Hurma, insana benziyor

Birçok insan hurmayı çölde yetişen bir meyve sanır. Halbuki neredeyse her gün sulanması gereken, özel bakım isteyen bir ağaçtır hurma...

Hurma, insana benziyor

Ramazan denilince hemen herkesin aklına ilk gelen yiyeceklerden biri de hurmadır. Birçok insan hurmayı çölde yetişen bir meyve sanır. Halbuki neredeyse her gün sulanması gereken, özel bakım isteyen bir ağaçtır hurma. Ağaçlar yazın her gün, kışın ise haftada bir sulanır. Bunun için ağaçların altına su arkları açılır. Yıllardır Arabistan'da ikamet eden Mehmet Altan'ın hazırladığı ve Altınburç Yayınları'ndan çıkan 'Çölden Gelen Şifa Hurma' kitabında ilginç bilgilere yer veriliyor. Hurma insan ile ilginç benzerlikler de taşıyor. Hurma ağaçlarında dişilik ve erkeklik söz konusu.

Ayrıca hurma ağacının fidesinin yetiştirilmesi de ilginç bir yöntemle oluyor. Hurma ağacı tohumdan çıkmıyor. Hurma ağacının meyve vermesi için döllenmesi gerekiyor. Bunun için erkek hurma ağacından alınan polenler bir yerde kurutuluyor ve daha sonra dişi hurma ağacının tepesinde açılan yarığa dökülerek sarılıyor. Böylece döllenme tamamlanıyor. Burada oluşan yeni filizler ise kesilip ağacın hemen yanına dikiliyor. Belli bir süre sonra filizler, dişi ağacın yanından alınıp başka bir yere konuluyor. Ağacın kendisinin verdiği bir yavruyla yeni bir hurma ağacı doğuyor. Üstelik bu yavru fide annesinden uzak bir yere dikilirse yavru büyümüyor ve hem anne hem de yavru meyve vermiyor.

Hurma, en çok insana benzeyen yönleriyle dikkat çekiyor...Hurma, aynı zamanda Kur'an-ı Kerim'de ismi geçen meyvelerden biridir. Kur'an'da 24 ayette hurmadan bahsedilir. Ayetlerin yanı sıra Peygamber Efendimiz'in (sas)'in de hurmadan bahsettiği hadisleri bulunuyor. Allah Resulü bir gün ashabı ile otururken onlara "Ağaçlar içinde öyle bir ağaç vardır ki yaprağı (kışın) dökülmez, Müslüman kimseye benzer. O hangi ağaçtır, söyler misiniz?" diye sorar. Ashab-ı kiram çeşitli ağaçları sayar ancak hurma ağacı akıllarına gelmez. Efendimiz (sas), "O hurma ağacıdır." buyururlar. Efendimiz (sas) hurmayı mümine benzetmesinin hikmetini Âlimler, müminde hurma gibidir, kimseye zararı dokunmaz tüm uzuvları fayda için çalışır." şeklinde yorumlar.

Öksürüğün en iyi ilacı

Meyve olarak en iyi göğüs ilacı hurmadır. Hurma balgama, nefes borusuna ve öksürüğe iyi geliyor.

Dinlendirir

Hurmanın etkili olduğu bir diğer alan da sinir sistemimizdir. Hurmanın dinlendirici bir özelliği vardır. Hurmada aynı zamanda B1 ve B2 vitaminleri bulunuyor. Bunlar da zihni ve sinir sistemini dinlendirici özelliğiyle de dikkat çekiyor.

Beyni güçlendirir

Hurma, baştan başlamak üzere vücudumuzun birçok organına elle tutulur, gözle görülür bir yarar sağlar.
Hurmada bulunan fosfor, beynin ihtiyaçlarını karşılar. Yorgunluğa iyi gelir.

Çekirdeğini emin

Uzmanlar hurmanın aç karnına yenilmesinin daha sağlıklı olduğunu belirtiyor. Bunun yanı sıra kabuklarında ve çekirdeğine de bol miktarda vitamin olduğunu söyleyerek çekirdeğinin de emilmesini tavsiye ediyorlar.

Damar sertliğini önler

Hurma, kan damarlarını yumuşatır ve damar sertliğini engelleri. Ayrıca kanı temizler ve tansiyonu da düzenler.

Böbrek taşını önler

Hurma böbreklerin yıkanmasına da yardım ederek böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlar. Mesane ve böbrek iltihabına şifa verir. Hurmanın suyu böbrek taşlarının da parçalanmasında çok faydalı olur. 6 - 7 hurma parçalanarak bir bardak suya konur birkaç saat sonra süzülür ve ısıtarak günde iki defa içilir. Bu 15 gün yapılırsa böbrek taşlarını yok eder. Hurma çam fıstığıyla yenirse karaciğer, temizler ve kuvvetlendirir. Aynı zamanda Şafra taşını da yok eder.

Kolesterole geçit vermiyor

Kahve ve yağ kandaki kolesterolün yükselmesinde etkendirler. Araplar bol miktarda kahve yerler ve araştırmalarda Araplarda bu hastalıktan eser olmadığı ortaya çıkmıştır. Bunun nedenin araştıran uzmanlar, Arapların kahve ve diğer içeceklerin yanında mutlaka hurma yediklerini öğrenmişler. Bu çalışmalara göre hurma kolesterole geçit vermiyor.

Gözlere ve kulağa bire bir

A vitamini içeren hurma, gözleri kuvvetlendiriyor. Bazı kaynaklarda hurma yiyenlerde özellikle gece körlüğü ve diğer göz zaafiyetlerinin olmayacağı bilgisi yer alır. Hurmanın bunun yanı sıra göz sinirlerini kuvvetlendirici etkisi de bulunuyor. Her şeyin olduğu gibi hurmanın da fazla yenmemesi gerekiyor. İhtiyarlıkta oluşan kulak uğultusu duyma zafiyeti gibi kulak rahatsızlıklarında da faydalıdır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet Çağıldak 7 yıl önce

Biraz daha gayret edilir ve bol yenirse hem ömrü uzatır hem de yiyeni cennet mekan edebilir..

Avatar
fazıl kırıcı 7 yıl önce

yeni valiniz hayırlı olsun iyi ve çalışkan bir insan,kemah kaymakamlığı zamanında tanışmıştım kendisi ile.