Rus arşivlerinden Bayburt fotoğrafları günyüzüne çıktı

Rusya Bilimler Akademisi Tarih Bölümü Başkanı Türkolog Prof. Dr. Dmitriy Vasilyev, Rus Arşivlerinde bulunan ve 1916-1917 yıllarında çekimi yapılan Bayburt fotoğrafları hakkında sunum yaptı.

Rus arşivlerinden Bayburt fotoğrafları günyüzüne çıktı
Bayburt Postası - Rusya Bilimler Akademisi Tarih Bölümü Başkanı Türkolog Prof. Dr. Dmitriy Vasilyev, Rus Arşivlerinde bulunan ve 1916-1917 yıllarında çekimi yapılan Bayburt fotoğrafları hakkında sunum yaptı.

Rusya Bilimler Akademisi Tarih Bölümü Başkanlığını yapan ve uzmanlık alanı İslamiyet öncesi Türk Tarihi olan Prof. Dr. Dmitriy Vasilyev, sempozyumun ilgi çeken sunumlarından birine imza atarak ‘Bayburt ve Civarlarının Tarihçesinin Rus Arşivlerinde Bulunan Eski Fotoğraflarda Yansıtılması’ konusunu işledi.



"Anadolu’nun tarihine ilgi duyanlar için yaralı olur"

Bayburt Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Tarihi ve Kültürü ile 19. Yüzyıldan Günümüze Bayburt Uluslararası Sempozyumu’nda yaptığı sunumda, Rusya arşivlerinde 300’den fazla Bayburt fotoğrafı olduğunu ve bu fotoğrafların Arkeoloji uzmanları, Etnoloji uzmanları, sanat tarihçisi, mimar ve restorasyoncular için önemli olduğunu söyleyen Prof. Vasilyev, “Fotoğraflardan sadece birkaç tanesini sizler için seçtim. Bu fotoğraflar zaman kültürünün en büyük merkezlerinden olan Anadolu’nun tarihi ve kültürüne ilgi duyan herkes için yaralı olur” dedi. 

Fotoğrafların Rus fotoğrafçısı S. Bulbenko tarafından 1916-1917 tarihlerinde çekildiğini söyleyen Türkolog Vasilyev, “Bu fotoğraflar 1917 ile 1932 yılları arasında Rusya Bilimler Akademisi Türk Tarihi Enstitüsü’ne parçalar halinde getirildi. Söz konusu enstitü 1917 yılının Ekim ayından önce Büyük Prensler Ailesi’nin malı olan ve Petresburg’ta bulunan Mermer Sarayı’nda bulunuyordu. Her biri birer tarihi belge niteliğinde olan bu fotoğraflar Anadolu’da bazı şehirlerin ve bu şehirlerde yaşayan insanların fotoğraflarını içermektedir. Bütün bu fotoğraflar fotoğrafçı S. Bulbenko tarafından 1916-1917’de çekilmiştir. Fotoğraflar içerisinde yer alan köylü resimleri ise 1911’de çekilmiştir” diye konuştu.

Türk tarihine yapmış olduğu katkıdan dolayı Türk Dil Kurumu Fahri üyesi ünvanına sahip olan ve 1989 yılında İstanbul Üniveritesi tarafından ‘Türkoloji’ye Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görülen Prof. Vasilyev, sunumunda ‘Çoruh Nehri’nin Bayburt Kalesi’nden görünüşü’, ‘Bayburt Kalesi’nin Surları ve Bayburt fotoğrafları’, ‘Hasankale Şehir Kapısı’, ‘Yusufeli’de bulunan Kilise’,  ‘Erzincan Kervansaray Avlusu’ ve ‘Bayburt köylüsü’ gibi sınırlı sayıdaki fotoğrafı paylaştı. 

EDİTÖR: Türkolog Prof. Dr. Dmitriy Vasilyev ile yaptığımız özel röportajı çok yakında Bayburt Postası'nda okuyabilirsiniz...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
dursun akınal 9 yıl önce

bayburt belediyesi bayburtun eski resimlerini büyültsün ve sergilesin,harika olur
not 150 yıl önce çekilmiş.