Tarihi evlerin yok olmasını beklemeyin, Bakanlığa başvurun

Onlarca tarihi evini kaybeden Bayburt’ta, her şeye rağmen ayakta kalan tarihi mekanların koruma altına alınabilmesi için umut ışığı doğdu. 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 11. maddesi uyarınca, Erzurum, Erzincan, Artvin, Kars ve Bayburt’taki tarihi eser niteliğindeki tescilli evler için, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bakım ve onarım yardımları yapılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Erzurum’da tarihi eser niteliği taşıyan tescilli 3 evi koruma altına aldı. Yine yasa kapsamında Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde 8, Kars ve Artvin’de de 2 ayrı ev için ödenek tahsisi yapıldı.  

Tarihi evlerin yok olmasını beklemeyin, Bakanlığa başvurun

Tarihi evlerin yok olmasını beklemeyin, Bakanlığa başvurunOnlarca tarihi evini kaybeden Bayburt’ta, her şeye rağmen ayakta kalan tarihi mekanların koruma altına alınabilmesi için umut ışığı doğdu. 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 11. maddesi uyarınca, Erzurum, Erzincan, Artvin, Kars ve Bayburt’taki tarihi eser niteliğindeki tescilli evler için, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bakım ve onarım yardımları yapılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Erzurum’da tarihi eser niteliği taşıyan tescilli 3 evi koruma altına aldı. Yine yasa kapsamında Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde 8, Kars ve Artvin’de de 2 ayrı ev için ödenek tahsisi yapıldı.

 

Ev sahiplerinden başvuru bekleniyor

Uygulama kapsamında, başvurusu bulunan Erzurum’daki 3 mülk sahibine olumlu yanıt verilirken, söz konusu evlerin, Şeyhler, Sultan Melik ve Köse Ömer mahallelerinde oldukları bildirildi.

Her şeye rağmen ayakta kalan tarihi mekanların koruma altına alınabilmesi için umut ışığı doğdu...Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürü Suat Bakır, tarihi eser niteliğindeki tescilli evlerin tespit ve koruma altına alınması yönündeki çalışmaların sürdüğünü söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, bu konuda oldukça önemli bir çalışma yürüttüğünü vurgulayan Suat Bakır, 2863 Sayılı Kanun kapsamında, Erzurum’da 3 tescilli evin koruma altına alındığını bildirdi.

Şeyhler Mahallesi’nden Kadir Acar, Sultan Melik Mahallesi’nden Paşa Akgül ve Köse Ömer Mahallesi’nden de İbrahim Hakkı Gülüm’e ait tescilli evlerin, bakım ve onarımları için ödenek tahsis edildiğini açıklayan Bakır, uygulamadan henüz haberdar olmayan tescilli mülk sahiplerinin bu ayrıcalıktan mutlaka faydalanmaları çağrısında bulundu.

Bölgesel çalışma yürütülüyor

Bayburt'ta ayakta kalabilmiş bir konakErzurum’un dışında bölgede Erzincan, Kars, Bayburt ve Ardahan’da bulunan tarihi eser niteliğindeki tescilli mülk sahiplerine de yardımda bulunduklarını aktaran Suat Bakır, “Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde 8, Kars ve Artvin’de de 2 ayrı ev için ödenek tahsisi yapıldı. Ödeneklerin tabanı 50 bin, üst sınırı ise 200 bin TL olup, mülklerde gerçekleştirilecek olan bakım ve onarım çalışmalarının nevine göre, ödenek miktarı da değişiyor. Tarihi eser niteliği taşıyan ve tescilli mülkü bulunan vatandaşlarımız ya da mülk ortakları, bakım ve onarım için proje yardımı almak üzere kurumumuza başvuruda bulunabilirler. Bu sayede hem tarihi dokunun korunmasına katkıda bulunabilir, hem de bakım ve onarım masraflarından kurtulabilirler.” diye konuştu.

Koruma Yasası

Söz konusu uygulamaya imkan tanıyan 2863 Sayılı Kanun şöyle: “Bakım ve onarım sorumluluklarını yerine getirmekte aczi olanların mülkler, usulüne göre kamulaştırılır. Korunması gerekli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korunması, bakım ve onarımı için Kültür ve Turizm Bakanlığınca ayni, nakdi ve teknik yardım yapılır.”

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.