Kenan Yavuz Kültür Evi 'Bayburt Taşı ve Çini' sergisine hazırlanıyor

İş adamı Kenan Yavuz’un doğduğu coğrafyaya bir armağanı olarak yükselen Kenan Yavuz Kültür Evi Bayburt’a değer katmaya devam ediyor.

Kenan Yavuz Kültür Evi 'Bayburt Taşı ve Çini' sergisine hazırlanıyor
Bayburt Postası - 2015 yılından bu yana birçok etkinliğe kapı aralayan Kenan Yavuz Kültür Evi, temmuz ayı içerisinde açılacak olan Bayburt Taşı ve Çini sergisine hazırlanıyor.

Osmanlı mimarisinin özel bir örneği, Bosna Hersek’in simgelerinden olan Tarihi Mostar Köprüsünü yeniden inşaasını gerçekleştirmesiyle bilinen taş ustası Ömer Kırmızı tarafından sürdürülen çalışmalar son aşamaya geldi.



Sergilenecek olan Bayburt Taşı örneklerinin proje kapsamındaki yerlerine montesinin gerçekleştirildiği Kenan Yavuz Kültür Evi’nde, özellikle geçmişte çinileriyle ünlü Bayburt Kalesi’nde yeniden çini çalışması düşünülen bugünlerde projeye ilham olması yönünden de önemsenerek hayata geçirilen sergi yaz sezonu boyunca gezilebilecek.

Uluslar arası Dede Korkut Kültür Sanat Şölenleri programı içerisinde önemli bir yeri dolduracak olan Kenan Yavuz Kültür Evi’nde ayrıca sergi açılışının yapılacağı günün akşamında konser etkinliği de yer alacak.

50’ye yakın gazeteciyi ağırlayacak

Öte yandan Kenan Yavuz Kültür Evi haftasonu kapılarını 50’ye yakın gazeteciye açacak. Bayburt Gazeteciler Cemiyeti ev sahipliğinde gerçekleşecek olan Karadeniz Gazeteciler Federasyonu 3. Olağan Genel Kurul Kongresi’ne katılmak için Bayburt’a gelecek olan bölge gazetecileri programında Kenan Yavuz Kültür Evi gezisi de yer alıyor. 


Kültür Evinin Hikayesi

Kenan Yavuz Kültür Evi, Bayburt’a 40 kilometre uzaklıktaki Demirözü vadisinde bulunmaktadır. Demirözü Baraj Gölü’nün yakın çevresinde yer alan Kenan Yavuz Kültür Evi, eski adıyla Loru, bugünkü adıyla Beşpınar köyünde ‘eski hayatı’ muhafaza edip, ‘yeni hayatın’ içinde görünür kılma görevini üstlenmektedir. 

Kenan Yavuz Kültür Evi; geleneksel köy evleri, değirmenler, konak, amfi tiyatro, sinema salonu, kütüphane, yöresel mutfak atölyesi, köy kahvesi, kırsal yaşamın izlerini barındıran kapalı ve açık hava müzesi ile bir ‘Anadolu platosu’ konumundadır.

Bayburt’un Beşpınar köyünde doğup büyüyen, modernleşme ve betonlaşma tehdidi altında olan geleneksel yaşamı gelecek nesillere tanıtmak isteyen Kenan Yavuz’un kişisel girişimleri ile 2003 yılından itibaren şekillenmeye başlayan kültür evi, 2015 yazı itibariyle Anadolu’da yeni bir kültür istasyonu olarak çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmıştır.

Bu proje; Türk toplumunun geçmişteki değerlerini eski doğallığını kaybetmeden gelecek kuşaklara aktarmak ve muhafaza etmek isteyen Kenan Yavuz’un Anadolu’da başlamasını istediği dönüşümün ilk adımıdır.

Anadolu insanına; köylüsüne ve kentlisine, kadın erkek ayrımı gözetmeksizin kapılarını açan Kenan Yavuz Kültür Evi, sadece yapıya veya kimliğe odaklanmamış, kültür ve sanat etkinlikleri ile bölge insanının bir araya gelip kaynaşmasına da öncülük yapmıştır.

Göç veren şehre “Bana Bayburt’umu Geri Ver” kampanyası ile seslenen bu proje, aynı zamanda bulunduğu eşsiz coğrafyada kaybolmaya yüz tutmuş bütün değerlere sosyal sorumluluk projeleri ile sahip çıkmayı amaçlamaktadır.

Kent kimliğinin en önemli izleri olarak sayılabilecek eski konak, köprü ve çeşmelerin restorasyonlarına da talip olan Kenan Yavuz Kültür Evi, geleneksel kültürü özgün yapısı ile muhafaza etmeyi, korumayı ve gerektiğinde yeniden tasarlayıp dönüştürmeyi hedeflemektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.