün modern teknolojiyle buluşabilmesi için önemli bir projeye imza atıldı. Avrupa Birliği ve Türkiye'nin eş finansmanı ile gerçekleştirilecek ve Bayburt İl Özel İdaresi ile Bayburt Mermerciler Derneği tarafından ortaklaşa yürütülen “Doğal Taş Sektöründe Bilgi ve Teknolojiye Dayalı Üretim Modeli” adlı 9,5 milyon euroluk projenin yatırım süreci başladı.

3 Şubat / Kabir ziyaretine gitti, geri dönmedi!

2012’de en üzücü olaylardan biri, Gümüşsu köyünde yaşandı. Dedesinin mezarını ziyarete giden Mansuri Özden (66) isimli vatandaş ölü bulundu. Bayburt merkeze 7 kilometre uzaklıktaki Gümüşsu köyünde dedesinin mezarını ziyarete giden Mansuri Özden uzun bir süre geçmesine rağmen geri dönmedi. Uzun süren bekleyişin ardından endişelenen yakınları, Özden'i aramak üzere akşam saatlerinde köy mezarlığına gitti.  Jandarma ekiplerinin de bulunduğu arama çalışmalarında, Özden’in, cansız bedenine rastlandı.

7 Şubat / ‘Çözgüdeki Anadolu’ görücüye çıktı

Baksı Halk Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından yürütülen ve ehram ile kilim dokumalarını içeren 'Çözgüdeki Anadolu' projesi Bayburt’ta görücüye çıktı. 2011 yılının Kasım ayında Almanya'da gerçekleşen Importshop Berlin Fuarı'nda yer alan ve sanatı toplumla, sanatçıyı doğayla bütünleştirmek ve el sanatlarından yerel tatlara kadar kültürel değerleri gelecek kuşaklara aktarmayı hedefleyen sergi Şair Zihni Kültür Merkezi’nde de sergilendi.

15 Şubat / Uçtuk, uçtuk… uçamadık!

Bayburt, Aralık 2011 itibarıyla bankalardaki toplam mevduat sıralamasında 194 milyon 139 bin lira ile son sırada yer alarak “en fakir” il oldu. Yıllık değişimde en fazla mevduat artışında, 7. sırada bulunan Bayburt, buna rağmen Türkiye'de mevduatın illere göre dağılımına bakıldığında, yine son sıradaki yerinden kurtulamadı.

24 Şubat / 94 yıllık gerçekler çarpıtıldı!

Bayburt’ta 21 Şubat 1918 yılında yaşananlar tam 94 yıl sonra ulusal basında gündem konusu oldu.  Bayburt’un düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıldönümü etkinliklerinde bir konuşma yapan Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat’ın açıklamaları ulusal medyada geniş yer buldu. Başkan Polat’ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a atıfta bulunarak yaptığı açıklama eleştirilere hedef olurken, 1918 yılında yaşananları anlatan "Bayburt'un Kurtuluşu" adlı oyun ise “nefret müsameresi” gibi gösterildi. Başkan Polat’ın tören sırasında yaptığı açıklamalara tepki gösteren Kanal D anchormani Mehmet Ali Birand, VTR'deki görüntüleri ekrana getirdikten sonra “Nefret müsameresi bu tamamen.” diyerek tarihi gerçekleri çarpıttı.

15 Mart / Şimşek yine birinci

Milli sporcu Emre Şimşek, Erzurum Palandöken Dağı'nda başlayan Uluslararası Alp Disiplini Kupası'nda birinci oldu. Konaklı ve Palandöken kayak merkezlerinde yapılan Aslı Nemutlu Alp Disiplini Türkiye Kayak Şampiyonası’nda Türkiye birincisi olan gururumuz Emre Şimşek, Uluslararası Alp Disiplini Kupası'nda da birincilik elde etti. Aslı Nemutlu'nun adının yaşatılması için düzenlenen şampiyonada elde ettiği birincilik madalyasını Nemutlu'nun babasına hediye eden Milli kayakçı Emre Şimşek, büyük takdir görmüştü.

23 Mart / Şehit Recep Topaloğlu’nu binler uğurladı

Şırnak’taki Cudi Dağı’nda teröristlerle çıkan çatışmanın ardından gelen şehit haberleri tüm Türkiye’yi olduğu gibi Bayburt’u da yasa boğdu. 22 Mart’ta Cudi Dağı’nda tespit edilen bir grup PKK’lıyı etkisiz hale getirmek için düzenlenen operasyona katılan Şırnak Emniyet Müdürlüğü Özel Harekât Timi’nden 6 polis şehit olmuştu. Kimliği açıklanan şehitlerden biri Bayburtlu Recep Topaloğlu Şehit Recep Topaloğlu’ydu. Şehit Recep Toplaoğlu, İzmit'te 5 bin kişinin katıldığı törenin ardından İzmit Bağçeşme Mezarlığı'ndaki polis şehitliğinde toprağa verildi.

23 Mart / Artık 550’de ‘bir’ ihtimal

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), illerin seçim çevrelerine göre çıkaracakları milletvekili sayılarını, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nin 2011 yılı nüfus sayım sonuçlarına göre yeniden belirledi. Buna göre 2011 Genel Seçimleri öncesinde ikinci milletvekili sayısını artık nüfus dağılımında Elazığ’a kaptıran Bayburt, aynı düzenlemeye ve artık nüfusa göre milletvekili dağılımına bakıldığında ilk 41 il arasında yer alamıyor. Bu sonuç, Bayburt’un ikinci milletvekili şansının tamamen yok olduğu anlamına geliyor.

24 Mart / AK Parti Elçi’yle devam dedi

AK Parti Bayburt 4. Olağan İl Kongresi Mart ayında yapıldı. İki adayın yarıştığı kongrede mevcut İl Başkanı Yusuf Elçi, oy kullanan delegelerin tamamına yakının oyunu alarak yeniden Ak Parti Bayburt İl Başkanlığı'na seçildi. Kongrede oy kullanan 391 delegenin 358’inin oyunu Yusuf Elçi aldı. Diğer aday Cengiz Kayaalp’in 30 oy aldığı kongrede 3 oy da geçersiz sayıldı.

27 Mart / Eski milletvekili hayatını kaybetti

Milli Selamet Partisi Gümüşhane eski Milletvekili Mehmet Orhan Akkoyunlu hayatını kaybetti. Milli görüşün lideri merhum Necmettin Erbakan'ın çalışma arkadaşı olan, eski MSP Gümüşhane Milletvekili 86 yaşındaki Mehmet Orhan Akkoyunlu İstanbul’da vefat etti. Akkoyunlu’nun cenazesi doğum yeri Gökçedere’de toprağa verildi. 14 Ekim 1973 Genel Seçimleri’nde 15. Dönem Gümüşhane Milletvekili olarak, MSP’den meclise giren 48 vekilden biri olan Akkoyunlu, 1974 yılında kurulan CHP-MSP koalisyonunda kısa dönem TBMM Başkan Vekilliği görevinde bulunmuştu.

