Bayburt Postası

Sık Kullanılanlara Ekle Giriş Sayfam Yap E-mail

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ana Sayfa KÜLTÜR Genel "İstanbul ile kardeştir, Bayburt"

"İstanbul ile kardeştir, Bayburt"

e-Posta Yazdır PDF

Dünyada son yıllarda belediyeler arasında ekonomik, kültürel ve sosyal işbirliğine dayalı olarak giderek önemi artan ''kardeş şehir'' anlaşmalarıyla uzaklar yakın oluyor, şehircilik anlayışları kardeş şehirlerdeki uygulamalara göre modernize ediliyor. Türkiye'de belediyelerin toplam 715 adet kardeş şehir anlaşması bulunuyor. Kardeş şehri en fazla olan ilin, Türkiye nüfusunun yaklaşık 5'te birini barındıran İstanbul olduğu dikkati çekiyor. Geçtiğimiz günlerde Bursa ile kardeş şehir olan Bayburt’un ise şu anda 1 kardeş şehri bulunuyor.

 

Uluslararası ilişkiler terminolojisinde ''sister city'' adı verilen kardeş şehircilik anlayışı, 1950'li yıllardan itibaren ABD şehirleri ile dünyanın geri kalan ülkelerindeki şehirler arasında barış ve karşılıklı anlayışın geliştirilmesi amacıyla ortaya çıktı. Avrupa'da da aynı yıllarda özellikle Fransız ve Alman şehirleri arasında dostluğun geliştirilmesi amacıyla ''twinning'' adı verilen kardeşlik ilişkileri kurulmaya başlandı. Zaman ilerledikçe yerel yönetimlerin kurumsal gelişimlerini tamamlamalarıyla kardeş şehir ilişkileri daha çok kültürel, ekonomik ve ticari boyutuyla öne çıktı.

Kardeş şehir uygulamalarının özellikle son 20 yılda önem kazandığı Türkiye'de, belediyelerin kardeş şehir ilişkileri Belediye Kanunu hükümleriyle düzenlendi. Türkiye'de belediyeler, belediye meclisinin kararına bağlı olarak görev alanıyla ilgili konularda faaliyet gösteren uluslararası oluşum ve organizasyonlara, kurucu üye veya üye olabiliyor. Belediyeler bu oluşum, organizasyon ve yabancı mahalli idarelerle ortak faaliyet ve hizmet projeleri gerçekleştirebiliyor veya kardeş şehir ilişkisi kurabiliyor. 

İstanbul ile Bayburt arasında ki tarihi yakınlık…

Anadolu’da ki ilk Müslüman şehirlerden biri olan Bayburt, tıpkı İstanbul gibi geniş coğrafyaya hükmeden hisarlı kaleye sahip olduğu için tarih boyunca hedeflenen önemli bölgelerden biri olmuştur. Konuyu daha önce gündeme taşıyan Araştırmacı - Yazar İsmail Öz, Roma (Bizans) İmparatorluğu'nun dünyada 2 tane 3 Hisarlı kalesi bulunduğunu, bunlardan birinin Bayburt'ta diğerinin ise İstanbul'da olduğunu belirtmişti. Yazar Öz'ün verdiği bilgilere göre bu kaleler Peygamber efendimizin isteği üzerine, aynı öneme sahip oldukları için sahabeler tarafından kuşatılmıştır. İstanbul, Hicri 52 tarihinde Eyüb El Ensari tarafından kuşatılmış, Bayburt Kalesi ise Peygamberimizin Sancaktarı ve Eyüp El Ensari’nin amcasının oğlu Abdulvahhab Gazi tarafından kuşatılmıştır.(*) Yine divan edebiyatının en önemli şairlerinden biri olan Şair Zihni bir dörtlüğünde, "Eyüp Sultan ile kardeş, Vahhap Sultan, Biri şarka, biri garba komutan, İkram-ı feyzini alırlar Hak'tan, İstanbul ile Bayburt kardeştir bundan." diyerek tarihe not düşmüştür.(*)

SORU / YORUM: Kardeş şehir anlaşmalarında belirleyici unsurlar arasında yer alan tarihi bağ yada tarihi yakınlık dikkate alındığında Bayburt ile İstanbul arasında tarihi bir ilişki bulunmasına rağmen İstanbul ile kardeşlik protokolü imzalayan 143 şehir arasında Bayburt yer almıyor. 

Ve soru şu;

Söz konusu manevi ilişki; Bayburt’un tanıtımı açısından ele alındığında, kardeş şehir protokolü çerçevesinde kültürel, ekonomik ve ticari boyutuyla değerlendirilmesi için Bayburt Belediyesi tarafından şu ana kadar her hangi bir girişimde bulunuldu mu? Yada bulunulacak mı?

