"Bayburt'ta Kentleşme ve Kentlilik Bilinci" kongresi

Bayburt STK Platformu öncülüğünde Bayburt Belediyesi ve Bayburt Üniversitesi işbirliğinde 'Bayburt'ta Kentleşme ve Kentlilik Bilinci Kongresi' açılış konuşmaları ile başladı.

"Bayburt'ta Kentleşme ve Kentlilik Bilinci" kongresi
Bayburt Postası - Bayburt Gazeteciler Cemiyeti, Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odası, BEKDER, BAYDER, Bayburtlu Kadınlar Dayanışma Derneği, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Bayburt Eczacılar Odası Temsilciliği, BAYPROJE ile işbirliği içinde BAYPROJE’nin koordinatörlüğünde organize edilen kongrede yerel STK temsilcileri konuşmacı olarak katıldı.

Bayburt Vali Yardımcısı Coşkun Öztürk, Şair Zihni Kültür Merkezinde organize edilen panelin açılış bölümünde yaptığı konuşmada, kentleşmenin önemli bir kavram olduğunu söyledi.

Cumhuriyetin ilk dönemlerinde insanların yüzde 80'inin köylerde, yüzde 20'sinin de kentlerde yaşadığını anımsatan Öztürk, bugünse bu oranın tersine döndüğünü ifade etti.

Öztürk, bu tür etkinliklerin kentlilik kültürünün öğrenilmesi noktasında önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Bayburt Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Süleyman Çiğdem, kentleşme sürecinin Anadolu'da çok önemli, hatta Anadolu coğrafyasını da diğer coğrafyalardan farklı kılan başlıca etmenlerden biri olduğunu söyledi.

Son yıllarda turizm açısından gündeme gelen Şanlıurfa'daki Göbeklitepe'nin de bu anlamda atılmış ilk önemli adım olduğunu dile getiren Çiğdem, Bayburt'un da bu süreç içerisinde pek fazla geri kalmadığını aktardı.

Çiğdem, Bayburt'un en erken dönemlerden itibaren kentleşmeyle yüzleştiğini ve bu süreci kendine ait kimliğiyle devam ettirdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kentleşme gerçekten çok uzun süreli bir olgu. Hâlâ daha kendisi içerisinde değişkenlikleri de beraberinde devam eden bir unsur. Kent bilimcilerden Jane Jacobs, kenti kent yapan değerleri saydıktan sonra en önemli değerinde eğitim olduğunu söyler. Son 10 yıl içerisinde Bayburt Üniversitesi de Bayburt'ta kentleşme süreciyle ilgili gerçekten önemli katkılar sağlıyor."

Panelde, Bayburt Üniversitesinin yanı sıra Atatürk, Karadeniz Teknik ve Ankara üniversitelerinden akademisyenler de sunum yaptı.

Şair Zihni Kültür Merkezi'nde gerçekleşen kongre öğleden sonraki sunumlarla devam ediyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
levent 6 yıl önce

hangi kentleşme son zamanda yapılan yerlere bi bakın bakalım doğru düzgün imarlı yapı yol var mı her taraf çarpık yapı kafasına göre bina dikenler kat atanlar binadan ileri geri yola çıkışlar hepsini geçin site dediğiniz toplu konutlar bile nizamlı intizamlı değil
eskiden çarpık yapılaşma vardı imkansızlıktan şimdi ise bilinçsizlikten lütfen insanları kandırmayalım 3 kilometre düzgün cetvelle çizilmiş yolumuz yok neyin hesabındasınız

Avatar
Bayburtlu gada 6 yıl önce

"Köyleşme ve köylülük bilinci" daha uygun bir başlık olurdu ...