4 Nisan / 19 yıl sonra yeniden gündemde

Köse Salyazı Havaalanı 19 yıl sonra tekrar gündeme geldi. Bayburt ve Gümüşhane’nin önde gelen isimleri tarafından yayınlanan ortak bildirinin ardından ilk adım atıldı. Konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek ve Gümüşhane Milletvekilleri Feramuz Üstün ile Doç. Dr. Kemalettin Aydın’ın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’la görüştüğü belirtildi. Görüşmenin ardından Bakan Yıldırım’ın talimatıyla, Köse Salyazı Havaalanı’nda bir ön çalışma başlatıldığı bildirildi.

6 Nisan / Yeni teşvik sisteminde 5. bölgedeyiz!

Bayburt, il bazlı bölgesel sisteme geçilen yeni teşvik sisteminde 5. bölgede yer aldı. Ekonomi Bakanlığı tarafından alınan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan bu karar Bayburt’ta olumsuz karşılandı. Konuyla ilgili ilk açıklamayı BTSO Başkanı İbrahim Yumak yaptı. “Teşvik Yasası ülke ekonomisi için olumlu, ilimizin beklentilerini karşılamakta yetersiz” diyen Yumak, Bayburt'un Aksaray, Niğde, Giresun, Ordu, Çankırı, Tokat gibi illerle aynı kategoride değerlendirilmesinin yanlış olduğunu ve  5. bölgeye yönelik uygulanacak olan teşviklerin Bayburt’a yatırım çekilmesi açısından olumsuz etkiler doğuracağını belirterek, “TÜİK tarafından 61 ayrı parametre göz önüne alınarak yapılan değerlendirme yeniden gözden geçirilmesi gerekir" dedi.

13 Nisan / Bayburt Üniversitesi davasında ara karar çıktı

Bayburt Üniversitesi’nde  çeşitli  ihalelere fesat karıştırıldığı iddialarına ilişkin yürütülen davada ilk karar çıktı. Bayburt Ağır Ceza Mahkemesi, Bayburt Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı’nın bazı ihalelere fesat karıştırıldığı’ iddialarına ilişkin 9 aydır yürütülen 5’i tutuklu ve 37 sanıklı davada tahliye kararı verdi. 2010 yılının Temmuz ayında Bayburt Üniversitesi’nde çeşitli ihalelere fesat karıştırıldığı iddiasıyla 12 kişinin gözaltına alındığı dava, tutuklu sanıkların suç vasfının değişme ihtimalinin bulunmamasını dikkate alarak, tahliyesine karar verdi.

15 Nisan / Üzücü kaza: 1 ölü, 1 yaralı!

Erzincan Sivas Karayolu’nda meydana gelen trafik kazasında 1 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi de yaralandı. Erzincan- Sivas karayolunun 64’ncü kilometresindeki Kova Köyü yakınlarında meydana gelen kazada 69 AH 332 plakalı minibüs sulama kanalına düştü. Minibüs sürücüsü Servet Birsen kaza yerinde yaşamını yitirirken, araçta bulunan bir kişi de yaralandı.

22 Nisan / BAL Ligi temsilcimiz İl Özel İdarespor

BAL Ligi’ne yükselme maçında Bayburt Belediyespor ile İl Özel İdarespor karşı karşıya geldi. Sert mücadelelere sahne olan maçta gülen taraf İl Özel İdarespor oldu. İl Özel İdarespor’un 2-0 önde götürdüğü karşılaşmada Bayburt Belediyespor’dan 5 futbolcu kırmızı kartla oyun dışı kaldığı için kural gereği hakem maçı bitirdi. Futbol Federasyonu ve Amatör Futbol Disiplin Kurulu tarafından maç kararı3-0 hükmen galip olarak İl Özel İdarespor lehine verildi ve BAL Ligi temsilcimiz sarı lacivertliler oldu.

10 Mayıs / TCDD ipucu verdi: Bayburt yok!

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları  (TCDD) İşletmesi Genel Müdürlüğü’nden hızlı tren projelerine ilişkin bir açıklama yapıldı. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman tarafından yapılan açıklamada inşa faaliyetleri süren hızlı tren projelerinin yanı sıra planlanan projeler hakkında da bilgi verildi. Karaman, Doğu Karadeniz Bölgesi’nden geçen ve hızlı tren ağına dahil edilmesi planlanan Trabzon-Erzincan Demiryolu projesi hakkında da ipucu verdi. 2023 yılına kadar 10 bin kilometre yüksek hızlı, 4 bin kilometre konvansiyonel demiryolunun inşa edilerek, 11 bin kilometrelik demiryolu ağını 26 bin kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini belirten Karaman, “Planlanan projelerle Kırıkkale, Yozgat, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kars, Gümüşhane, Trabzon, Kayseri, Malatya, Elazığ ve Diyarbakır, hızlı tren ağına dahil olacak.” dedi.

10 Mayıs / Dünya, onu konuştu!

Dünya, Doç. Dr. Mehmet Akif Eskan’ı konuştu.  ABD'nin Kentucky Eyaleti'ndeki University of Louisville'de öğretim üyesi olan Doç. Dr. Mehmet Akif Eskan, diş eti ve çene kemiği dokularındaki kronik iltihabi hastalıkları tedavi edilebileceğini ortaya çıkardı. Mucize buluşu ile Amerika’da Nature Immunology dergisine kapak olan Doç. Dr. Eskan’ın başarısı, Türk kamuoyunun gündemine de konu oldu. Dr. Eskan, bu başarısıyla Amerika'da tıp araştırmalarının duyurulduğu en prestijli dergilerden Nature Immunology’a ilk kez konu olan bir diş hekimi olarak dikkat çekti.

11 Mayıs / Zeybek, Kırat’tan indi

Demokrat Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, veda etti. Demokrat Parti 11. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde yeniden aday olmayan Zeybek, "Emaneti size teslim ediyorum" dedi. 2010 yılında katıldığı Demokrat Parti'nin 15 Ocak 2011 tarihinde gerçekleştirilen 10. Olağan Büyük Kongresi'nde partisinin lideri seçilen Namık Kemal Zeybek, Bayburtlu Genel Başkan olarak siyasete renk katmıştı.

24 Mayıs / ‘Ben yaptım oldu’ logo!

Bayburt Belediyesi’nin 24 yıllık logosu değişti. 37 adayın başvurduğu yarışma sonucunda kurumun yeni logosu, 12 kişiden oluşan jüri tarafından belirlendi. Eski logoya göre tamamen değişik bir renk ve tasarımla ortaya çıkan yeni logodaki ilginç bir ayrıntı ise dikkat çekti. Bayburt Belediyesi arşivinde yer alan İller Bankası A.Ş. yayınlarına ait yazılı kaynaklara göre 1873 yılında kurulduğu belirtilen Bayburt Belediyesi’nin kuruluş tarihi, yeni logoda ise 1871 ibaresiyle yer aldı. Yeni logoda yer alan tarih farkı ile ilgili dikkat çeken diğer bir konu ise yarışma koşulları oldu. Bayburt Belediyesi tarafından yarışma öncesinde yayımlanan "Kurumsal Logo Tasarım Yarışması Katılım Şartları” duyuru metnine göre belediyenin kuruluş tarihi ile ilgili bir çelişki olduğu ortaya çıktı. Şartnamede yer alan “Tüm çalışmalar, Bayburt Belediyesi ve 1873 ibareleriyle birlikte değerlendirilmelidir” şeklindeki yarışma koşuluna rağmen, kuruluş tarihi yeni logoda 1871 ibaresiyle belirtildi. Yarışma koşullarına göre yeni logonun geçersiz mi sayılacağı yoksa yeniden mi düzenleneceği hakkında herhangi bir bilgi verilmezken, yeni logonun tasarımcısı ise henüz açıklanmadı.

