İçli Köfte tarifi

Aslen Arap mutfağına ait bir yemek olan ve orjinal adı "Kibbe" olan İçli Köfte; Türkiye'de Osmaniye, Kahramanmaraş, Elazığ, Malatya, Mardin, Diyarbakır, Hatay, Gaziantep, Adana, Şanlıurfa ve Adıyaman yörelerinde yapılmaktadır.

İçli Köfte tarifi
Malzemeler

Hamur malzemeleri

Yarım kilo ince-köftelik bulgur

250 gr. 2 kez çekilmiş çiğ köftelik kıyma

Yarım su bardağı irmik

1 adet yumurta

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

Tuz

Kıyma makinası yoksa bulguru ıslatmak için su

İç malzemeleri

500 gr. orta yağlı kıyma

3 yemek kaşığı tereyağı

2 adet orta boy soğan

1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi yada antep fıstığı

Karabiber, tuz, kırmızı biber

İç köftenin hazırlanması

Geniş bir tencere veya tavada eritilen tereyağının içine konulan ince kıyılmış soğanlar pembeleşene kadar kavruluyor. Daha sonra eklenen kıyma suyunu salıp çekene kadar kavrulmaya devam ediyor. Kıymaların kavrulmasının ardından ceviz ve baharatlar hazırlanan köfte içine eklenerek 2-3 dakika daha kavruluyor.

Hazırlanan iç oda sıcaklığında soğuduktan sonra katılaşmak üzere (hamur hazırlanana kadar) buzdolabına konuluyor.

Hamurun hazırlanması

İnce bulgurun üzerini biraz geçecek kadar kaynar su ilave edilip şişmesini bekleniyor. Sonrasında şişen bulgurun içine tüm malzemeleri ekleyerek yaklaşık 15 dk. zaman zaman su ilave ederek yoğuruluyor.

Yoğurulan hamur yağlı elle yumurtadan biraz daha büyük parçalar halinde koparılarak avuç içinde yoğuruluyor. Yoğurulan hamurun ortasına yavaşça bastırarak ortasında çukur açılıyor. Hamurda açılan çukura hazırlanan köfte içi konuluyor ve yavaşça hamur bir ucundan kapatılıyor. Hamuru zedelememek için hafifçe sıkarak yapmak gerekiyor.

Kızartarak pişirmek için

Geniş ve derin bir tencerede bolca yağı kızdırın. Kızgınyağda köftelerin kabuğu koyulaşıncaya kadar kızartılıp, kevgir yardımıyla peçete serilmiş tabağa alın..

Haşlayarak pişirmek için

Haşlama yapmak için yine derin bir kapta su kaynatılır, suya tuz ve biraz sıvıtağ eklenir. Köfteler kaynar suda 2-3 dakika kadar pişirilir.. Sudan çıkarılan köfteler birbirine değmeyecek şekilde servis tabaklarına alınır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.