İYİ Parti'den 'Kadın Hakları Günü' açıklaması

İyi Parti Bayburt Kadın Kolları İl Başkanı Süreyya Hancı; “Bu dünyadaki hiçbir canlı, bir kadın kadar güçlü değildir. Hem evinde hem de kariyerinde mükemmel performansı birlikte en iyi şekilde yönetir. Dünyanın en güçlü varlıklarıdır. Kadınlar Gününüz kutlu olsun" dedi.

İYİ Parti'den 'Kadın Hakları Günü' açıklaması
Bayburt Postası -  İyi Parti Bayburt Teşkilatı Sosyal Politikalar ve Kadın Politikalardan Sorumlu İl Başkanı Süreyya Hancı, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü olması sebebiyle Parti il Binasında Basın Açıklaması yaptı.

İyi Parti Kadın Kolları İl Başkanı Süreyya Hancı yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

"5 Aralık 1934 tarihinde de Türkiye’de “Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı” veren Yasanın Mecliste kabulü ile Türk Kadınının yasal statüsü yükseltilerek, kadın erkek eşitliği sağlanmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kadınları her alanda ileri bir seviyede olmasını arzu ederek bütün Dünya Ülkelerinden önce 5 Aralık 1934 de Türk Kadınına "Seçme ve Seçilme Hakkı" tanıdı.

5 Aralık 1934 günü dünyada kadınları yasal olarak milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu ülke sayısı 28, bu hakkın kullandığı ülke sayısı ise sadece 17 idi. 5 Aralık 1934'de Türkiye Cumhuriyetinde kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınırken dönemde Avrupa'daki bazı gelişmiş ülkelerde bile kadınların bu hakkı bulunmuyordu.

Eski Türklerde Orta Asya Türk Devletlerinde Hakan ie Hatun kurultay toplantılarına beraber katılırdı. Devlet yönetiminde eşit söz sahibi idiler. Devlet yönetiminde Hatunların sözleri dikkate alınırdı.

Ancak Kadın hakları ve kadın erkek eşitliği konusundaki öncü konumumuzu maalesef koruyamadık. Ülkemiz kadın milletvekili oranı açısından değerlendirildiğinde 1935 yılında yüzde 4.6 oranıyla 21. sıradayken BM'nin son verilerine göre şuanda yüzde 17.4'lük bir oran ile 118. sırada yer almaktadır

İyi Parti olarak, Parti tüzüğümüzde yer alan cinsiyet kotasından da görüleceği üzere kadınların siyasi karar mekanizmasında yer alması gerektiğine derinden inanıyoruz. Buna ilaveten kadınlarımızın iş hayatında bilimde sporda sanatta yani hayatın her alanında daha fazla yer alması için tüm parti yetkililerimiz ve milletvekillerimiz ile çalışmaları sürdürmekteyiz.

Cumhuriyet Döneminde 1934 yılında Belediye Seçimlerine katılma, 1935 yılında ise Türk Kadınına Seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. Henüz dünyanın hiçbir yerinde kadına seçme hakkı verilmezken 1934 yılından bu yana Seçme ve Seçilme hakkına sahip olmanın verdiği haklı gururu yaşıyoruz. Bu vesile ile seçme ve seçilme hakkı elde edişimizin 84. cü yıl dönümünü kutlar, Kadınlarımıza şiddetten uzak bir gelecek dilerim. Her Kadın bir Anne'dir. Yüce dinimizde bu bu eşitlik Ayet ve Hadislerle insanlığa mesaj olarak verilmiştir. Cennet Annelerin ayakları altındadır."

Anahtar Kelimeler:
İYİ PartiSüreyya Hancı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
evet 5 yıl önce

Evet katılıyorum