Çayırköprü’de 'Asker Düğünü'

Bayburt’un kültüre verdiği önemle ön planda olan köylerinden Çayırköprü’de askere giden genç için asker düğünü düzenlendi.

Çayırköprü’de 'Asker Düğünü'
Bayburt Postası - Bayburt’un Çayırköprü Köyü (Vağında) Türklerin köklü bir geleneği olan asker düğününe evsahipliği yaptı. Bayburt’un kültüre verdiği önemle ön planda olan köylerinden Çayırköprü’de askere giden genç için asker düğünü düzenlendi.

Bilgihan Sancar isimli vatandaş oğlu Tunahan Sancar için anlı şanlı bir asker düğünü gerçekleştirdi. Çok sayıda davetlinin katıldığı düğünde kazanlar kaynadı, yemekler pişti.

Davetlilerin yöresel yemeklerle ağırlandığı düğün köy meydanında yapıldı. Köy meydanına asılan dev Türk Bayrağının altında barlar oynandı. Kadınların da zaman zaman eşlik ettiği oyunlarda Bayburt barları üzerine maharetler sergilendi.

Orta oyununun en güzel örnekleriyle renklenen düğünde sesi güzel olanlar ise türküler söyledi.

“Askerlik adamlığa geçiş sürecidir”

Düğünün en gururlusu asker babası Bilgihan Sancar, ikinci oğlunu da Türk törelerine uygun askere uğurladığı için kıvanç duyduğunu söyledi.

Yaklaşık bir haftadır hazırlıklar yaptıklarını, asker oğlunun akraba, tanıdıkları gezip helallik aldığını aktaran Sancar, “Askerlik adamlığa geçiş sürecidir bizde. Bir oğlum askerliğini yapıp geldi. Şimdi sıra Tunahan'ımda. İnşallah sağ salim askerliğini yapar ve gelir” dedi.

“Töre bozulmaz”

Asker düğünlerinin günümüzde azaldığını, daha çok gençlerin araçlarla attıkları turlarla sınırlandığını söyleyen Sancar, “Büyüklerin söylediği ‘töre bozulmaz’ sözü vardır. Türk töresini yaşatıyoruz. Bugün düğününü yaptık. Bundan sonra kına yakarız eline, özellikle tetik tutacağı paramağına, sonra vatana adarız. Tüm askerlerimiz inşallah sağ salim askerliklerini yapar ve evlerine dönerler” şeklinde konuştu.

Kendi dönemlerinin askerliklerinden bahseden ve günümüzle kıyaslayan Sancar, “Şimdi kolay askerlik, diğer oğlumla hemen her gün konuşuyorduk. Eskiden hasret çekmekle, mektup yolu gözlemekle geçerdi günlerimiz. Devletimiz var olsun. Şimdi her imkan var” diye konuştu.

Sancar, düğüne iştirak eden tüm dostlarına teşekkür ederek, Türk milletinin birbirine daha çok kenetlendiğini bugünlerin yaşatılması gerektiğinin altını çizdi.



Haber: Murat Okutmuş 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet Çağıldak 6 yıl önce

Bilgihan Sancar beyi kutlarım, Tunahan Sancar’a hayırlı teskereler dilerim. Gelenek ve yurt sevgisi budur.