Bayburtlu'nun soğuğa karşı ilacı: Gavut çorbası

Az bilindiği için uzman tavsiyesine henüz konu olmayan ama Bayburt’ta soğuğa karşı gelenekselleşmiş bir şekilde anne tavsiyesi...

Bayburtlu'nun soğuğa karşı ilacı: Gavut çorbası
Bayburt Postası - Bugünlerde tüm yurdu etkisi altına alan soğuk hava hayatı olumsuz etkiliyor. Soğuktan korunmak için pratik yöntemlere başvuran vatandaşlar, hem soğuk havanın etkisini azaltmak hem de hastalıklardan korunmak için çareyi uzman tavsiyesi pratik önlemlerin yanı sıra alternatif tıp olarak kabul edilen anne tavsiyesi önlemlerde de arıyor.

İşte az bilindiği için uzman tavsiyesine henüz konu olmayan ama Bayburt’ta soğuğa karşı gelenekselleşmiş bir şekilde anne tavsiyelerinin başında gelen o pratik önlemlerden birinin adı Kavut çorbası…

Bu soğuk havalarda içini ısıtmak isteyenler için yöresel tabirle Gavut çorbasının tarifi şöyle:

Malzemeler: 1/2 kaşe kavurma veya 1 yemek kaşığı tereyağı, 6 kaşık kavut ve tuz 

Yapılışı: 4 kişilik bir servis için tencerede 6 su bardağı suyu ılıtın. Önce kavutu ilave edin. Kavutu toplanmasın diye yavaş yavaş ilave ederken diğer yandan da suyu karıştırın. Ardından varsa kavurma yoksa tereyağı ilave edin ve sürekli karıştırmaya devam edin. Son olarak tuzunu ilave ettikten sonra hafif katılaşıncaya kadar pişirin. Piştikten sonra varsa yöresel tarife göre bayat ekmek, yoksa peksimet veya galeta doğrayarak servis yapabilirsiniz.

Bayburt Postası Arşivinden/ 29 Aralık 2014

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.