Çekirdeği meyvesinden pahalı

Malatya'da kayısı çekirdeğinin fiyatı, kuru kayısının fiyatını aştı.

Çekirdeği meyvesinden pahalı
Malatya'da kayısı çekirdeğinin fiyatı, kuru kayısının fiyatını aştı. "Dünya kayısı başkenti" Malatya'da kilogramı kalitesine göre 8-18 lira arasında değişen kayısının çekirdeği, 11-19 liradan alıcı buluyor.

Geçen yıl yaşanan zirai don olayının ardından üretimi ciddi oranda azalmasına rağmen bu yıl rekoltesi 8'e katlanan Malatya kayısı, üreticiye çekirdeğiyle de ekonomik getiri sağlıyor. Sağlıktan kozmetiğe kadar pek çok alanda kullanıldığı için dünyada rağbet gören kayısı çekirdeğinde bu yıl 4 bin ton civarında rekolte bekleniyor. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (TSO) HASAN Hüseyin Erkoç, yaptığı açıklamada, Malatya'da yaklaşık 8 milyon kayısı ağacı bulunduğunu kaydetti.

Dünyanın kuru kayısı ihtiyacının yarısından fazlasının karşılandığı kentte kayısı çekirdeğinin de önemli bir gelir kaynağı olduğunu ifade eden Erkoç, kayısının hem meyvesinin hem de çekirdeğinin kent için önemli bir değer olduğunu söyledi. Bu yıl tahmini rekolte 4 bin ton Rekoltenin önceki yıla göre artmasına bağlı olarak çekirdekte de artış yaşandığını ifade eden Erkoç, "Bu sene rekolte 80 bin ton civarında. Bunun yaklaşık 15-20 bin tonu kabuklu çekirdek. Bu da 4 bin ton dolayında iç çekirdeğe tekabül eder" ifadesini kullandı. AA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.