Geleneksel lezzetler 'yerinde'

Bayburt’un unutulmaya yüz tutmuş geleneksel lezzetleri kendi yöresinde yeniden hayat buluyor. Yöre mutfağının bilinen en meşhur lezzetleri arasında yer alan ve yakın zamanda çevre illerde de üretilen ziron ile birlikte tel helvası ilk defa unlu mamul sektörü tarafından Bayburt’ta üretilmeye başlandı.

Geleneksel lezzetler 'yerinde'
Bayburt Postası - Bayburt’un unutulmaya yüz tutmuş geleneksel lezzetleri kendi yöresinde yeniden hayat buluyor. Yöre mutfağının bilinen en meşhur lezzetleri arasında yer alan ve yakın zamanda çevre illerde de üretilen ziron ile birlikte tel helvası ilk defa unlu mamul sektörü tarafından Bayburt’ta üretilmeye başlandı.

Bayburt’un yöresel tatlarından biri olan keteyi üretip piyasaya süren Eren Birlik, yeni yöresel ürünlere yöneldi. Geçmiş zamanlarda tandırlı evlerin vazgeçilmezi olan Bayburt Ketesi’ni ambalajlı ve hijyenik bir şekilde piyasaya sunan Eren Birlik, Bayburt yöresine has değişik ürünlerin satışına da başladı. 1993 yılında unlu mamuller sektörüne girdikten sonra Bayburt’a has bir ürün sunma düşüncesiyle piyasaya ilk olarak Bayburt Ketesi’ni sürdüklerini belirten Eren Birlik Unlu Mamulleri işletmecisi Mehmet Güncan, tel helvası ve zironu da lezzet zincirine kattıklarını söyledi.

Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü web sitesinde ayın konuğu olan Mehmet Güncan, Bayburt Ketesi’nin ardından Bayburt yöresine has tel helvası ve kete ile birlikte, pestil-köme ve kokoç çorbası gibi ürünleri vatandaşa sunduklarını anlatırken, ürünlerin patentinin alınması çağrısında bulundu. Bayburt’taki kurumların Bayburt Ketesi’nin patentinin alınması noktasında çaba göstermesi gerektiğini söyleyen Güncan, "Bayburt Ketesi’nin Bayburt olarak patentini almamız gerekiyor. Valilik, Belediye, Ticaret Odası ve Tarım İl Müdürlüğü bu konuya eğilmeli ve Bayburt Ketesi ve Bayburt Tel Helvası’nın patentinin alınması lazım" dedi.

Eren Birlik'in sektörde Türkiye genelini hedeflediğini belirttiği açıklamasında, sektörde yaşadıkları sıkıntılara da değinen Güncan, şöyle konuştu:

“100’e yakın çalışanımız var”

“1993 yılında Bayburt’ta unlu mamul sektörüne girdik. Bayburt’un ikinci pastanesini açtık. 2011 yılına kadar bu pastane devam etti. Şirketimiz 2001 yılında kuruldu. 2 aile birlikteliği ile kuruldu. Samanyolu ve Damla Pastaneleri şubelerimiz var. Fabrika satış mağazamız var. İmalat ve hizmet sektöründe 100’e yakın çalışanımız var.”

“Bizi asıl marka yapan ketedir”

“Bayburt Türkiye’nin en küçük ili. Bayburt’a her gelen insan ne götürebiliriz diye düşünüyor. Bundan yola çıktık. Halkımız teveccüh gösterdi. Bayburt Kete’sini ilk defa biz üretime sunduk. Şuan Bayburt’a gelen herkes keteyi mutlaka alıp götürüyor. Burada ciddi potansiyel oldu. Bizden sonra bir çok arkadaşımız bu üretimi yaptı. Ne kadar çok üretilse o kadar çok tanınmış oluyor. Alıcısı olan bir sektör. Bizi asıl marka yapan ketedir.”

“Pestil, köme üretimine de başlıyoruz”

“Bu sene 2013 yılında kış gecelerinin eğlencesi insanları bir araya getirerek sohbet ortamı oluşturan Bayburt Tel Helvası’nı üretmeye başladık. Eren Birlik yine bir ilki yaptı ve bu markayı piyasaya sunduk. Yine bölgemizde üretilen pestil köme Bayburt’ta hiç anılmıyor ve Gümüşhane’ye aitti. Pestil köme üretimine de başlıyoruz. Seneye de OSB’de bize yer tahsis yapıldı.”

Hedef Türkiye geneli

“Şehir dışında da ürünlerimiz gidiyor. Ziron, kesme mantı. İnsanlar eski ürünleri gün yüzüne çıkarmamızı beğeniyor. Hedefimiz bu ürünleri profesyonelce Türkiye geneline satış yapabilmek. Web adresimiz de faaliyete geçti. Mağazamızda yeni ürünlerimizi sunuyoruz. Lor dolmasını, zironu sunuyoruz. Kokoç çorbası halk dilinde tatlı çorba. Bayburt’un yerel mutfağında ne varsa o ürünlerle sabah kahvaltısı veriyoruz.”

Kalifiye eleman sıkıntısı

“En büyük sorun kalifiye eleman olmaması. Bizim işlerimiz kalifiye elemanlarla yapılacak işler. Bir de bölgemizde büyük yan sanayinin olması bizi etkiliyor. Makinelerimiz arızalandığında biz en az 3 gün üretime durdurmak zorunda kalıyoruz. Üretimin birkaç gün durması büyük sıkıntı. Bunun makinesi parçası yönünden hep İstanbul’a bağlıyız.”

“Kete ve tel helvasının patenti alınmalı”


“Bayburt Ketesi’nin Bayburt olarak patentini almamız gerekiyor. Valilik, Belediye, Ticaret Odası ve Tarım İl Müdürlüğü bu konuya eğilmeli ve Bayburt Ketesi ve Bayburt Tel Helvası’nın patentinin alınması lazım. Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden firmamıza proje aşamasında destek olmasını bekliyoruz. Tel helvası ve pestil, köme alanında yapacağımız yeni atılımlarda proje desteği bekliyoruz. İl müdürümüz her türlü bize yardımcı oluyor.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.