Bebeklerde el ve ayak bakımına dikkat!

Bebeklerde el ve ayak bakımının önemine dikkat çeken Çocuk Uzmanı Osman Ayataç, ortaya çıkabilecek sağlık sorunları noktasında uyarılarda bulundu.

Bebeklerde el ve ayak bakımına dikkat!

Çocuk Uzmanı Osman Ayataç, yeni doğan bebeklere giydirilen ve organik olmayan çorap, patik ya da sert ayakkabıların ayak sağlığı için zararlı olduğunu söyledi. Ayataç, gerekli bakımın yapılmaması durumunda yeni doğan ve bebeklerin el, kol ve ayaklarında önemli sorunların oluşabileceğini belirtti. 

Avusturya Sen Jorj Hastahanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Ayataç, yeni doğan ve bebek bakımı ile ilgili bilgiler verdi. Zayıf, prematüre ve doğumsal metabolik bozukluk olan bebeklerde el ve ayak bakımı önemli diyen Ayataç, “Bunlarda deri altı yağ dokusu ince olduğundan ve ısı merkezi tam oluşmadığından ısı kaybını önlemek gerekmektedir. Bunun için doğum sonu bu organlar hemen ısıtılmalı, bebeğe başlık, eldiven ve çorap giydirilmelidir. Bu çorap, eldiven ve başlıkların hava alışverişini engellemeyecek maddelerden olmasına dikkat edilmeli, ayrıca kan dolaşımını engellememelidir.” dedi.

Normal doğumlarda bebeğin annenin mikroplu sıvıları ile bulaşmasının göz ve deride enfeksiyonlara sebep olabileceğini açıklayan Ayataç, “Bu tedavi edilmez ise buralardan kana geçen mikroplar sepsis, yani kanda mikrop yayılması, Menenjit ve Zatüre gibi hastalıklara sebep olabilir. Ayrıca göbeğin de temiz şartlarda kesilmemesi bu hastalıklara yol açar." şeklinde konuştu. 

Bebeklerin ayak bakımında önemli noktalardan birinin de tırnak kesim şekli olduğunu belirten Ayataç, “Tırnaklar çok kısa kesilirse bu işlem sonucunda tırnak batmaları ve enfeksiyonlar oluşur, bu nedenle tırnakların deriye batmaması için uçlardan kesilmeli, tırnak yatağına yakın kesilmemeli, kenarlarından düzlemeye çalışılmamalıdır.” ifadelerini kullandı.

Çocukların ayaklarının iki yaşına kadar düztaban özellikli olabileceğini belirten Ayataç, “Bu durumda aileler panikleyip çok pahalı ve ortopedik patikler almamalıdır. Yumuşak, pahalı olmayan patik ve ayakkabılar yeterlidir.” açıklamasında bulundu 

Ebeveynlerin ve bakıcıların ellerindeki mantar enfeksiyonlarının bebeğin sıklıkla el, ayak ve cildine geçebileceğini ifade eden Ayataç, “Banyo sonrası nemlendirici bebek yağı ile el, kol, bacak ve ayaklara yumuşak masaj uygulamak kan akımını olumlu etkiler. Ancak bebek pudraları ile masaj sakıncalıdır, ayak parmak aralarında pudra artıkları pişiklere ve enfeksiyonlara sebep olur. Banyo sonu parmak aralarını iyice kurulamak gerekir. Nemli kalması parmak aralarında mantar üremesine sebep olur. Bundan başka son yıllarda tam olarak sebebi belli olmayan ancak genetik geçişli olan ve çevre faktörleri, beslenme, anne sütü ile değişik alerjenlerle ilgili egzamalara sıkça rastlamaktayız. Egzamalı bu çocukların ayaklarındaki kızarıklık ve döküntüleri iyice tanıyıp erken tedavi etmek bebeğin ayak sağlığı için önemli ve gereklidir.” dedi. 

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.