Yukarı Kırzı Köyü’nde ‘iffet anıtı’ yükseliyor!

ŞADDER önümüzdeki yıl 100. yılı kutlanacak olan kurtuluşun kadın şehitlerini unutmadı.

Yukarı Kırzı Köyü’nde ‘iffet anıtı’ yükseliyor!
Bayburt Postası - Bayburt Şehit Aileleri Dayanışma Derneği çok kıymetli bir projeye imza atıyor. ŞADDER önümüzdeki yıl 100. yılı kutlanacak olan kurtuluşun kadın şehitlerini unutmadı. 1916-1918 yıllarını kapsayan işgal yıllarında Bayburt’un Yukarı Kırzı Köyü’nde Ermenler’in çirkin emelleri karşısında su kuyularına kendilerini atarak şehit olan Türk kadınları anısına şehitlik projesi başlatıldı.  

Yukarı Kırzı Şehit Kadınlar Anıtı’ adı altında temelleri atılan proje 19 Türk kadınının şehit olduğu ve Bayburt’ta halk arasında ‘kız kuyuları’ diye de bilinen su kuyularının bulunduğu alanda yükseliyor. Bayburt Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü ve aynı zamanda Bayburt Şehit Aileleri Dayanışma Derneği Kurucusu H. Haluk Akkoyunlu’nun girişimleriyle Ağustos ayında başlatılan şehitlik projesi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na yetiştirilmesi hedefleniyor.  

Mostar’ı onaran Ömer usta yapıyor!

Bayburt’un Aydıntepe İlçesi’ne bağlı Yukarı Kırzı Köyü’nde Ermeni mezaliminin acı hatırasını gelecek nesillere aktarmak için yükselen anıt inşaatında incelemelerde bulunan Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Haluk Akkoyunlu’dan bilgiler aldı. İncelemeleri sırasında Mostar Köprüsü’nde gerçekleştirilen onarım çalışmalarına mesleki bilgi ve tecrübesiyle katkıda bulunan Şehit Kadınlar Anıtı’nın da yapımını üstlenen Taş Ustası Ömer Kırmızı ile bir süre sohbet eden Vali Pehlivan tespit ve değerlendirmelerde bulundu. Vali Pehlivan, taşıdığı anlam nedeniyle anıtta özenli ve titiz bir çalışma yapılmasının önemine dikkat çekti. 

O yıllardan kalma kuyu taşı da yer alacak...

Bayburt Taşı’nın ince işçilikle elde edilecek örneklerinden biri olması beklenen anıtta Birinci Dünya Savaşı yıllarında Bayburt ve civarında Ermeni çeteleri tarafından gerçekleştirilen mezalime ilişkin anlatımlı figürasyonlar ve bu mezalim sırasında Müslüman Türk kadınlarının namuslarını korumak için kendilerini içerisine attıkları su kuyuları da sergilenecek. O yıllardan muhafaza edilen ve Bayburt Öğretmenevi’nin bir köşesinde açıklamalı bilgi ile sergilenen su kuyusu taşı da anıttaki yerini alacak.

Kurtuluş törenlerinin yeniden bir parçası olacak

Öte yandan Ermeni Mezalimi’nin en canlı tanıkları arasında yer alan Yukarı Kırzı Köyü inşa edilecek Şehit Kadınlar Anıtı ile birlikte yeniden kurtuluş programının bir parçası haline gelecek. 20 Şubat 1957 günü ilk olarak kurtuluş törenlerinin bir parçası haline getirilen ve o günlerin canlı tanıklarının anlattıkları üzerinden kurgulanan sokak tiyatrosu ile uzun yıllar törenlerin yapıldığı Yukarı Kırzı’da yeniden 20 Şubat'ta kurtuluş programı düzenlenecek.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İsmet Aslaner 6 yıl önce

Evet arkadaşlar Ben İsmet Aslaner Olarak Yıllardır Köyümüzün Kurtuluşuyla ilgili yazılar ve şiirler yazdım.
Sonunda Köyümüzün düşman işgaliyle ilgili bir anıt yaptırıyoruz.
Bu anıtın 100.Yıl Kurtuluş Etkinliklerine Tesadüf Etmeside Güzel birşeydir.
Bu anıta emeği geçen Sayın Valimiz Ali Hamza Pehlivana Sayın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Haluk Akkoyunlu Beye sonsuz teşekkürler.
Bu anıt inşAllah geriden gelen nesiller için bir başlangıç olur.
Herkes eskiyi birazda olsa hatırlar.
Ben bir birey olarak bu kuyuya kendilerini namusları için kuyuya atan kadınların 8-10 tanesini araştırarak buldum.
Bunlarında o anıta yazılması daha iyi olur.
Bu anıta köyümüzdende katkısı olan sayın eski muhtarımız Fahrettin Kansoya yeni muhtarımız Enver Güre vede köyümüzün Bayburt Gaziler derneğindede bulunan Sayın Gazi Selami Köksala Sayın Gazi Arif Lüleciye teşekkür ederiz.
Şunuda belirtmeliyimki burda köyümüzün elitleri yine sınıfta kaldı.
TEŞEKKÜRLER
Kırzıda olan mezalim dünyada yoktur
17 gelinin me

Avatar
Şadder Yönetim Kurulu 6 yıl önce

Bu Güzel Haber için Bayburt Postası na teşekkür ederiz Bayburt Şehit Aileleri Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu .

Avatar
ali ocaklı-istanbul 6 yıl önce

ilk şehidimiz,sancaktar abdülvehhab gazidir,kırzı köyünde yapılan anıt,tan dolayı,
emeği geçenlere binlerce tşkler,C.Allah razı olsun.

Avatar
Atilla BAŞIBÜYÜK 6 yıl önce

Şehit Kadınlar Anıt projesini düşünen, yapan, yaptıran, hayata geçiren Başta Bayburt Valimiz Ali Hamza PEHLİVAN dan ve Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Bayburt Postasına da çok teşekkür ediyoruz. Böylesine güzel ve anlamlı bir haberi bizlere ulaştırdığı için

Avatar
cuma pıçak 5 yıl önce

tüm emeği geçenlerden Allah razı olsun.

Avatar
Selahattin ARSLAN 4 yıl önce

Ermeni zulmünde hayatlarını yitiren tüm şehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum. Kabirleri nur, mekanları cennet olsun.
Yaptırılan bu iffet anıtı soydaşlarımıza karşı işlenen katliamları gelecek nesillere ve dünyaya hatırlatan önemli eserlerden birisi olacaktır... Bu anlamlı ve kalıcı eseri yaptıranlardan Allah razı olsun...

Avatar
Necdet TOSUN 4 yıl önce

Onlar birer memiş abidesi oldular.Rabbim merhameti ile muamelede bulunur inşAllah. Bu vicdanı abideyi düşünen eyleme geçiren çaba sarf edenlerden Allah razı olsun.