'Eşki alma'da hasat zamanı

Bayburtlu’nun tarifiyle adı ‘alma’ tadı ‘eşki’ biliniyor…

'Eşki alma'da hasat zamanı
Bayburt Postası - Yabani elmada hasat zamanı… Anadolu’nun genelinde de yetişen yabani elma, Bayburt’un doğasında kendi kendine yetişen birkaç ağaç meyvesinden biri...

Daha çok dağlarda yetiştiği için çoğu kişi tarafından bilinmeyen ve her hangi bir üretim pazarı olmadığı için de piyasada yerini alamayan yabani elma, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş meyveler arasında yer alıyor.

Tadıyla Bayburt’a özel bu dağ meyvesi, 7’den 70’e Bayburtlu’nun tarifiyle adı ‘alma’ tadı ‘eşki’ biliniyor… Uzmanlara göre de, mideye ve sindirim sistemine çok iyi geldiği söyleniyor.

Turşusu kuruldu

Geçmişte Bayburt’ta birçok kişi için geçim kaynağı olan ve Kop zirvesinde başlayıp, Soğanlı'ya kadar uzanan dağlık ve ormanlık alanlarda yakın köylerdeki vatandaşlar tarafından toplandıktan sonra satışa sunulan bu meyve, Bayburt’ta nihayet bir işletmeci tarafından keşfedilmişti.

Yörenin doğal hayatında yetişen meyve ve sebzelerden elde edilen çeşitli ürünleri hiçbir katkı maddesi içermeden piyasaya süren işletme tarafından yabani elmanın da turşusu kurulmuştu. Ham meyve veya kurutulmuş gıda olarak da tüketilebilen bir özelliğe sahip yabani elma ile ilgili bu girişim, akla yine aynı doğada yetişen dağ meyvelerini getirdi.

Darısı aluçu ve dağ eriğini keşfedeceklerin başına…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.