26 Mayıs / MHP’de yeni dönem

Milliyetçi Hareket Partisi  10. Olağan Kongresi Mayıs ayında gerçekleşti. MHP Bayburt İl Başkanı Suat Karapınar’ın yeniden aday olmadığı kongrede eski belediye başkan adaylarından İdris Aydın ile Bayburt Ülkü Ocakları eski İl Başkanı Yunus Özyıldırım yarıştı. Kongrede 599 delegeden 366 kişi oy kullandı. Üç oyun geçersiz sayıldığı sayımlar sonucunda 218 delegenin oyunu alan İdris Aydın Milliyetçi Hareket Partisi’nin yeni Bayburt İl Başkanı oldu. Yunus Özyıldırım ise 145 oy aldı.

1 Haziran / 186 gün sonra cesedi bulundu!

Kayıp Mustafa Özmek’in 186 gün sonra cesedi bulundu. Demirözü ilçesine bağlı Karayaşmak köyünde yaşayan 55 yaşındaki Mustafa Özmek’in cesedi, Karayaşmak köyüne 6 kilometre uzaklıktaki Yukarı Pınarlı köyünde bulundu. En son 25 Kasım 2011 Cuma günü öğlen saatlerinde köy camisi etrafında gezindiği söylenen ve zihinsel engelli olduğu belirtilen Mustafa Özmek hakkında kayıp ihbarı yapılmıştı. Yapılan aramalar sonucunda Özmek’in cesedi Yukarı Pınarlı köyü yakınlarında bir dere kenarında parçalanmış bir şekilde bulundu.

2 Haziran / Beşpınar’a 5 milyonluk yatırım

İşadamı Neşet  Akgün’den Beşpınar’a 5 milyon liralık yatırım. İstanbul'da faaliyet gösteren Net Çelik Süt Hayvancılığı ve Damızlık Sığır Üretimi firmasının ortaklarından Neşet Akgün, Beşpınar beldesinde, yaklaşık 215 dönüm arazi üzerinde hayvan üretim ve süt çiftliği kurdu. Tesisin günlük süt tonajını 6 ton, bölgeye katkısını ise yıllık 1 milyon 500 bin lira hedeflendi. Tesisin ayrıca 30 kişiye de iş imkânı sağlayacağı açıklanmıştı.

4 Haziran / Arpalılı mucitler Türkiye ikincisi oldu

Şehit Fatih Kostik  İlköğretim  Okulu öğrencilerinden, Gamze Bozdağ ve Furkan Tiryaki’nin projesi Türkiye ikincisi oldu. Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Bu Benim Eserim Proje Yarışması Türkiye finallerinde Bayburt’u temsil eden Şehit Fatih Kostik İlköğretim Okulu öğrencileri “Uyurken Gezintiye Son” isimli projeyle katıldı. İlk etapta 86 bin 234 projenin yarıştığı süreçte 50 projeden biri olmayı başaran ve daha sonra Ankara'da gerçekleştirilen finallere katılan, Gamze Bozdağ ve Furkan Tiryaki, projeleriyle Türkiye ikincisi olmayı başardı.

6 Haziran / Arpalı’nın yeni umut kapısı

Arpalı’da 50 kişiye istihdam imkanı sunacak tekstil atölyesi açıldı. İstanbul’da yaşayan Arpalılı işadamları tarafından açılan BAY-AR Tekstil Şirketi üretim tesisleri düzenlenen törenle hizmete açıldı. İlk etapta 40 işçiyle başlayan ve takip eden süreçte işçi sayısının 400’e kadar yükseltilebileceği açıklanan tekstil şirketi ile ilgili Arpalı Belediye Başkanı Aydın Irmak, "Bizim hedefimiz Bayburt'ta ve Arpalı'da önce öğrenen ve sonra üreten kişileri yetiştirmektir. 2012 yılı Arpalı Belediyesi'nin kuruluşunun 40. yılı olması dolayısıyla 40 işçimize 40 gül dağıtarak iki bayramı bir arada yaşamanın mutluluğu ile selamlıyorum" demişti.

9 Haziran / Türker, yeniden aktif siyasette

Hasan Türker, yeniden aktif siyasete döndü. Cumhuriyet  Halk Partisi Bayburt İl Başkanlığı'nın 34. Olağan Genel Kurul Kongresi Haziran ayında gerçekleşti. Kongrede partinin eski  il başkanlarından Hasan Türker, seçime tek liste halinde girdi. Divan başkanlığını Bursa Milletvekili Sena Kaleli'nin yaptığı kongrede 79 delegeden 59'u oy kullandı. 12 oyun geçersiz sayıldığı kongrede 47 oy alan Hasan Türker, CHP Bayburt İl Başkanlığı'na seçildi.

10 Haziran / Kaçak sigaralar Bayburt’u geçemiyor

Bayburt Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kaçak sigaraya bu yıl geçit vermedi. Uyuşturucu ticareti ile sigara kaçakçılığına karşı operasyonlarını sıklaştıran Bayburt İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, başarılı operasyonlarıyla kaçakçılara göz açtırmadı.

16 Haziran / ‘IDEAL’ Konferans heyecanı

Bayburt Üniversitesi,  ilk kez uluslararası bir konferansa ev sahipliği yaptı. Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda uzman akademisyenin katıldığı I. Uluslararası Dinamik Keşfedici ve Aktif Öğrenme Konferansı (IDEAL), dört gün sürdü. Dünyaca ünlü yayıncı kuruluş Springer’in sponsorluğunda gerçekleştirilen konferansta, 10 farklı ülkeden gönderilen çalışmaların bildirisi yapılırken, teknolojik ağırlıklı konuların yanı sıra matematik, fen ve dil eğitimi ile internet kullanımı alanlarında 26’sı sözlü, 13’ü poster sunum olmak üzere toplam 39 çalışmanın sunumu yapıldı.

18 Haziran / ‘Yalnız Çınar’ var

Boks hakemliğine Bayburt’ta başlayan ve kısa sürede Türkiye'nin elit kategorideki tek boks hakemi olarak uluslararası arenada son iki yıldır sürekli boy gösteren milli hakem Yaşar Çınar, AIBA tarafından 2012 Londra Olimpiyatları’na atandı. AIBA'nın iki yıl önce başlattığı WSB (Dünya Boks Serisi) müsabakalarında birçok kez boy gösteren Çınar, 28 Temmuz-12 Ağustos 2012 tarihleri arasında İngiltere'nin başkenti Londra'da yapılan Olimpiyat oyunları boks müsabakalarında görevlendirilen tek Türk oldu. Çınar, aynı zamanda olimpiyatlara katılan tek Bayburtlu oldu.

