16’cısı düzenlenen Dede Korkut Uluslararası Kültür ve Sanat Şöleni programında bu yıl ilk kez yer alan Kop Şehitleri Anıtı ziyareti, duygulu anlara sahne oldu. 1916 yılında yaklaşık 6 ay düşman kuvvetlerine geçit vermeyen ve “İkinci Plevne” olarak tarihe geçen Kop Dağı gezisinde, yaklaşık 1 asır geçmesine rağmen hala tazeliğini koruyan mevziler ve 1963 yılında yapılan Kop Şehitleri Anıtı ziyaret edilerek, Kuran-ı Kerim kıraat edildi.
Bayburt Valisi Kerem Al, Belediye Başkanı H. Ali Polat, Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Halil Uysal, TÜRKSAV Başkanı Yahya Akengin, daire amirleri ve vatandaşların katıldığı ziyarette hemşehrimiz TÜRKSAV Başkanı Yahya Akengin bir konuşma yaptı.
Kop Müdafaasının Mareşal Fevzi Çakmak’ın deyişiyle “muvaffak olmuş İkinci Plevne” olduğunu ifade eden Akengin, bütün ağırlığıyla yüklenen Rus ordularının Kop Dağı’nda durdurulduğunu söyledi. Yahya Akengin, şunları söyledi:
“6 aylık direniş olmasaydı, Ruslar İstanbul’a kadar gidebilirlerdi”
“Kop müdaafasında 6 ay direnilmiştir. Eğer o 6 aylık direniş olmasaydı, Rusların hedefi İstanbul’du ve oraya kadar gidebilirlerdi. Onun için muvaffak olmuş İkinci Plevne’dir. Rahmetli dedem burada askerdi. Burası düştükten sonra ise Bayburt batıya göç etmeye başlamış. Halen yakın zamanlara kadar buralarda yapılan kazılarda, savaş mühimmatı ve savaşa ait emareler bulurduk.”
“Türkiye’nin gündemine sunulmalı, açılmalı”
“Kop Dağı’nda savaşın seyrini ve direnişini kavramak için başka kazılar yapmaya ihtiyaç duyulabilir. Ayrıca burası da zafer anıtları gibi tüm Türkiye’nin gündemine sunulmalı, açılmalıdır. Yani bir Çanakkale gibi olmalı Kop Dağı ve dikkatler bu alana çekilmeli. Bunun içinde o Kop direnişinin önemini anlatmak gerekir, bu da bir Bayburtluya düşer. Yani bize görev düşer.”
“Bu ruh, Osman Okutmuş’la başlamıştır”
“Bu anıtın buraya dikilmesine öncülük eden, sebep olan rahmetli gazeteci Osman Okutmuş’tur. Allah onunda ruhunu şadetsin. O buradaki, o zamanın Alay Komutanı Bedrettin Demirel’le birlikte bu işe dikkati çekmiş ve o günden beri o heyecan Bayburt’ta başlamıştır. Bu ruh Osman Okutmuş’la başlamıştır. İşin temeli oradadır. Anıtın yapılış yılları bizim çocukluk yıllarımızdı ama Bayburt Postası’nın yayınlarıyla bu heyecanı çok yakından hissettik. O sıralarda “Bir şehitten gelen ses” diye bir şiir yazmıştım. Bu cephenin komutanı, halkın deyimiyle Deli Halit Paşa... Deli Halit Paşa’yı tanıyan büyüklerimiz derlerdi ki, topa gülleye karşı pervasızca yürürdü, o yürüyünce de askeri durdurmak mümkün değildi. Aziz şehitlerimizin ruhları şad olsun.”
Bayburt Valisi Kerem Al ise ziyaret sırasında yapmış olduğu konuşmada “Tarihe kayıt düşme adına burada bulunuyoruz. Ecdadımızı yad etme adına buradayız. Hiçbir vatan toprağı bu kadar kutsal değildir. Hepimizin bildiği gibi her karışı şehit kanıyla sulanmıştır. Onların aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz. Bize düşen ecdadımıza layık olmaktır. Özellikle gençliğimize bu ruhu verebilmektir. Bu tür etkinlikler inşallah bu amaca hizmet eder. Bundan böyle bu tür etkinlikleri yapmalıyız. Özellikle gençliğimize bu tür anları yaşatmamız lazım” dedi.
Belediye Başkanı Hacı Ali Polat ise, “Bugün burada bulunmamız, burada yaşananları anlamak ve gelecek nesile anlatmaktır. Bu bizim ecdadımıza borcumuzdur” diye konuştu.
Bayburt Postası olarak, Kop Dağı gezisi ve Kop Şehitleri Anıtı ziyaretini şölen programı kapsamına alan şölen komitesini kutluyoruz.






KIRK ÇEŞMELER
diyor ki:
| Hacı Osman Okutmuş amcamıza ALLAH'tan rahmet diliyor..Mekanı cennet olsun diyoruz...Bugün tartıştığımız konuları görse iyice kahrolurdu........ ŞEHİTLER ÖLMEZ,VATAN BÖLÜNMEZ.......tahrik edici sloganmış.....anlayana.. |
Çiğdem KESKİN TANRIÖVER
diyor ki:
| Bencede haklısın hemşerim,bu işleri ileri götürmek lazım o zamanın imkenlerıyle Allah Rahmet eylesin bu kadar yapmışlar.Sadece belirli günlerde değil ,davetlerle değil daha başka neler yapabiliriz düşlüncesiyle gelip ziyaret edilmeli |
halil
diyor ki:
| Osman Okutmuş'dan bir adım ileri götürmek lazım şimdi. bin davetle memleketine ancak gelenlerle olmaz bu işler. |
- Asırlık camii benliğine kavuşuyor
- Salih Cengiz Sanat Evi, kapılarını araladı
- 8. Arkeoloji buluşması Çanakkale’de gerçekleşti
- Hayırhah eller Almanya’dan uzandı
- Bakan Günay’dan tarihi mekanda, tarihi öneri








