Şenlik bahane, Baksı Müzesi şahane!

Her yıl olduğu gibi turizm sezonunu özel bir etkinlikle açan Baksı Müzesi, bu yıl ait olduğu yörenin çocuklarına özel bir etkinlikle sezonu açmaya hazırlanıyor.

Şenlik bahane, Baksı Müzesi şahane!

Bayburt Postası - Her yıl olduğu gibi turizm sezonunu özel bir etkinlikle açan Baksı Müzesi, bu yıl ait olduğu yörenin çocuklarına özel bir etkinlikle sezonu açmaya hazırlanıyor. Baksı Müzesi Halk Sanatları Araştırma Uygulama Merkezi tarafından çocuklara yönelik hazırlanan ve yetenekli gençlerin resim çalışmalarını içeren proje, ilk kez festival havasında düzenlenecek.

Geçtiğimiz yıllarda dünyaca ünlü isimler tarafından hazırlanan ve geniş bir kitleye hitap eden sergilerle sanat dünyasının dikkatini çeken Baksı Müzesi, bu defa ait olduğu yörenin çocuklarına özel ilk kez bir şölen için kapılarını açacak.

Bayburt genelinde bine yakın başvuru arasından seçilen ve en yetenekli 150 öğrencinin resim çalışmalarının sergileneceği Bayburt 1. Öğrenci Sanat Şenliği için hazırlıklar sürerken, proje kapsamında özel olarak seçilen ve Baksı Müzesi atölye çalışmalarına hak kazanan 30 öğrenci de oldukça heyecanlı bir bekleyiş içinde. 3 Haziran’da başlayan atölye çalışmaları öncesinde Baksı Müzesi ile ilgili merakını giderme fırsatı bulan öğrencilerin şaşkınlığı ve heyecanı görülmeye değer bir görüntü oluşturdu.

Baksı Müzesi'nde atölye çalışmalarına katılan öğrencileri kapıda karşılayan Prof. Koçan, öğrencilerin her biriyle tek tek tanıştı...Müzenin kurucusu Prof. Hüsamettin Koçan, şenlik projesinin koordinatörü Kürşat Okutmuş ile birlikte eğitmenleri Elvan Ekren eşliğinde Baksı Müzesi’ni gezen öğrenciler, meraklı bakışlarla müzeyi inceledi. Son derece heyecanlı oldukları gözlenen öğrencilere Baksı Müzesi’nin her bölümü gezdirildi ve müze hakkındaki bilgiler bizzat Prof. Koçan tarafından verildi.

“Şenlik güzel ama Baksı Müzesi daha güzel”

Dünyanın sıra dışı müzeleri arasında gösterilen Baksı Müzesi'ni, kurucusu ünlü ressam Prof. Hüsamettin Koçan’la birlikte bir solukta gezen öğrenciler, dünyaca ünlü isimlerin proje çalışmaları yaptığı atölyede çalışma fırsatı buldukları için mutlu olduklarını söyledi.

Öğrencilerle zaman zaman sohbet eden Prof. Koçan’a, müze ile ilgili duygularını dile getiren öğrencilerden Turgay Okumuş, “Çok güzel bir müze. Çalışmaların sonrasında da müzeyi gezdik. Çok beğendim” derken, Süeda Gürbüz, “Daha önce böyle bir ortamda hiç çalışma yapmamıştım. Projede resmim seçildiği için çok mutluyum. Resimlerin yanı sıra keyifli ve renkli bez bebekler tasarlıyorum. Eskiye yönelik bir çalışma olsun istedim. Proje çok güzel ama daha güzel olan Baksı Müzesi. İlk kez geldim ve her şeyi ile çok güzel bir mekân. Bu imkânı yakaladığım için çok mutluyum.” şeklinde konuştu.

İlk kez bir müze atölyesinde çalıştığını ifade eden Ahmet Koçyiğit ise, “Daha önce böyle büyük müzenin atölyesinde hiç çalışmamıştım. Benim için bir ilk oldu. Başarılı olmak için çok çalışacağım” dedi.