19 Haziran / Şömine ustası intiharı seçti!

34 yaşındaki 1 çocuk babası Z.Y. bir evin bodrumunda tavana asılı olarak bulundu. Olay Tuzcuzade mahallesinde dün saat 16.00 sularında gerçekleşti. Ankara’da şömine ve taş duvar ustalığı yaparak geçimini sağlayan ve kısa bir süre önce ailesiyle birlikte Bayburt’a geldiği öğrenilen 34 yaşındaki Z.Y. odunluk olarak kullanılan evin bodrumunda tavana asılı bulundu. Annesine ait evin bodrumunda, kimsenin olmadığı bir sırada kendisini astığı ileri sürülen Z.Y.’nin bunalım sonucu intihar etmiş olabileceği açıklandı.

25 Haziran / Baksı Müzesi’nin 2012 yaz heyecanı: Mesafe ve Temas

Baksı Müzesi yeni dönem sergileri bu yıl Haziran ayında açıldı. Modacı Arzu Kaprol, tasarımcı Faruk Malhan ve gurme Engin Akın gibi ünlü isimlerin öncülüğünde hazırlanan “Mesafe ve Temas” adlı etkinliğin açılışı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Ulusal TV’lerin canlı yayınlarına ve ünlü yazarların köşe yazılarına konu olan etkinlik ulusal basında da geniş yer buldu.

3 Temmuz / Kalkınma Raporu, Başbakan Erdoğan’a sunuldu!

Bayburt Üniversitesi  bünyesindeki akademisyenler tarafından hazırlanan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere bakanlara sunulacak olan rapor, önceki gün Başbakan Erdoğan’a sunuldu. Başbakan Erdoğan’ın 2011 yılında Bayburt Üniversitesi’ne gerçekleştirdiği ziyarette gündeme gelen, Bayburt’un sosyal, kültürel ve ekonomik durumunu içeren rapor Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu tarafından teslim edildi. Bayburt Üniversitesi bünyesindeki bilim adamları tarafından oluşturulan ve Bayburt’un her alanda kalkınmasına yönelik tespitleri ve yapılması gerekenleri içeren raporla ilgili yeni gelişmeler ise merak konusu oldu.

3 Temmuz / Takımımız yoksa hakemimiz var

Profesyonel  futbol liglerinde takımı olmayan iller arasında yer alan Bayburt Bölgesi hakemlerinden Murat Türkoğlu, profesyonel lig hakemliğine yükseldi. Merkez Hakem Kurulu (MHK) tarafından 2012-2013 sezonunda profesyonel liglerde görev alacak isimler arasında gösterilen Bayburt Bölgesi hakemlerinden Murat Türkoğlu, 2 yıldır BAL Ligi müsabakalarında yönettiği tüm maçlardan yüksek puan aldığı bir önceki sezon da UEFA kapsamında hazırlanan CORE programında MHK üyesi Turgay Güdü tarafından en iyi 8 hakem arasında yer almıştı.

15 Temmuz / Sessiz başladı, sakin bitti

Uluslararası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni’nin coşkusu 18’inci defa yaşandı. Geçtiğimiz yıllara göre sessiz başlayan ve zaman zaman eski şenlik günlerini aratan zaman zaman da hareketlenen 18’inci Uluslararası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni, 2500 rakımlı Aydıntepe Yaylası’nda düzenlenen yayla şenlikleriyle sona erdi. Her yıl geleneksel bir şekilde 7 gün süreyle gerçekleştirilen ve daha sonraki yıllarda 6 gün süreyle devam eden Uluslar Arası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni, bu yıl ise 5 gün sürdü. 11 Temmuz Çarşamba günü başlayan şölen, beşinci günün sonunda yayla şenlikleri ile son buldu.

30 Temmuz / 10 dakika yağdı, böyle oldu!

Bayburt'ta Temmuz ayı yağışlı geçti. 30 Temmuz günü etkili olan sağanak yağış vatandaşlara zor anlar yaşatırken, Bayburt cadde ve sokakları da dereye döndü. Saece 10 dakika kadar süren sağanak yağmur, altyapısı sağlam olmayan Bayburt caddelerini yürünemeyecek hale getirdi. Bu duruma hazırlıksız yakalanan vatandaşlar ise karşılaştıkları manzaraya yol güzergahlarını değiştirerek çare aradı. Doğalgaz çalışmalarıyla birlikte yer yer köstebek çukurunu andıran ve vatandaşlarca en çok eleştirisi yapılan Bayburt caddelerinin kenarlarında bulunan kapalı rögarlarda vatandaşlar tarafından açılmaya çalışıldı.

30 Temmuz / Kamyonet devrildi: 1 ölü, 1 yaralı

Bayburt'ta  kamyonetin şarampole devrilmesi sonucu 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı. Ramazan ayında iftar saatlerine yakın bir zamanda Erzurum'dan Bayburt'a seyir halinde olan Dursun Dinçer (22) idaresindeki 69 AN 159 plakalı kamyonet, Bayburt Trafik Bölge İstasyonu mevkisinde şarampole devrildi. Kazada, araç sürücüsü Dursun Dinçer, olay yerinde hayatını kaybetti.

31 Temmuz / ‘Koruk’un son mirası da satıldı!

Bayburt merkezde en değerli arazilerden biri olarak gösterilen Çoruh Nehri kıyısının bir bölümü satıldı. Geçmişte Millet Bahçesi olarak bilinen dev yeşil araziden kalan ve küçük bir miras olarak Çoruh kıyısında unutulan eski İtfaiye Müdürlüğü’nün bulunduğu alan özelleştirildi. Daha önce Bayburt Belediyesi tarafından belediyenin kıt olan imkânlarını artırmaya yönelik üretilen projelerden biri olarak gündeme gelen ve lüks daireleri içeren bir konut projesi ile imara açılan eski İtfaiye Müdürlüğü’nün arazisi 3 milyon 550 bin lira bedel karşılığında satıldı.

5 Ağustos / Su kavgası ölüm getirdi!

Bayburt merkeze bağlı Aslandede köyünde su anlaşmazlığı yüzünden çıkan kavgada 1 kişi hayatını kaybetti. Merkeze 35 kilometre uzaklıktaki Aslandede köyünde arazi suyu yüzünden Necmi Yılmaz (44) ile İ.Ü. (40) arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada İ.Ü.'nün silahla vurduğu Necmi Yılmaz olay yerinde hayatını kaybetti.

