'Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak' filmi ile adını duyuran, yönetmen Ahmet Uluçay’ın vefatı sinema dünyasını yasa boğdu. Kütahya'nın Türk sinemasına armağanı olan ünlü yönetmen Ahmet Uluçay, Kütahya'nın bir köyünde yasayan ve kısıtlı imkanlarına rağmen sinema yapmaktan asla vazgeçmeyen bir yönetmen portresi çizmişti. Uluçay, 2007 yılından itibaren yeni film projesi olan “Bozkırda Deniz Kabuğu” üzerinde çalışıyordu. ‘Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak’ filmi ile ün yapan 55 yaşındaki Ahmet Uluçay, tedavi gördüğü İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.
''Sinemayı sevmenin, ona tutkuyla bağlanmanın nasıl bir şey olduğunu zaman zaman unutuyoruz; onun bir sanat dalı olduğu gerçeğini yadsıyarak işin ‘ticarî’ boyutuna meylediyoruz kimi zaman, rakamlara boğuluyoruz, paranın gücüyle açıklıyoruz sinemanın kapladığı alanı. Ama bir adam vardı ki, onun yaptıkları ya da yapmaya çalıştıklarıyla yeniden hatırlamayı başarıyorduk sinemanın bizler için ne ifade ettiğini. Evet, Ahmet Uluçay’dı o adam; Kütahya’daki köyünde yeşerttiği sinema sevdasını önce efsane kısa filmleriyle, ardından da “Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak” adlı ilk ve tek uzun metrajlı çalışmasıyla kitlelere yaymayı başarmış, sinemayı çok sevmenin ‘azim’le değerlenen dersini vermişti bütün sinemaseverlere.'' (Murat Özer, Sinema eleştirmeni)
Ahmet Uluçay kimdir?
Ahmet Uluçay, 1954 yılında Kütahya'da doğdu ve Sinemayla 1960 yılında, ilkokul sıralarındayken köye gelen bir seyyar sinemacı sayesinde tanıştı ve daha 12 yaşındayken arkadaşı İsmail Mutlu ile sinema makinesi yapmak için yola koyuldu. Uluçay, tam 3 yıl uğraştı ve 'Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak' filminde de anlatıldığı gibi bir ahırda köylü halkına film göstermeye başladı.
Köyde tavukçulukla uğraşan arkadaşı İsmail Mutlu ve maden işçisi arkadaşı Şerif Akarsu ile ''Tepecik Köyü Arkadaş Sinema Grubu''nu oluşturan Uluçay, ilk filmi ''Optik Düşler''i (1992) arkadaşlarıyla Almanya'da yaşayan bir gurbetçiden aldıkları VHS kamerayla çekti. Uluçay, ilk kez 1994 yılında 6. Ankara Uluslararası Film Festivali'ne katılarak ''Optik Düşler'' ve ''Koltuk Değneklerinden Kanat Yapmak'' isimli filmleriyle tanındı. Sinemaya yaşamını adayan Uluçay, yıllarca geçim derdiyle uğraştı, kamyon şoförlüğü, inşaat işçiliği ve tavukçuluk gibi pek çok işte çalıştı. Çocukluğundan esinlendiği ilk uzun metrajlı filmi ''Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak''ı çekerken geçimini sağlamak için yem fabrikasında hamallık da yapan Uluçay, bu filmiyle Türkiye'de ve yurtdışında 40'a yakın ödül aldı.
2 çocuk babası olan Uluçay, ''Bozkırda Deniz Kabuğu'' filminin çekimlerine 2007 yılında başlamış, ancak sağlık sorunları nedeniyle film yarım kalmıştı.

Salih Cengiz
diyor ki:
|
Ahmet Uluçay Türk sinaması adına gerçek bir efsane hatta bir "Mucize" idi... ölümüne çok çok üzüldüm. Allah rahmet eylesin. |
- Bayburt’un 5. Sanatla 2. Buluşması (!)
- Belki şehre bir film gelir, gülümse…
- Sinema özlemi, “ayyuka” çıktı
- Gümüşhane'de 30 yıl sonra sinema
- Erzincanlı Rambo’ya sponsor lazım!








