‘Lahana’ tezgahlarda

Kış aylarının vazgeçilmez sebzesi lahana tezgahlarda yerini aldı.

‘Lahana’ tezgahlarda
Bayburt Postası - Bayburtlu üretici Ekrem Tekdemir (43) tamamen organik olarak ürettiği lahanaları satışa sundu.

Baba mesleği olarak bağcılıkla 30 yıldır uğraştığını söyleyen Tekdemir, Bayburt Lahanasının Kasım Ayı başı itibariyle alıcılarını beklediğini söyledi.

Bayburt ve yöresinde yetiştirilen, geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve birçok türü olan bitki tezgâhlardan, dolayısıyla da mutfaklardan eksik olmuyor.

Yetiştirdiği ürünü tezgahında gururla sergileyen Ekrem Tekdemir, ürün hakkında bilgi vermeyi ihmal etmiyor:

"Bayburt merkez ve köylerinde yoğun bir şekilde yetiştirilen Lahana yöresel mutfağımızda oldukça geniş bir menüye sahiptir. Lahana Sarma yani kelem dolması, Kapuska, Lahana çorbası, Yalancı Dolma, Ekşi Lahana, Zeytinyağlı Dolma, kışlık Lahana Turşusu gibi çok çeşitli yemeklerde kullanılan Lahana, sadece Bayburtlular değil çevre iller Erzurum, Trabzon ve Gümüşhane'den de yoğun talep görmektedir. Tamamen gübresiz ve organik olarak yetiştirdiğimiz Bayburt Lahanası ayrıca iftar sofralarında hem yemek çeşitleri hem de göbek salata olarak yerini almaktadır. Ağırlıkları 15 ile 20 kilo arasında değişen lahanaları 15 TL'den satışa sunmaktayız."

Vatandaş, lahanayı mutfağından eksik etmiyor

Üreticinin yanı sıra tüketici de lahana hakkında bilgi sahibi. Fatih Altun, lahanayı anlatıyor: "Sonbahar mevsiminde mutfağımızdan ve soframızdan eksik etmediğimiz Lahana bizim yerel mutfağımızın değişmez tatlarındandır. Tüm ailece Bayburt Lahanasının her türlü yapılmış olan çeşidini tüketmekteyiz."

Pazar klasiklerinden olan “seçme alışkanlığı” lahana tezgahında da uygulanan bir davranış. Lahanayı seçerek alan Fatih Eryılmaz, altını çizerek yerelde kullanılan ismiyle ‘kelem’e methiyeler diziyor:

"Kelem bizim yerel mutfağımızın en çok çeşitliliği olan sebzemizdir. Annelerimizin mutfağından bizlere kadar gelen dolmalar, kapuskalar hala evimizde yediğimiz yemeklerdir. Bayburt yöresel mutfağında söz sahibi olan Kelemden yapılma yemekleri çocuklarımıza da sevdirerek bu yemek kültürümüzün değişmemesini ve kaybolmasını istemiyoruz."

Anahtar Kelimeler:
Ekrem TekdemirLahanaKelem
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.