13 Ağustos / Doktora şiddet, Bayburt’ta da hortladı!

Bayburt Devlet Hastanesi Acil Servisi'nde görevli bir doktor, hasta yakını tarafından dövüldü. Türkiye genelinde özellikle 2012 yılında bir hayli artış gösteren sağlıkta şiddet olaylarının bir benzeri de Bayburt'ta yaşandı. Görevi başında hasta yakını Ayhan Ömeroğlu’nun saldırısına uğrayaran Acil Servis Doktoru hastanelik oldu. Annesine ağrı kesici iğne yaptırmak için geldiği Bayburt Devlet Hastanesi Acil Servisi'nde hastası ile zamanında ilgilenilmediğini gerekçe gösteren hasta yakını, tartıştığı doktora tekme tokat saldırdı. Bayburt Devlet Hastanesi Acil Servisi koridorlarında yaşanan saldırı anı hastanenin güvenlik kamerasına da saniye saniye yansıdı. Olayla ilgili görüntüler günlerce ulusal basına da konu oldu.

23 Ağustos / Kamyonet Çoruh’a uçtu: 1 ölü!

Çoruh Nehri’ne uçan kamyonette bulunan 7 yaşındaki Edanur Özdemir hayatını kaybetti. Sefa Aydın’ın kullandığı kamyonet, seyir halindeyken, dikkatsizlik sonucu Çoruh Nehri’ne uçtu. Araç sürücüsü Sefa Aydın, Cüneyt Aydın ve Hülya Özdemir kendi imkânları ile nehirden çıkmayı başarırken, araçta bulunan Edanur Özdemir ise kayboldu. Yapılan aramalar sonucunda bulunan Edanur Özdemir, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Bir dizi açılış için Bayburt’ta bulunan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da arama kurtarma çalışmalarını bir süre takip etti.

23 Ağustos / İki büyük hayal gerçek oldu!

Kop Dağı’na ve Araklı-Bayburt arasındaki Salmankaş geçidine yapılan tünellerin açılışı yapıldı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile birlikte bölge milletvekilleri ve belediye başkanlarının da katıldığı açılış törenine halkın ilgisi de büyük oldu. Bölgeye yönelik 2012 yılı içinde yapılan en önemli yatırımlardan biri olan Kop Tüneli, sağlık, eğitim ve havayolu konusunda en çok tercih edilen fakat kış mevsiminde sürücülerin kâbusu haline gelen Kop Dağı’nın ulaşım sorunu büyük bir ölçüde çözmesi bekleniyor. Uzun yıllar gündemde olan Araklı Tüneli ise Bayburt-Trabzon arasındaki ticaret köprüsünün oluşabilmesi için bir umut olarak görülüyor.

27 Ağustos / Bir çile bitiyor!

Doğalgaz alt yapı çalışmaları sırasında zarar gören ve yenileme çalışmalarına rağmen uzun bir süredir tepki gören yollar ile ilgili yeni bir çalışma başlatıldı. Bayburt merkezinin genelinde devam eden çalışmalarda Bayburt'ta asfaltlanmamış yol kalmayacağını ifade eden Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, “Bayburt’ta yollar konusundaki değişimi herkesin göreceğini, Bayburt’ta asfalt yapılmayan yolun kalmayacağını beyan etmiştim. Sadece şehir merkezine 2 günde içerisinde 7 bin 200 ton asfalt serildi. 3 ay içerisinde yapılacak çalışmaları herkes görmüş olacak.” dedi.

30 Ağustos / Aynı aileden 11 kişi zehirlendi!

Aydıntepe’de aynı aileden 11 kişi, gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Aydıntepe ilçesine bağlı Kavlatan köyünde meydana gelen olayda, yedikleri yemekten zehirlendiği tahmin edilen aynı aileden 3’ü çocuk, 11 kişi Bayburt Devlet Hastanesi’ne tedavi altına alındı. Karın ağrısı ve mide bulantısı şikâyeti ile hastaneye getirilenlerden 5'i tedavi sonrasında taburcu edilirken, tedavisi devam eden 6 kişiden 3’ü ise Erzurum Bölge Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Zehirlenmenin yenilen yemekten mi yoksa köyün içme suyundan mı kaynaklandığı ise henüz açıklanmadı.

6 Eylül / Bayburt Üniversitesi’nin yeni rektörü Prof. Dr. Gökhan Budak

2012 yılının en çok konuşulan ve merakla beklenen Bayburt Üniversitesi rektörlük seçimlerinde Prof. Dr. Gökhan Budak, üniversitenin yeni rektörü oldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YÖK’ün listesinde birinci sırada bulunan Prof. Dr. Gökhan Budak’ı Bayburt Üniversitesi’ne rektör olarak atadı. Yükseköğretim Genel Kurulu (YÖK) tarafından 23 üniversitenin rektör ataması için gönderilen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de aynen uyduğu listede, ilk sırada bulunan 22 rektör adayından biri olan Prof. Dr. Gökhan Budak, Bayburt Üniversitesi'nin yeni rektörü oldu. 

7 Eylül / Göçün tek faydası: Bayburt’ta işsizlik yok artık!

Nüfusuyla Türkiye’nin en küçük ili olan ve sürekli göç veren iller arasında da yer alan Bayburt, artık işsizlik oranı en düşük il olarak açıklandı! Bayburt Valisi Hasan İpek ve Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek’ten geldi. Bayburt Valisi Hasan İpek, Türkiye’de son dönemlerde görünen büyük gelişmenin ana dinamiklerinden birinin çalışma hayatı ve ekonomide sağlanan ilerlemeler olduğunu ve Bayburt’ta da işsizlik oranının fiiliyatta sıfıra düştüğünü ifade ederken, Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek de, Bayburt ile ilgili işsizlik tartışmalarının artık sona erdiğini belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu ise (TÜİK) tarafından 2010 yılı itibariyle işsizlik oranı 4,7 olarak açıklanan Bayburt’un, sürekli göç veren ve net göç hızı en yüksek ilk 20 il arasında yer aldığını duyurmuştu. TÜİK’in açıkladığı illere göre işsizlik ve istihdam verisini etkileyen en önemli faktör ise yine göç olarak ortaya çıkmıştı.

9 Eylül / Bayburt’un adı bile geçmedi!

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde demiryolu bu yıl da sürdü. Uzun bir süredir bölge gündemini en çok meşgul eden konulardan biri olan demiryolu projesi, farklı açıklamalar ve sürekli artan tepkilerle gündeme gelmeye devam etti. Bölge genelinde birbiri ardına açıklamalarda yapan STK’lar, akademisyenler ve bürokrasiler, Trabzon-Erzincan Demiryolu'na ilişkin ortaya atılan güzergâhlar hakkında farklı görüşlerde bulunurken, tüm bölgeyi yakından ilgilendiren konuda Bayburt ise sessizliğini korudu!

29 Ekim / İki beldeden birini kurtaran bu formül ilgi görmedi!

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazın Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' ile kapatılması gündeme gelen belediyeler ile ilgili ülke genelinde tartışmalar sürüyor. TBMM’de görüşülmeye başlanan ve kabul edilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanırsa nüfusu 2 binin altındaki 559 beldeyi köye dönüştüren tasarı hakkında farklı görüşler ve formüller de üretildi. Tasarı’ya göre Bayburt sınırları içinde yer alan Çayıryolu ve Gümüşhane sınırları içinde yer alan Salyazı belde belediyelerinden birini kapanmaktan kurtaran formül Bayburt Postası tarafından gündeme getirildi. İki beldeden birini kurtaran konuyla ilgili Salyazı’dan gelen olumlu açıklamalara rağmen Bayburt’tan herhangi bir adım atılmadı.

