Türk El Sanatları Bayburt Üniversitesi’nde

Bayburt Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Bilim, Kültür ve Sanat Şenliği’ne Atatürk Üniversitesi de sanat alanında katkı sundu.

Türk El Sanatları Bayburt Üniversitesi’nde

Bayburt Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Bilim, Kültür ve Sanat Şenliği’ne Atatürk Üniversitesi de sanat alanında katkı sundu. 7 akademisyen ve 43 öğrenciyle Bilim, Kültür ve Sanat Şenliği’ne katılan Atatürk Üniversitesi; Türk el sanatları, heykel, resim ve ebru sanatını tanıttı.

Soma’ya ilişkin çalışmalarında yapıldığı şenlikte; leylek, bağlama, baret, gezegenler, kuş evleri, kümbet heykelleri gibi eserler yer aldı.

Dede Korkut kampüsünde gerçekleşen etkinlikte öğrencilerle birlikte ebru yapan Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, “Soma’da yaşadığımız felaketten dolayı konserlerimizi iptal ettik. Bilim, Kültür ve Sanat şenliği üniversitemizde geleneksel el sanatları çalışmalarıyla devam ediyor. Sanatsal çalışmalarda ebru, baskı tişörtler yaparak öğrencilerimizi sanatsal etkinliğin içine çekmeye çalışıyoruz” dedi.



Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğr. Gör. Ahmet Sobacı ise Ebru sanatı hakkında bilgi verdi:

"Ebru sanatçıyı bilimsel olarak zorlamaz"


Sobacı, “Orta Asya’dan Anadolu’ya gelmiş Klasik Türk Sanatı yoğunlaştırılmış sıvı üzerine yapılmış soyut bir resimdir. Boyalar tamamen doğal suda erimeyen yağ içermeyen boya; suyu yoğunlaştırmak amaçlı geven dikeni sütü ya da deniz yosunu kullanılır. Ebru soyut bir sanat olduğundan herhangi bir benzeştirme kaygısı olmadığı için sanatçıyı bilimsel olarak zorlamaz. Tamamı hayal gücüne dayalı psikolojik rahatlama amaçlı yapılabilecek ideal bir sanat türüdür. Bazı psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde tamamlayıcı terapi olarak kullanılır” diye konuştu.  

Etkinliğe Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden katılan Baran Altun, “Bayburt’ta gelmemizin amacı kardeş üniversitemize bahar şenliklerinde katkı sağlamak ve burada güzel izler bırakmak, insanları sanata karşı biraz olsun bilinçlendirmek” derken, Oğuzhan Serdaroğlu ise, “Sanat sadece bir yere takılıp kalmamalıdır, bilinmediği yerlerde de sanatın bilincinde olunması gerekir, amacımız farkındalık oluşturmaktır” ifadelerini kullandı.

Bayburt Üniversitesi Dede Korkut Kampüsü’nde gerçekleşen şenliğe; Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden katılan Prof. Dr. Mustafa Bulat, Prof. Dr. Mustafa Küçüköner, Yrd. Doç. Dr. Önder Yağmur, Öğr. Gör. Kadir Tuzcu, Öğr. Gör. Ahmet Sobacı, Arş. Gör. Serap Bulat, Arş. Gör. Halil Daşkesen ile 43 öğrenci tarafından gerçekleştirilen sanat etkinlikleri ilgiyle takip edildi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.