Atölye çalışmalarına katılan öğrenciler, Baksı Müzesi'ni çok merak ediyorlardı... İlk iş hemen konferans salonuna oturup, Baksı Müzesi'nin serüvenini izlemek oldu…Çocuklara yönelik hazırlanan ve ilk kez bir festival havasında düzenlenen Bayburt 1. Öğrenci Sanat Şenliği hakkında da konuşan öğrencilerden Yasime Gülru Çarpatan, “Seçilmem diye düşünüyordum. İlk 30 kişi arasına girmeye hak kazandım. 1 hafta boyunca atölyede çalışmalar yapacağız. Burada öğretmenlerimizden çok şeyler öğreniyoruz ve bizimle özel ilgileniyorlar. Başarılı olacağımı düşünüyorum.” şeklinde duygularını ifade ederken,  bir başka öğrenci Özge İli de, projede yer aldığı için şanslı olduğunu söyledi. İli, “Şu anda eskizler çıkarıyoruz ama şölen gününe çok özel bir çalışma ile katılacağım. Bu imkânı yakaladığım için kendimi çok şanslı hissediyorum. Başarılı olmak için tüm becerimizi ortaya koymaya çalışacağız” dedi.

Projeye müzenin bulunduğu Bayraktar Köyü İlköğretim Okulu’ndan katılan Ali Talip Ünsal, müzeyi bildiğini ve ilk defa katıldığı bir projede köyünü temsil edeceğini dile getirdi. Ünsal, “Bayraktar Köyü okulundan katılıyorum. Burayı biliyorum ama ilk kez bir proje içerisinde yer aldım. Okulumuzdan sadece ben katılabildim. Okulumuzu iyi temsil edebilmek için elimden gelenin en iyisini yapacağım” şeklinde konuştu.

Bine yakın başvuru arasından, ilk 30'a giren resimleri yani kendi resimlerini gören öğrenciler, büyük bir gurur ve sevinç yaşadı...Öğrencilerden Esmanur Varınca da, dünyaca ünlü isimlerin tasarımlarını hazırladığı atölyede çalışma imkanı bulduklarına dikkat çekti. Varınca, “Baksı Müzesi’nde ünlü isimler çalıştı. Biz de o ünlüler gibi atölyede çalışma yapacağız. Bizim bu projeye katılmamızı sağlayan resim öğretmenimize ve yarışmayı gerçekleştiren Baksı Müzesi yöneticilerine teşekkür ederim” dedi.

Daha önce böyle bir müzeyi ziyaret etmediklerini söyleyen birçok öğrenci de, Baksı Müzesi’ni ilk defa ziyaret etme fırsatı buldukları için şanslı olduklarını sözlerine ekledi.

Öte yandan ulusal ve yerel medya mensupları tarafından takip edilen proje hakkında bilgi veren Bayburt 1. Öğrenci Sanat Şenliği'nin koordinatörü Kürşat Okutmuş, Baksı Kültür ve Sanat Vakfı’nın geleneksel kültürün kaybolmasını engellemeye soyunduğu ilk günden itibaren en büyük dileğinin yetenekli öğrenciler ve çocuklarla buluşmak olduğunu, Bayburt 1. Öğrenci Sanat Şenliği’nin de bu hedef doğrultusunda, yetenekli öğrencilere ve çocuklara ilk armağanını verdiğini belirtti.

Atölye çalışmalarına katılan öğrenciler, eğitmen Elvan Ekren eşliğinde şenliğe özel tasarım ve resim çalışmalarını hummalı bir şekilde sürdürüyor…Bayburt genelinde bine yakın başvurunun yapıldığı projede yöreye has temaları içeren resim çalışmalarının sergileneceğini belirten Okutmuş, projenin amacının ise gizli yetenekleri ortaya çıkarmak olduğunu söyledi. Okutmuş, "Baksı Kültür Sanat Vakfı, güzel sanatlara yeteneği olan çocuklarımızın eğitimlerine ve geleceklerine destekte bulunmak üzere bir sanat şenliği düzenliyor. Bayburt 1. Öğrenci Sanat Şenliği ile yetenekli 30 öğrencimiz, rengin coşkusunu, çizginin yolculuğunu, ahşabın esnekliğini hep birlikte şekillendirerek bir düşsel yolculuğa çıkıyor. Bine yakın resim arasından seçtiğimiz ve aralarında 'Dede Korkut Masalları', 'Bayburt Efsaneleri' ve 'Sokak Oyunları'nı anlatan en güzel 150 resim, 8 Haziran 2013 Cumartesi günü yaşanacak olan Bayburt 1. Öğrenci Sanat Şenliği’nde ilk kez gün yüzüne çıkıyor. Sergilenecek 150 resim arasında en başarılı bulunan 30 öğrencimiz, Baksı Müzesi’nde düzenlenen sanat ve tasarım atölyelerinde çalışmalarına başladı. Proje sonunda tüm başarılı öğrencileri 'Baksı Çocuk Sanat Atölyesi Başarı Sertifikası' ve çeşitli hediyeler bekliyor. Ve en başarılı bulunan 15 öğrenci ise 1 yıllık eğitim bursu ile ödüllendiriliyor. Bu şenlik ile birçok gizli yeteneğin bulabileceğine inanıyoruz." dedi.