10 Eylül / Prof. Mollamahmutoğlu veda etti

Bayburt Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu veda etti. Kurucu rektör olarak atandığı Bayburt Üniversitesi'ndeki 4 yıllık görev süresini tamamlayan Prof. Mollamahmutoğlu, düzenlediği veda yemeğinde görev süresini değerlendirirken samimi açıklamalarda bulundu. Çalışmalarını büyük bir hevesle yaptığını ve heyecanla tamamladığını belirten Prof. Mollamahmutoğlu’nun son açıklaması, “Siyasi rakip gibi algılandık ama biz hep doğruları söyledik. Kalbim Bayburt Üniversitesi için atacaktır. Gerilmiş yay gibi bir üniversite bırakıyorum” şeklinde olmuştu.

12 Eylül / Bölgenin en büyük ormanı O’na ithaf edildi

Bölgenin en büyük şehir ormanı, Bayburtlu Şair Zihni’ye ithaf edildi. Türk Edebiyatı tarihinde 19. yüzyılın en önemli şairlerinden biri olarak gösterilen ve ismi doğduğu şehirle özdeşleşen ender isimlerden biri olan Bayburtlu Şair Zihni’nin adı bir ormana verildi. Diğer yandan Şair Zihni ismi ve Türkiye haritası şeklinin verildiği süs havuzu ile dikkat çeken yeni kent ormanı ağaçlandırma çalışmalarının tam anlamıyla sonuçlanmasının ardından Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en büyük ormanı olması bekleniyor.

17 Eylül / Oltasını kurtarmak isterken canından oldu

Takılan oltasını kurtarmak için gölete giren Yalçın Fidan, boğularak hayatını kaybetti. Olay, Gökçedere’de yaşandı. Balık tutmak için gölete gelen Yalçın Fidan bir süre balık tuttuktan sonra suda takılan oltasını kurtarmak için gölete girdi. Kısa bir süre sonra gölette çırpınmaya başlayan Yalçın Fidan, bir anda gözden kayboldu. Fidan, bağırma sesleri üzerine yardıma koşan çevredeki vatandaşların tüm çabalarına rağmen kurtarılamadı. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile jandarma ekipleri tarafından başlatılan arama çalışmalarında Fidan’ın cesedine ertesi gün ulaşıldı.

19 Eylül / Tur yok, umut var

TFF 3. Lig ile profesyonel liglerde temsilcisi olmayan illerden Bölgesel Amatör Lig (BAL) takımlarının da katıldığı kupada Bayburt’u temsil eden Bayburt Group İl Özel İdarespor, zorlu bir kura çekti. TFF 3. Lig'de yer alan 54 takım ile 32 BAL takımının mücadele edeceği kupanın ilk turunda, temsilcimiz rakibi güçlü Gümüşhanespor oldu. Gümüşhane’de, ev sahibi takım karşısında dirençli bir oyun ortaya koyan sarı-lacivertliler, gol düellosuna sahne olan maçtan 5-4 mağlup ayrılarak, ilk kez katıldığı kupada bir üst tura çıkma hayalini gerçekleştiremedi.

19 Eylül / Acı haber Akşar’a da düştü

Bölücü terör örgütü tarafından Türkiye'nin Güneydoğusu'nda gerçekleştirilen hain saldırıların ardından tüm ülkeyi derinden sarsan şehit haberlerinden biri Eylül ayında gelmişti. Bingöl-Muş karayolu üzerinde gerçekleşen ve 10 askerin şehit olduğu, 70 askerin de yaralandığı saldırıda, Akşar nüfusuna kayıtlı İdris Karakaşoğlu da şehit düşmüştü. Şehit İdris Karakaşoğlu, baba ocağı Akşar’da beldesinde toprağa verildi. Akşar’da Gültepe Camisi'nde düzenlenen cenaze törenine binlerce vatandaş katılmıştı.

20 Eylül / Demir Bilek’ten bir büyük başarı daha

Brezilya’da gerçekleşen Dünya Bilek Güreşi Şampiyonası'na Türk Milli takımı adına katılan Milli sporcu Tuncay Başaran gümüş madalya elde etti. Kariyerinde Türkiye ve Dünya şampiyonlukları bulunan milli gururumuz Tuncay Başaran, kariyerine bir şampiyonluk daha katmak için katıldığı şampiyonada dünya ikincisi oldu. 18 iddialı sporcunun mücadele ettiği 90 kiloda tüm rakiplerini geçen Başaran, çok istediği altın madalyayı finalde Rus rakibine kaybetti. Finalde Rus sporcu Dzambolat Tzorıev karşısına çıkan Tuncay Başaran, güçlü rakibini geçemeyince gümüş madalya ile döndü. 

26 Eylül / KUDAKA’dan üç ödül birden

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’ndan (KUDAKA)  Bayburt’a üç ödül birden geldi. KUDAKA tarafından düzenlenen 2012 Turizmde İnovasyon Yarışması’nda, Bayburt, Erzurum ve Erzincan’da faaliyet gösteren kamu ve özel kuruluşlar ödüllendirilirken, Bayburt’tan ödüle layık görülen üç kuruluş, Aydıntepe Belediyesi, Baksı Kültür ve Sanat Vakfı ile Bayburt Konağı oldu. Aydıntepe Belediyesi'nin ödülünü Belediye Başkanı Orhan Eraslan, Baksı Kültür ve Sanat Vakfı'nın ödülünü Prof. Hüsamettin Koçan, Bayburt Konağı'nın ödülünü ise Mete Emir aldı.

28 Eylül / Trafik kazası: 1 ölü!

Trafik kazası yine can aldı.  Bayburt’ta, kontrolden çıkan otomobil takla attıktan sonra tarlaya yuvarlandı.  Kaza sonucu sürücü Demirözü İlçesi Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü 48 yaşındaki Osman Kesen yaşamını yitirdi. Bayburt'tan Demirözü İlçesi yönüne giden Demirözü İlçesi Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Osman Kesen yönetimindeki 69 AL 427 plakalı otomobil, DSİ Şube Müdürlüğü yakınlarında, kontrolden çıktı. Takla atan otomobil tarlaya yuvarlandı. Sürücü Osman Kesen olay yerinde yaşamını yitirdi.

11 Ekim / Prof. Koçan’a sanat ödülü

Okan  Üniversitesi tarafından bu yıl ilki gerçekleştirilen Bilim ve Sanat Ödülleri’nin ilk sahipleri belirlendi. 2012 Sanat Ödülü’ne Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan layık görüldü. “İş yaşamına en yakın üniversite” vizyonuyla bugüne kadar çalışmalarını sürdüren Okan Üniversitesi tarafından bu yıl itibariyle her yıl verilmesi planlanan Bilim ve Sanat ödüllerinin ilki sahiplerini buldu. “2012 Bilim Ödülü”, bilime hizmetlerinden dolayı Prof. Dr. Veli Şahmurov’a verilirken, “2012 Sanat Ödülü”ne ise Baksı Müzesi’ni kurarak, Türkiye’de çok özel bir projeye imza atan Prof. Dr. Hüsamettin Koçan layık görüldü.  Okan Üniversitesi Tuzla Kampüsü’nde gerçekleşen 2012-2013 Akademik Yılı açılışında gerçekleşen ödül töreninde Prof. Dr. Hüsamettin Koçan ödülünü Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan’ın elinden aldı.

