'Tatlı Çorba' için tescil başvurusu

İstanbul'da faaliyet gösteren Anadolu Bayburtlular Derneği, Bayburt'un yöresel yemeği "tatlı çorba" için Türk Patent Enstitüsüne tescil başvurusu yaptı.

'Tatlı Çorba' için tescil başvurusu
Bayburt Postası - İstanbul'da faaliyet gösteren Anadolu Bayburtlular Derneği, Bayburt'un yöresel yemeği "tatlı çorba" için Türk Patent Enstitüsüne tescil başvurusu yaptı. Dernek Başkanı Alim Erdemir,Türkiye genelinde bilinmeyen değerleri ön plana çıkarıp Bayburt'un kültürel lezzetlerini ortaya koymak istediklerini söyledi.

Bayburt'un bu anlamda bugüne kadar herhangi bir yöresel ürününün tescil edilmediğini anlatan Erdemir, "Diğer illerin birçok yöresel ürünü için başvuru yapıldı ve bunlar tescil edildi. Biz de Anadolu Bayburtlular Derneği olarak ilimizde daha çok dini bayramlar ile düğün gibi özel günlerde hemen hemen her evde yapılan tatlı çorba için Türk Patent Enstitüsüne başvuruda bulunduk" dedi.

Tatlı çorbanın, yörede yetişen ve doğal C vitamini deposu olarak bilinen kuşburnu, kuru kayısı, siyah ve sarı kuru üzüm, yarma, kuru erik, kuru incir, un ve toz şeker kullanılarak yapılan ve soğuk servis edilen bir çorba olduğunu anlatan Erdemir, "Anadolu'nun ilk Türk yerleşim yerlerinden Bayburt'ta yüzyıllardır pişirilen tatlı çorba bu anlamda Türk kültüründe daha ziyade vitamin kökenli bir yiyecek" ifadesini kullandı.

Erdemir, tatlı çorbanın, diğer illerde bilinen ve yapılan bir çorba olmadığını ifade ederek, şunları söyledi:

"İlimizin asırlık geleneği olan bu tadı gelecek nesillere aktarmak, bunu da ilimiz adına tescil ederek gerçekleştirmek istedik. Tescil süresi bildiğiniz gibi bir yıl sürüyor. Tescil yapıldıktan sonra başta ilimiz olmak üzere İstanbul, Ankara gibi büyük illerdeki müteşebbislerle bir araya gelerek tatlı çorba servisi yapılan restoranlar oluşturmayı planlıyoruz."

Gelecek günlerde tatlı çorba festivali düzenleyeceklerini kaydeden Erdemir, "İstanbul'da tatlı çorbanın tanıtımı için festival düzenleyeceğiz. Bu festivali her yıl düzenli yapacağız. Bu yıl ilkini yapacağımız festivali, nisan ayı içerisinde inşallah gerçekleştireceğiz. Bizim tattığımız ve bildiğimiz bu tadı herkesin tatmasını istiyoruz. Bunun planlamasını yaptık" diyerek sözlerini tamamladı.

AA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
m. çakmak 9 yıl önce

anadolu bayburtlular derneği (abd) başkanı sayın alim erdem kardeşimize bir bayburtlu olarak tşkr ediyorum. memleketimizle birlikte anılacak böyle tescilli ve bize özgü bir tanıtıma her zaman ihtiyacımız var.

Avatar
neslihan 9 yıl önce

aman erzurum duymasın ne var ne yok hepsinin patentini alsa da almasa da sahiplenmekte üstüne yoktur.