Gökhan Hamzaoğlu'nun 'Avamil' adlı çalışması kitaplaştı

Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 4. Sınıf öğrencisi Gökhan Hamzaoğlu, Arapça’nın daha kolay öğrenilmesini sağlayacak çalışmasını kitaplaştırdı.

Gökhan Hamzaoğlu'nun 'Avamil' adlı çalışması kitaplaştı
Bayburt Postası - Osmanlı medreselerinde ders kitabı olarak okutulan İmam Birgiv’in ‘Avamil’ adlı eseri üzerine yapılan çalışma Kutlu Yayınevi’nden okuyucuyla buluştu.

80 sayfa olarak yayınlanan kitap ile İlahiyat Fakültesi’nin ilk kitap çıkaran öğrencisi olan Gökhan Hamzaoğlu, esere yazdığı önsözde eserin temel gayessinin öğrenilen konuların pratikte nasıl uygulandığını göstermek olduğunu belirtti.

Hamzaoğlu, şunları kaydetti:

“Dinimizin temel iki kaynağı olan Kur’an’ı Kerim ve Hadis-i Şeriflerin dilinin Arapça olması, Arap olsun ya da olmasın her Müslüman’ın Arapçaya ilgi duymasına neden olmuştur. Bununla birlikte son dönemlerde oldukça hızlı gelişen eğitim kalitesi ve buna binaen ilmi çalışmalar için kaynakların oldukça artması, başarısızlıkların ardındaki sürekli ileri sürülen bahaneleri ortadan kaldırmıştır. Elinizdeki bu eser, asırlarca Osmanlı medreselerinde ders kitabı olarak okutulan İmam Birgiv hazretlerinin Âvamil adlı kitabı üzerine yapılmış bir çalışmadır. Eserin temel gayesi, öğrenilen konuların pratikte nasıl uygulandığını göstermektir. Eserimizde, hem metinde geçen örneklerin tahlili yapılmış hem de bizim ayrıca yer verdiğimiz birçok örnek bulunmaktadır. Aynı zamanda eserimizdeki konular işlenirken acele edilmemesi ve orijinal metnin yanında bulunan kısımlardaki örneklerle bağlantı kurularak okunması, eserden daha iyi yararlanmanıza Allah’ın (c.c ) izniyle neden olacaktır. Aynı zamanda, eserin sonunda, hem sözlüğe hem de alıştırmalara yer verilerek, kitabın muhteviyatının daha iyi anlaşılması hedeflenmiştir. Bununla birlikte Arapça ile ilgili yazdığım makale de eserin farklı bir yönüne işaret etmektedir. Şunu da belirtmem gerekir ki, geçmişte ilkokullar da, liseler de hatta üniversitelerde verilen basit bir ödev ya da araştırma için konuyla ilgili kitapların, kaynakların kolay kolay temin edilemediği ve eğitim şartlarının çok zor olduğu o dönemleri, en iyi bu sıkıntıları yaşayan büyüklerimiz bilir. Dolayısıyla içinde bulunduğumuz birçok imkânın değerini bilip bir an önce daha disiplinli, azimli ve sabırlı bir şekilde yeniden Arapça öğrenmeye başlamalıyız. Üzerinde çalıştığım bu eserin kaynağı olan Âvamil kitabının müellifi hakkında da bazı bilgiler vermek, sanırım yerinde olacaktır.

Büyük bir İslâm âlimi olan İmam Birgivi’nin asıl adı Mehmet, lakabı ise Takıyüddin er-Rumî’dir. Miladi 1523 yılının 27 Mart Cuma gününde Balıkesir’in Kepsut nahiyesinin Bektaşiler köyünde doğmuştur. Babası Pîr Ali efendidir. İlköğrenimini müderris olan babasından almış, daha sonra babası tarafından İstanbul’a gönderilerek dönemin önemli müderrislerinden farklı alanlarda ders almıştır. Birçok alanda yaklaşık 53 tane eseri olan İmam Birgivi, Miladi 1573 yılında yakalandığı bir veba salgınında İzmir’in Ödemiş ilçesinde vefat etmiştir. Allah mekânını nur eylesin. Son olarak bu eseri yazarken değerli fikirlerinden yararlandığım tüm hocalarıma ve desteklerini hiç esirgemeyen değerli aileme şükranlarımı sunuyorum. Allah’tan çalışmamızın hem öğrencilere hem de birikimimize katkıda bulunmasını ve hayırlar getirmesini diliyorum.” 


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Reyhan Ocak 6 yıl önce

Gökhan Hamzaoğlu hocamız, ilmini ve emegini paylaşmaktan çekinmeyen, lisans hayatı boyunca da bir çok kişiye karşılıksız dersler vermiş yüce gönüllü bir insandır. Rabbim yolunu açık eylesin.