14 Ekim / Yüksek gerilim can aldı!

Yüksek gerilim hattı can aldı.  Olay önceki gün Gökçedere’de yaşandı. Edinilen bilgiye göre trafo arızasını gidermeye çalışan Aras EDAŞ işçisi Hasan Polat, yüksek gerilim hattına kapılarak hayatını kaybetti. Olayda hayatını kaybeden Hasan Polat’ın 24 yaşında ve henüz dört aylık evli olduğu öğrenildi.  Olayın ardından acı haberi alan ailesi büyük bir şok yaşarken, Demirözü de yasa büründü. Polat’ın cenazesi önceki gün Demirözü’nde toprağa verildi.

19 Ekim / Bir gecede 4 bin ton asfalt!

Bayburt Belediyesi 2012 yılında yol çalışmalarını hızlandırdı. Doğalgaz alt yapı çalışmaları sırasında zarar gören ve yenileme çalışmalarına rağmen uzun bir süredir tepki gören yollar ile ilgili Ağustos ayında başlayan çalışmalar Eylül ayında da devam etti. Yıl sonuna doğru Bayburt'ta asfaltlanmamış yol kalmaması için çalışmalara hız veren Bayburt Belediyesi ve yüklenici firma Ekim ayında da yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürdü. Zaman zaman bir günde 4 bin ton asfalt döküldüğü çalışmalarla birlikte merkezde bulunan tüm yollarda kaldırım çalışmaları da yapıldı.

22 Ekim / Şampiyona öncesi bronzlaştı

Ukrayna'da  düzenlenen ve 15 ülkeden 140 sporcunun katılımı ile gerçekleşen PEDRO SEAS BENEDİCTO Uluslararası Büyük Erkekler Boks Turnuvası’nda 69 kiloda ringe çıkan Onur Şipal, madalyayla döndü. 11-19 Kasım 2012 tarihleri arasında Azerbaycan'da yapılan 5.Üniversitelerarası Dünya Boks Şampiyonası öncesinde ringe çıkan milli sporcumuz şampiyona öncesi bronz madalya kazandı. Fenerbahçe Boks Takımı adına katıldığı turnuvada, Ukraynalı rakiplerini geçerek, yarı finale kadar yükselen Şipal, turnuva sonunda bronz madalya ile yetindi.

26 Ekim / Bayramın en acı haberi

Gümüşhane’den Bayburt istikametine doğru giden bir otomobil, karşı yönden gelen tırla çarpıştı. 1 kişi hayatını kaybettiği kazada, 7 kişi de yaralandı. Kaza Kop-Vauk Karayolunun Akçahisar köyü mevkiinde meydana geldi. Şükrü Aydın yönetimindeki 69 AL 589 plakalı otomobil, karşı yönden gelen Ahmet Fil'in kullandığı 76 DC 644 plakalı tırla çarpıştı. Yağmur nedeniyle yolun kayganlaşması üzerine meydana gelen kazada, Esma Aydın (44) hayatını kaybederken, otomobilde bulunan 7 kişi ise yaralandı.

27 Ekim / Resmen AK Partili oldular

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş tarafından feshedilen HAS Parti, AK Parti ile birleşme kararı aldı. Her iki partinin genel merkezi tarafından alınan karara uyan AK Parti Bayburt il teşkilatı ile HAS Parti Bayburt il teşkilat üyelerinin düzenlediği törende HAS Parti Bayburt il teşkilatının üyeleri resmen AK Partili oldu. 

31 Ekim / Beldesini kurtaran Başkan!

Arpalı Belde Belediyesi kılpayı kurtuldu. Daha önce 2008 yılında kapanması gündeme gelen Arpalı Belde Belediyesi, İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve TBMM’de görüşülmeye başlanan tasarıya göre köye dönüşmesi öngörülen belediyeler listesinin son anda dışında kaldı. Yeni Belediyeler Kanunu’na ilişkin hazırlanan tasarıda nüfusu 2 binin altında bulunan ve köye dönüşmesi gündemde olan 559 belediyenin yer aldığı listenin dışında kalan Arpalı, tasarıya göre 2 bin 53 kişilik nüfusuyla köy olmaktan kurtuldu. 2008 yılında çıkarılan yasa ile kapanması gündeme gelen belde belediyelerinden biri olan Arpalı, daha sonra yasanın Danıştay tarafından iptal edilmesi üzerine tekrar belde olarak kalmıştı. Arpalı böylelikle, Hükümet tarafından Belediyeler Kanunu'na ilişkin yapılan yeni düzenlemenin aynı yıl içinde Danıştay tarafından bozulması ve bozulma gerekçesinde belirtilen "Bir defaya mahsus 2009'daki yerel seçimlere katılabilir" hükmüyle, 2009'da yapılan yerel seçimlere katılmıştı. Konuyla ilgili Bayburt Postası’na açıklamada bulunan Arpalı Belediye Başkanı Aydın Irmak, böyle bir tehlikeyi öngördükleri için 2009 yılında beldeye en yakın köylerden biri olan Çiçekli köyünü mahalle olarak bağladıklarını dile getirmişti.

1 Kasım / Hopbalaa..!

Cemiyet Köprüsü’nün adı sürpriz bir şekilde Erzincan Köprüsü oldu. 2009 yılında Bayburt Belediyesi tarafından yıkıldıktan sonra DSİ ortaklığıyla 4 aylık çalışmaların ardından yeniden hizmete açılan köprünün halk arasında bilinen adı tarihe karıştı. Bayburt Belediyesi tarafından başlatılan çevre düzenleme çalışmaları sürerken, köprü üzerindeki dev tabelayı gören vatandaşlar şaşkınlık yaşadı. Halk arasında Cemiyet Köprüsü olarak bilinen ve yenileme çalışmalarının ardından adı Şehit Nusret Köprüsü olması beklenen köprünün adı Erzincan Köprüsü oldu.

9 Kasım / Uzun yılların yorgunluğu son buldu

Selçuklu eseri Bayburt Ulu Camii, Selçuklu'ya has bir şekilde kapılarını açtı. Cami, hem yeni halini merak edenler hem de uzun zamandır kullanılamayan caminin cemaati tarafından büyük bir ilgi gördü. 2011 Eylül ayı itibariyle ibadete kapatılan ve tadilatı 1 yılı aşkın bir zaman alan tarihi cami ibadete açıldığı ilk Cuma namazında vatandaşların akınına uğradı. Cami içlerinde boş yer kalmazken, cami avlusu da doldu taştı. Vatandaşların uzun bir süre sonra camiye akın etmesi görülmeye değer bir görüntü oluştururken, eski günlerine dönen tarihi caminin yeni hali ise çok beğenildi.

