Bir Anadolu klasiği: su böreği

Anadolu Mutfağı'nın en özel lezzetlerinden olan Su Böreği tarifi...

Bir Anadolu klasiği: su böreği

Her ne kadar yapılışı biraz zahmetli olsa da lezzeti tüm zahmetlere değiyor. Tercihe göre kıymalı veya peynirli olarak yapılabilen su böreğinin en önemli püf noktası ise fırın yerinde ocakta pişirildiğinde çok daha lezzetli olması... 


Malzemeler

Hamuru için

5 adet yumurta (köy yumurtası tercih edebilirsiniz)

1 su bardağı ılık su

7-8 su bardağı un

1 tutam kaşığı tuz

İçi için

500 gr. beyaz peynir (isteğe göre tam yağlı)

1 küçük kase tereyağı ve sıvıyağ karışımı

Yufkalar için

4 litre sıcak su

1 tatlı kaşığı tuz

3 çorba kaşığı sıvıyağ

4 litre soğuk su

Hazırlanışı

Tüm hamur mazlemelerini geniş bir yoğurma kabına alın. 1 su bardağı ılık suyu ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Kıvama gelen hamuru 8 bezeye ayırın. (Bezeler avucunuzun büyüklüğünde olacak)

Daire şeklindeki fırın tepsisini sıvıyağ tereyağı karışımı ile yağlayın ve ilk bezeyi tepsi büyüklüğünde açın. Geniş bir tencerede 4 litre suyu kaynatın, kaynayan suyun içine sıvıyağ ve tuzu ekleyin. Tepsi büyüklüğünde açtığınız yufkayı kaynayan suda 1-2 dakika kadar haşlayın.

Spatula yardımıyla haşlanan yufkayı alın ve hemen diğer tencere içinde beklettiğiniz soğuk suya atın. Yufkayı yağladığınız tepsiye yerleştirin. Üzerine tereyağı karışımından yayın ve ufaladığınız beyaz peynirden serpin. Tüm yufkalar bitene kadar aynı işlemi yapın. Son yufkayı yerleştirdikten sonra yufkaların üzerine hafifçe bastırarak düzeltin ve üzerine kalan tereyağlı karışımdan sürün.

Tepsiyi ocağın büyük gözüne koyun, orta ateşte çevirerek önce ilk yüzünü sonra diğer yüzünü kızartın. Sıcak ya da ılık servis yapın.

Afiyet olsun.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.