Prof. Koçan: “Baksı Müzesi için her şey mükemmel olsun istiyoruz”

Bayburt Postası - Baksı Müzesi’nin temellerini atarak, Türkiye’de çok özel bir projeye imza atan Prof. Hüsamettin Koçan bu günlerde tüm mesaisini doğup büyüdüğü köye, Baksı’ya ayırıyor. Baksı’da hayallerin gerçeğe dönüşmesi için çabalayan Hüsamettin Hocadan gelecek “tamamdır” haberini sadece biz Bayburtlular değil, tüm Türkiye bekliyor. Ulusal basın tarafından özenle takip edilen Bayburt Baksı Müzesi için, neredeyse bir basın ordusunun çıkartma yapması bekleniyor. Sanatı Bayburt’a taşıma düşüncesi ile sanat dünyasının tüm dikkatlerini üzerine çeken ve bu “çok özel proje” için varını yoğunu ortaya koyan Prof. Hüsamettin Koçan’ı “hocam, müzemizde son durum nedir?” diyerek, aradık. İşte o kısa ama müjdeler taşıyan görüşmeden notlar:  

Prof. Koçan: “Baksı Müzesi için her şey mükemmel olsun istiyoruz”

Bayburt Baksı Müzesi çok yakında Türkiye'nin önemli kültür merkezlerinden biri haline gelecekBayburt Postası - Baksı Müzesi’nin temellerini atarak, Türkiye’de çok özel bir projeye imza atan Prof. Hüsamettin Koçan bu günlerde tüm mesaisini doğup büyüdüğü köye, Baksı’ya ayırıyor. Baksı’da hayallerin gerçeğe dönüşmesi için çabalayan Hüsamettin Hocadan gelecek “tamamdır” haberini sadece biz Bayburtlular değil, tüm Türkiye bekliyor. Ulusal basın tarafından özenle takip edilen Bayburt Baksı Müzesi için, neredeyse bir basın ordusunun çıkartma yapması bekleniyor. Sanatı Bayburt’a taşıma düşüncesi ile sanat dünyasının tüm dikkatlerini üzerine çeken ve bu “çok özel proje” için varını yoğunu ortaya koyan Prof. Hüsamettin Koçan’ı “hocam, müzemizde son durum nedir?” diyerek, aradık. İşte o kısa ama müjdeler taşıyan görüşmeden notlar:

 

 

- Hocam yine Baksı’da, çalışmaların başındasınız. Baksı Müzesi’nin geldiği aşamayı merak ediyoruz. Müjdeli haber var mı?
- Müjdeli haber hem var, hem de yok. Var, çünkü eksiklerin giderilmesinde büyük yollar kat ettik. Kütüphane, misafirhane, sergi salonu, Bayburt evi gibi bir çok bölümün çalışmaları tamamlandı. Bir çoğunu bitirdik. Sadece bu yaz olur diye planladığımız açılış için atölyelerin yetişmemesi gibi bir sorunumuz var.

Hüsamettin Koçan- Yani bu yaz Baksı Müzesi’ni açamayacak mıyız?
- Aslında tıpkı sizin beklentiniz gibi, çok ısrar var bu yaz açılması için. Belki yetişecek ama biliyorsunuz Ramazan ayı başlayacak. Öğrencilerimiz, öğrenci gruplarımız, çalışma yapmak isteyen misafirlerimiz gün be gün bizzat arayarak soruyorlar. Önümüz Ramazan ayı. Ramazan ayının ardından, Eylül ayında bir açılış yapalım diye de bir istek var ama dediğim gibi müzemiz için her şeyin dört dörtlük olmasını istiyoruz. Yani açılışın hemen ardından üretmeye, yaşamaya başlayan bir Baksı Müzesi düşlüyoruz. Yoksa şu an ki haliyle açılış için yeterli bir düzeydeyiz, fakat atölyelerin bitmemiş olması bizleri düşündürüyor. Çünkü müzemizin kalbi, üreten kısmı bu atölyeler olacak.