18 Kasım / Canın sağolsun

Milli gururumuz Onur Şipal, altın madalya için ringe çıktığı 5. Üniversitelerarası Dünya Boks Şampiyonası’nı gümüş madalya ile tamamladı. Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu tarafından Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen şampiyonanın son gününde altın madalya için ringe çıkan milli gururumuz Şipal, Azeri rakibine bir puan farkla maçı kaybetti. Daha önce 4. Üniversitelerarası Dünya Boks Şampiyonası’nda gümüş madalya kazanan Şipal, aynı kariyerine bir gümüş madalya daha ekledi.

22 Kasım / Prof. Çelik, Bayburt’un Asırlık Hayali’ni anlattı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Ulaştırma (KTÜ) Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fazıl Çelik, “Bayburt’un Asırlık Hayali: İpek Demiryolu” konulu konferansını verdi. Doğu Karadeniz Bölgesi’nden geçmesi planlanan demiryolu projesine ilişkin bilimsel açıklamalarıyla dikkat çeken Prof. Çelik’in, uzun bir süredir Bayburt’ta yapılması beklenen konferansı bugün gerçekleştirildi. Bayburt Üniversitesi’nin davetlisi olarak Bayburt’a gelen Prof. Çelik, konferansta demiryolu projesinin detayları ile birlikte demiryolu gündemine ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu. Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen konferans, yaklaşık 3 saat sürdü.

6 Aralık / 4 belde resmen köy oldu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 6360 Sayılı On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u onayladı. Yasaya göre, nüfusu 2 binin altında bulunan belediyelerden Akşar, Beşpınar, Çayıryolu ve Konursu beldeleri köye dönüşürken, Beşpınar Demirözü ilçesine, Akşar, Çayıryolu ve Konursu ise Bayburt merkezine bağlı köy oldu.

8 Aralık / Aylardan Aralık, mevsimlerden bahar!

Bu yıl Bayburt'ta kısa süreli de olsa bir Aralık baharı yaşandı. Mevsim seyrine göre bazı vatandaşlar ‘ha kar yağdı, ha yağacak’ diye beklerken, bazı vatandaşlar da bahar havasını andıran bu sıcak günlerin tadını piknik alanlarında çıkarmaya etti. Kasım ayı içinde kar yağışı bekleyen ve tam ‘sonbahar bitti, kara kış geldi’ diyen vatandaşlar, Aralık ayında da sıcakların tadını çıkarmaya çalıştı. Türkiye'nin en soğuk kış şartlarının yaşandığı bölgede hava şartları mevsim normallerinin aksine seyretti.  Diğer yandan geçmiş yıllarda genellikle Kasım ayının ilk günlerinde yağmaya başlayan kar, bu yıl Aralık ayında düştü.

10 Aralık / 183 yıldır kayıptı, Rusya’da ortaya çıktı!

Bayburt Kalesi’nin anahtarları Rusya'da bir müzede ortaya çıktı. Rusya'nın St. Petersburg şehrinde bulunan Savaş Müzesi’nde sergilenen eserler arasında yer alan iki anahtar ve bir kilitten oluşan tarihi eşyalardan birinin Bayburt Kalesi’ne ait olduğu belirtildi. Konuyla ilgili yapılan açıklamalarda, 1829 yılında kaybolduğu ileri sürülen ve 183 yıldır bulunamayan tarihi kalenin anahtarlarını, Osmanlı padişahı II. Mahmut döneminde, Kafkas cephesinden gelen İvan Paskeviç komutasındaki Rus ordusunun Bayburt’u işgalinin sonrasında Rusya'ya götürdüğü kaydedildi.

13 Aralık / Yılan hikâyesi mutlu sonla bitti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından “12.12.12’de 112 Dev Eser Milletimizin Hizmetinde” sloganıyla açılışı yapılan eserlerden biri Demirözü Barajı oldu. Yaklaşık 16 milyar liraya mal olan ve Cumhuriyet tarihinin en büyük eserlerinin de içinde bulunduğu 112 dev eserler arasında, yapım çalışmaları halen devam eden Demirözü Barajı da yer aldı. 

14 Aralık / Özbek, TBMM’de ilk kez konuştu

Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek,  TBMM’de ilk konuşmasını gerçekleştirdi. TBMM’nin Aralık ayındaki genel kurul görüşmelerinde Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun 2013 yılı bütçesi üzerine AK Parti Grubu adına söz alan Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, TBMM’de ilk konuşmasını yaptı.

19 Aralık / ‘Olmaz’ deme, oldu bile!

Bayburt Kalesi’nde inanılmaz bir kaza yaşandı. Kalenin girişinde patika yolda seyreden bir otomobil, istinat duvarını aşarak uçuruma yuvarlandı. Faciadan dönülen kaza, yoldaki buzlanmanın etkisiyle meydana geldi. Kazada, sürücü Ömer Oruç yaralanırken, uçuruma yuvarlanan araç kullanılamaz hale geldi. Turizm açısından bakımsız ve hoş olmayan görüntülerle sürekli gündeme gelen tarihi kalenin aynı zamanda can ve mal güvenliğini tehdit eden bir yapı olduğu yaşanan bu kazayla gözler önüne serildi. Kazanın ardından kalenin bakımsızlığıyla birlikte güvenlik açısından da yetersiz olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, “Kalenin turizmi ile ilgili şikâyetlerden vazgeçtik, bari can güvenliğini sağlasınlar yeter” şeklinde tepki gösterdi.

22 Aralık / Şehit Osman, şehitleri de bağrına basacak

Bayburt Şehitliği için beklenen çalışmalar başladı. Son yıllarda yapılan çalışmalarla Şehit Osman Dağı’nı turizme kazandırmayı amaçlayan Bayburt Belediyesi tarafından, bölgede devam ettirilen yol, ağaçlandırma ve yeşil alan çalışmaları içerisine şehitlik çalışması da eklendi. Bayburt Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ŞADDER) tarafından projelendirilen fakat uzun bir süredir beklenen Bayburt Şehitliği ile ilgili çalışmalar ise Bayburt Belediyesi tarafından başlatıldı.

25 Aralık / Fenerbahçe’nin ‘Onur’lu şampiyonluğu

Türk Boks Milli Takımı’nın gururu Onur Şipal bir altın madalya daha kazandı. 69 kiloda Türk boksunu başarı ile temsil eden ve bugüne kadar 400’ün üzerinde galibiyeti bulunan Onur Şipal, başarılarına bir altın madalyaya daha ekledi. Muğla’da, 18-22 Aralık tarihleri arasında gerçekleşen Kulüplerarası Türkiye Boks Şampiyonası’nda Fenerbahçe Boks Takımı'nı temsilen katılan milli boksör Şipal, finalde rakibi Ankara Büyükşehir Belediyesi Kulübü sporcularından Cüneyt Alemdar’ı geçerek bir kez daha altın madalyaya ulaştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.