TANAP arkeolojik boru hattı projesine dönüştü

Anadolu'nun, arkeolojik ve kültürel miras açısından önemli zenginliklerini barındıran Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne illerinden geçen proje kapsamında önemli arkeoloji alanlarına ulaşıldı.

TANAP arkeolojik boru hattı projesine dönüştü
Bayburt Postası - Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP), geçtiği 20 şehirden âdeta tarih fışkırdı. Çalışmalarda toplam 154 arkeolojik saha keşfedilirken bulunan bini aşkın eser ilgili müze müdürlüklerine teslim edildi.

Çok sayıda alanda güzergâh değişiklik, yirmi beş alanda kurtarma kazısı yapıldı

TANAP’ın beş yıl süren inşaat aşamasında Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne’de nekropol, Tümülüs ve arkeolojik yerleşimlerden oluşan toplam 154 hiç bilinmeyen arkeolojik saha, Türkiye kültür envanterine kazandırıldı. Çok sayıda alanda güzergâh değişikliği yapıldı. Değişiklik yapılamayan alanlarda ise Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan izinler ile birlikte kurtarma kazısı yapıldı. Yirmi beş kurtarma kazısında 1.000’i aşkın arkeolojik eser ilgili müzelere teslim edildi.

Alaybeyi Höyük’te mimari yapılarla birlikte çok sayıda mezar ortaya çıkarıldı

İnşaat çalışmaları sırasında güzergâhın 335’inci kilometresinde rastlantısal olarak tespit edilen Alaybeyi arkeolojik alanı, Karaz kültürünü de içeren çok katmanlı yapısıyla bölge arkeolojisinin tarihini yeniden yazacak bulguları gün yüzüne çıkardı. Bu kültür, Kuzeydoğu Anadolu’dan tüm Doğu Anadolu’ya yayılmış Filistin’e kadar yayılan geniş bir coğrafyada varlık göstermişti. Alaybeyi Höyük’te yapılan çalışmalarda, mimari yapılarla birlikte çok sayıda mezar ve mezar hediyesi ortaya çıkarıldı. TÜBİTAK laboratuvarlarında yapılan karbon14 (C14) analizi sonuçlarına göre Alaybeyi’nde en eski yerleşim, kalkolitik döneme denk düşen MÖ 4720-4553 tarihlerine kadar iniyor. Tespit edilen bu tarih, daha önce Erzurum’da yapılan bilimsel kazılardaki MÖ 4250 tarihinden daha eski. Erzurum Müzesi başkanlığında yapılan Alaybeyi Höyük ve Çayırtepe II kazılarında ise en erken MÖ 4000 civarına tarihlenen eserler ortaya çıktı. Bulunan eserler arasında, pişmiş toprak, günlük kullanım kapları, koşum takımı, bronz silahlar ve kaplar, üzerinde Büyük İskender’in portresinin yer aldığı gümüş bir sikke de yer alıyor.

Manyas'da yetmiş dört mezardan 600 civarında eser çıkarıldı

Balıkesir'in Manyas ilçesinde Bandırma Müzesi Başkanlığında yapılan kazılarda hiç tahribata uğramamış ve Roma Dönemi’ne denk gelen bir mezarlık alanı keşfedildi. Yetmiş dört adet mezarda, 600 civarında eser tespit edildi, her bir mezardan neredeyse sekiz eser çıktı. Eserler arasında pişmiş topraktan çok sayıda heykelcik, kandil, gözyaşı şişesi, bronz eserler yer alıyor.

Gölbaşı'nda yer altı kilisesi keşfedildi

Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde ise yer altı kilisesinin yer aldığı yerleşim yeri bulundu. Alanda yapılan araştırmalarda -6 ile -8 metre kotlarda bazı odacıkların olduğu anlaşıldı.

Anahtar Kelimeler:
TANAP
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.