Uzun yılların ardından Mehmet Turan Barı ve Bayburt Türküleri Korosu

İstanbul'da düzenlenen 102. Kurtuluş etkinliklerine Bayburt Türküleri korosu ile bir zamanlar dünya şampiyonu olan kadınlı erkekli Bayburt Halk Oyunları ekibi damgasını vurdu.

Uzun yılların ardından Mehmet Turan Barı ve Bayburt Türküleri Korosu
Bayburt Postası - Koro uzun yıllardır kılıktan kılığa giren Bayburt Türkülerini aslına uyun bir şekilde seslendirirken, Bayburt Halk Oyunları ekibi ise yeni neslin hiç bilmediği, kadınlı erkekli oynanan Mehmet Turan Barı'nı sahneledi.



Bayburt Türküleri Korosu ile kadınlı erkekli Bayburt Halk Oyunları ekibi oluşturma fikri, sadece memleket ve hemşeri sevgisiyle, her hizmeti en küçük kişisel çıkar gözetmeden yerine getiren Dursun Ali Camadan’a ait. Kendisi neredeyse 3 yıllık bu özlemini nihayet düşünce aşamasından hayata geçirebildi. Önce koronun ve halk oyunları ekibinin paydaşlarıyla görüşüp her adımı ortak akılla kararlaştırdı. Ömer Akdağ öğreticiliğinde Halk Oyunları ekibini ve bağlama üstadı Vedat Bay öğreticiliğinde ise koro çalışmalarını 2 ay gibi kısa sürede gerçekleştirip bu iki ekibin geceye katılımını sağladı. 



Bayburt Eğitim, Kültür ve Hizmet Vakfı ile Bayburt Kültür ve Yardım Derneği’nin de desteğini alan hem koro hem de halk oyunları ekibi Bayburt kültürünün bu iki temel direğini tamamen aslına uygun, bozmadan, eklemeden ve geleneksel usulde icra etmek için kısa zamanda yoğun emek harcadı. 

Kadın, erkek tamamı Bayburtlulardan oluşan 34 kişilik koro, şef Ahmet Çağıldak yönetiminde sahne aldı. Bayburt Türküleri Korosu, Bayburt'un kültürel hazinesinin ses mirasıyla salondakileri duygulandırdı ve coşturdu. Koro, türkülerini uzun zamandan beri ilk defa hatıralarda saklanmış o eski haliyle; ölçüye ve usule uygun biçimiyle seslendirdi.


Koro ilk önce, sözleri Şair Zihni’ye ait olan ‘Vardım ki Yurdundan Ayağ Göçürmüş’ türküsünü icra etti. Peşinden sırayla ‘Bayburtlu Pek Naza Gelmez’, ‘Ben Feleği Gördüm Taş’dan İnerken’, ‘Ey Gül Dalı Gül Dalı’ ve ‘Kavurma Koydum Tasa’ türkülerini okudu.

Ardından 16 kişilik halk oyunları ekibi Vahdettin Karaca’nın bar başında çıktığı davul zurna eşliğinde önce ‘Mehmet Turan Bar’ını sonra da ‘Gelin Barı’nı, erkekler ise daha sonra oynadıkları çeşitli barlarla programı bitirdi.




Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Tomris Han Mama Hatun ve Ata'mızın izinde... 3 yıl önce

Mehmet Turan bari süper olmuş..Kültürümüzü Arap kültürü içerisinde eritmek isteyen kadını buçuk, çeyrek diye algılayan bir zihniyetten yeniden aydın bir Türk kadını yaratma için uyanış başlasın..