Tarihi Bayburt Evleri Çalıştayı başladı

Bayburt Belediyesi tarafından düzenlenen "1. Tarihi Bayburt Evleri Çalıştayı" başladı.

Tarihi Bayburt Evleri Çalıştayı başladı
Bayburt Postası - Bayburt Belediyesi tarafından düzenlenen "1. Tarihi Bayburt Evleri Çalıştayı" başladı.

Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, Şair Zihni Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ve iki gün sürecek çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, kadimden beri şehirlilik kültürüne sahip, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, Anadolu'nun Türk tarihi açısından da en önemli şehirlerinden biri olan Bayburt’a katkı sunmak için bu çalıştayı düzenlediklerini belirtti.


Birincisini düzenledikleri çalıştayın bir başlangıç olduğunu ve bundan sonrada süreklilik arz etmesi gerektiğini ifade eden Memiş, Belediye Başkanı olarak bu çalışmanın sadece kayıtlara geçmiş bir çalışma olmamasını temenni ederek, "Kentin kimliğini öne çıkarma, tanıtma açısından son derece önemsediğimiz meskenlerin bir yerden başlayarak şehirle buluşması, bütünleşmesi ve bunun için somut bir adım olmasını istedik." dedi.

Memiş, yöresel evleriyle ön plana çıkmış diğer bazı şehirler gibi Bayburt'un da kendine özgü ev mimarisiyle tanınmasını arzu ettiklerini vurgulayarak, "Bayburt'un Bayburt olarak kalması, Bayburt olarak büyümesi, Bayburt olarak yukarıya çıkması en büyük arzumuz" şeklinde konuştu.

Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'ın başkanlığını yaptığı çalıştayın ilk oturumunda Prof. Dr. Haldun Özkan "Malzeme, Teknik ve Etnografisiyle Bayburt Köy Evleri", Yrd. Doç. Dr. Hatice Uçar "Tarihi Bayburt Evlerinin Plan Şemaları", Yrd. Doç. Dr. Yasin Taşkesenlioğlu ise "Tarihi Bayburt Evlerinin Kitabeleri" başlığındaki sunumlarını yaptı.

Çalıştay, yarınki sonuç bildirgesiyle tamamlanacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İSMAİL 6 yıl önce

Tarihi evleri düşünen büyüklerimiz bayburttaki göç edecek insanları nasıl vaz geçirebiliriz ve göç eden bayburtlulara ne imkanlar sunalımki sılaya geri dönsünler diye kadim şehrimiz insana önem verilirse emin olunki daha güzel günler görecektir fikir alış verişi yapılmalı nufus sayımında istanbul sokaklarına düşmekten daha iyi olur

Avatar
Bayburdi 6 yıl önce

Öncelikle bu çalışmayı düşünen, planlayan ve bu gaye ile insanları bir araya getiren herkesten Allah razı olsun. Bayburt'un bir evladı olarak çok ümitlendim ve sevindim. Anadoluda Her şehrin kendi kültürünü anlatan karakteristik yapıları vardır. Aslında bu yapılar onca kıyıma rağmen hala etrafımızda ayakta kalmaya çalışıyorlar, Bayburt'ta en önemlilerinden biri olan eski tekel binası 21 odalı muhteşem bir Bayburt köşküdür ve ne acıdır ki orada atıl vaziyette. Acınası bir durum ki her gördüğümde içim cız eder. Dedim ya ümitlendim sonuna kadar gidilmesi ve bu eserlerin ayağa kaldırılmasının yanında şehirdeki ticaret odası polis evi ve BELEDİYE binası gibi ucube binaların yıkılıp yerine Bayburt taşı kullanılarak kentin kültürüne uygun binalar yapılması gerekir. Saygılar.