(*) Kaynak: Kitab-ı Tevhid ( Çeviri: Azimet Karatekin) Özel Kütüphane
Bayburt Sancağı 1530 Kanunnamesi Prof. İsmet Miroğlu (İstanbul Devlet Arşivleri 966-S 91-98)
Erzurum (EVKAF) Vakıflar Bölge Müdürlüğü (Hicri 1317 Salnamesi S. 195)
Evliya Çelebi Seyahatnamesi (Cilt-2 S.647 Mehmet Zillioğlu - ÜÇDAL NEŞRİYAT)
Sancak Livayı Bayburt - Kül.Bak. Yay. 1162 Yıl 1990 Eser Dizi:148 (Yard. Doç. Dr. Leyla Karahan / Ankara

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar (3)add comment

ANADOLU YAKASI BAYBURT TANITIM PLATFORMU diyor ki:

MÜJDE ŞİRİN BAYBURTTA 60 SAHABE-İ KİBAR-KİRAM MEVCUT gerçek Bayburt tarihi açılımı AÇILIYOR...!... el yazma eserler,özel kütüphanesi bulunan vatandaşlarımız vardır,ayrıca
devlet Arşivlerinde el yazma eserler mevcuttur,dolyısıyla sevgi ve muhabbetle araştırma yapan HERKES sevdiğini
ve aradığını bulur,yeterki KALP SAMİMİ olsun.,
............................Aşıklara uzaklar,,çok çok YAKINDIR............................................!
............................Bayburt kalplerde s e v d a d ı r...................................................!
............................yani,BOĞAZI seyrederken...........................................................!
............................İSTANBUL-BAYBURTA benziyor.................................................!

not:İstanbulun-Bayburta benzetmesi,,,!..SAHABELER OLSA GEREK..!.şirin BAYBURT,A selam...
02 Kasım 2010

a.kadir temür diyor ki:

Cenabı ALLAHIMIZA Hamd ve şükürler olsun,Bayburt,u İstanbul,da 5 yıl çalışma sonucu anlayabildik.>-! Devlet Arşiv-
lerinden,dolayısıyla İnşaalah yakın bir zamanda ŞİRİN BAYBURT hak ettiği noktaya gelecektir,Belgeler de anlaşıldığı gibi
bizansa ait olan ÜÇ HİSARLI KALE yedinci asırda feth edilmesi,(SAHABELER TARAFINDAN)R.A.Dolayısıyla,İstanbulun
Fethine zemin hazırlamıştır,
HZ MUHAMMED (A.S.M.) EFENDİMİZİN DOĞUM TARİHİ...M. 571 dir TOPLAMI.....13 EDER.
ŞİRİN BAYBURTUMUZUN İLK FETHİ.................................M. 724 tur TOPLAM......13 EDER.
İSTANBULUN İLK FETHİ.................................................M.1453 tur TOPLAM......13 EDER.
Bu tesadüf olamaz,Tarihin Mihenk taşları yerine oturuyor,belgelerle,ALLAHIMIZA HAMD OLSUN,Cümlenize selamlar.
29 Ekim 2010

a aker diyor ki:

bu şiirin Zihni nin olduğuna eminmisiniz
25 Ekim 2010

Yorum yazın.
Yazı alanını daraltın | Yazı alanını genişletin

busy
Son Güncelleme ( Çarşamba, 27 Ekim 2010 07:22 )  

Haber Arama

Online Kişi Sayısı

Şuanda 149 konuk çevrimiçi
AddThis Social Bookmark Button

Kültür Özel

 

'Virane' diye kitâbeden düşmüş...

Doğal eserler açısından oldukça zengin olan ve turizm sektörü için aranan koşulla...

 

Yerin altında, saklı bir medeniyet...

Bayburt Postası - Bilinmeyen tarihiyle keşfedilmek ve dehlizlerinde saklı sırlarını ...

 

İstanbul’un semt isimleri nereden geliyor?

20 milyona yaklaşan dünya metropolü İstanbul’un şarkılara konu olan semt isimleri ...

 

Bayburt çeyizini finale taşıdı

Bayburt'un Demirözü İlçesi Yelpınar köyünde ikamet eden, aynı zamanda İlçe Halk ...

 

Yediden yetmişe halkoyunları coşkusu…

Bayburt Kapalı Spor Salonu,  hafta sonu yine tarihi günlerinden birini yaşadı. “Bar...

 

En zorudur Bayburt’ta Ermeni’yi oynamak!

21 Şubat kutlamalarının en vazgeçilmez ve belki de Türkiye’nin en uzun soluklu soka...

 

Avrupa'nın Yedi tepeli Kültür Başkenti

İstanbul, 2010 yılının başlaması ile birlikte sahip olduğu Avrupa Kültür Başkent...

 

“Turizmde Anadolu her dönem yol göstericidir”

TÜROFED İkinci Başkanı ve ATİD Başkanı Seçim Aydın, "Turizmi işgücü ve hammadd...

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 3685035

Bizi Yazanlar

Bizi Yazanlar

Anket

Göç ederek gurbete çıkanlar, sıla hasretini nasıl giderebilir?
 

Bülten Üyeliği