Baksı Müzesi'nin yöreye has lezzetlerini içeren mutfağında, yemek molası...Proje jürisi tarafından seçilen ve atölye çalışmalarına katılmaya hak kazanan öğrencilerin hafta boyunca sürecek olan çalışmalarına eşlik eden proje eğitmenlerinden Elvan Ekren de atölye çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Ekren, “Atölye çalışmalarına katılan 30 öğrenciyi iki gruba ayırdık. Bir grup resim, bir grup da tasarım çalışması yapıyor. Ancak bu tasarım çalışmalarında bizim hedef aldığımız ana hareket noktası biraz doğal, yöresel eşyalardan, malzemelerden yola çıkmak. Hem onların yaratıcılığını geliştirecek hem de geleneğe, geçmişe olan bağlarını kuvvetlendirecek çalışmalar yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Proje kapsamında final programı için 150 resimden oluşan sergi hazırladıklarını belirten Ekren, “Etkinlik sonunda sergi hazırlayacağız. Bizim için en güzeli bu 30 öğrenciden 15'ine vereceğimiz burs ve bunun devamlılığı. Bunu çok önemsiyoruz" şeklinde konuştu.

Cumartesi Baksı'da şenlik var

Bölgenin kültürel değerleri arasında yer alan Dede Korkut masalları, Bayburt efsaneleri ve sokak oyunları temasını içeren Bayburt 1. Öğrenci Sanat Şenliği'nin resim çalışmaları ile ilgili hazırlıklar sürerken, 30 genç sanatçı adayı da, proje eğitmeni Elvan Ekren eşliğinde Baksı Müzesi atölyelerinde çalışmalarını sürdürüyor.

3 Haziran’da başlayan ve hafta boyunca devam edecek olan atölye çalışmalarının ardından final günü olan 8 Haziran 2013 Cumartesi günü yapılacak. Karma sergi ile birlikte çeşitli öğrenci performanslarına sahne olacak olan final gününde de tüm Bayburtlular’ın davetli olduğu bir herfene düzenlenecek.

Sanata dair ilk adımlarını atan öğrencilerin aileleriyle birlikte yaşayacağı final gününde (08 Haziran 2013 Cumartesi) projeye katılan tüm öğrencileri sürpriz hediyeler bekliyor. Sürpriz hediyelerin yanı sıra atölye çalışmalarına katılan genç ressam adaylarından en başarılı olan 15 öğrenci, ayrıca Baksı Kültür Sanat Vakfı tarafından eğitim bursu ile ödüllendirilecek.

PROGRAM:
Yer: Baksı Müzesi / Bayraktar Köyü Mevkii
Tarih: 08 Haziran 2013 / Cumartesi

Saat: 13.00
- Sergi Gezisi
- Açılış Konuşmaları
- Sertifika Töreni
- Hediyeli Kete Dağıtımı
- Tiyatro Gösterisi
- Yumurta Dağıtımı ve Yumurta Tokuşturma Yarışı
- Uçurtma Yarışı
- Çocuk Oyunları
- Folklor ve Müzik
- Dilek Feneri Dağıtımı ve Kapanış

Bilgi ve İletişim:
Febus Medya / Aslı Hüseyinoğlu
0 212 249 60 00 / 0 533 931 18 86
[email protected]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.