- Anlıyorum hocam… Peki bilmediğimiz aksaklıklar, sorunlar var mı?
- Aksaklık veya sorun değil de, az önce değinmediğim bir diğer devam eden çalışmada, müzemize ve köyümüze gelen güzergahta yapılan yol çalışması. Şu an yollarımız, biraz toz duman halinde. Ama temennimiz ve beklentimiz, bu yaz yollarımızın da sağlıklı ve pırıl pırıl bir hal alması yönündedir.

- Hocam, biliyoruz ki şu an orada bir çok çalışan var. Gerek inşaat, gerek teşhir kısmında ustalar ile aranız nasıl? Ekstra bir motivasyon gerekiyor ise gelebiliriz…
- (Gülüyor) Evet. Müzemizin bölümlerinde çalışan arkadaşlarımız ve ustalarımız, sağ olsunlar samimi ve içtenlikle çalışıyorlar. Sadece, biraz yavaşız galiba. O da doyulmaz Çoruh vadisi manzarasından kaynaklanıyor. (Yine gülüyor.) Galiba iki izleyip, bir çalışıyoruz.

- Bu ‘iki izleme, bir çalışma” durumuna el koymanız gerekiyor. Çünkü bizler ve tüm Türkiye, bu manzarayı ve müzeyi bekliyoruz…
- Doğru söylüyorsunuz. Merak etmeyin. Bayburt Baksı Müzesi’nin adını ve çalışmalarını artık çok sık duyacağız.

- Hocam biliyorsunuz, bu hafta Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni’nin 15.sini yaşayacağız. Bizler, Bayburt Postası olarak Baksı Müzesi’nin şenlik programına dahil olmasını ve şenliğe güç katmasını istiyoruz. Bu konuda sizin bir düşünceniz, size gelmiş bir teklif veya yapılmış bir görüşme var mı?
- Evet, anlıyorum söylediğinizi. Ama henüz netleşmiş bir durum yok. Ama Baksı Müzesi, çok kısa bir zamanda sadece Bayburt’ta değil, Türkiye genelinde de yaşanacak bir çok kültür faaliyetinin merkezi konumunda olacak. Ayrıca; düşünceniz ve samimiyetinizden dolayı teşekkür ederim.

- Bir de açılış programı için düşüncelerinizi sormak istiyoruz. Ulusal basından arkadaşlar devamlı arayıp soruyorlar. Belli olan bir şey var ki, açılış günü Türkiye’nin kültür nabzı, o saatlerde Bayburt’ta, Baksı’da atacak. Açılış için nasıl bir organizasyon düşünüyorsunuz?
- Evet, bazı fikirler var ama şu an çok erken bir açıklama olur. Dilerseniz biraz daha netleşsin, daha sonra genişçe konuşalım bu konuyu. Devlet büyüklerimizden bir ya da bir kaçının açılışımızda olacağı muhakkak. Gerek sanat camiasından, gerekse kültür adamlarımızdan çok önemli isimlerde Bayburt topraklarında olacaklar. Tabi doğal olarak, ulusal basında burada olacak. Yerel basınımız her zaman bizimle zaten. Bunların dışında işin şov kısmı hakkında tam olarak netleşmiş düşüncelerimiz yok. Bunlar oturulacak, konuşulacak ve belirlenecek. Ama bildiğimiz bir şey var ki, o da Bayburt Baksı Müzesi için her şeyin düşünülmüş, tartışılmış ve ortaya dört dörtlük kusursuz bir çalışma çıkarılmış olmasını hedefliyoruz.  

- Hocam, güzel haberlerinizi bekliyoruz. Ara sıra böyle rahatsız edeceğiz sizleri. Kolay gelsin.
- Teşekkür ederim ilginiz için. Rahatsızlık ne demek! Güzel şeyler oluyor Baksı’da, çok daha güzel şeyler olacak müzemizde. Sizlerle her anı paylaşacağız. Merak etmeyin.

(K.O.)

Baksı Müzesi, dünyanın en çok satan dergisinde...

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.