Orta Anadolu'nun en büyük arkeoloji müzesi

Sivas'ta, aralarında Sarissa ve Kayalıpınar  kazı alanlarından çıkarılanların da bulunduğu çok sayıda eserin sergilendiği arkeoloji müzesi, törenle açıldı. Sivas Valiliğinin yaklaşık 2 yıl önce başlattığı çalışma kapsamında Yüceyurt Mahallesi'nde oluşturulan ve Orta Anadolu'nun en büyük arkeoloji müzesi olduğu bildirilen Sivas Arkeoloji Müzesi'nin açılışı nedeniyle tören düzenlendi. Sivas Valisi Veysel Dalmaz, törende yaptığı konuşmada, şehrin geçmişte çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan ender vilayetlerden birisi olduğunu belirterek, ''Bu haliyle zaten müze kent görünümündeki Sivasımızda böyle bir müzenin açılışı belki geç kaldı ama önemli bir boşluğu doldurdu'' dedi. Dalmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bize gelen insanlar kat kat apartmanlar görmek için gelmiyor, dağları, ovaları görmek için gelmiyor. Tarihi, kültürü ve doğal güzellikleri görmek için geliyor. Ve bu Sivas'ta var. Ama siz bu duyarlılığa sahip olamazsanız, bu tarihi mekanları koruyamazsanız, onaramazsanız, insanımızın hizmetine, dünyanın, insanlığın hizmetine veremezseniz hiçbir kıymeti yok. Bu anlamda tarihsel mirası korumada hepimiz duyarlı olmak zorundayız.''

Orta Anadolu'nun en büyük arkeoloji müzesi

Sivas Arkeoloji MüzesiSivas'ta, aralarında Sarissa ve Kayalıpınar  kazı alanlarından çıkarılanların da bulunduğu çok sayıda eserin sergilendiği arkeoloji müzesi, törenle açıldı. Sivas Valiliğinin yaklaşık 2 yıl önce başlattığı çalışma kapsamında Yüceyurt Mahallesi'nde oluşturulan ve Orta Anadolu'nun en büyük arkeoloji müzesi olduğu bildirilen Sivas Arkeoloji Müzesi'nin açılışı nedeniyle tören düzenlendi. Sivas Valisi Veysel Dalmaz, törende yaptığı konuşmada, şehrin geçmişte çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan ender vilayetlerden birisi olduğunu belirterek, ''Bu haliyle zaten müze kent görünümündeki Sivasımızda böyle bir müzenin açılışı belki geç kaldı ama önemli bir boşluğu doldurdu'' dedi. Dalmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bize gelen insanlar kat kat apartmanlar görmek için gelmiyor, dağları, ovaları görmek için gelmiyor. Tarihi, kültürü ve doğal güzellikleri görmek için geliyor. Ve bu Sivas'ta var. Ama siz bu duyarlılığa sahip olamazsanız, bu tarihi mekanları koruyamazsanız, onaramazsanız, insanımızın hizmetine, dünyanın, insanlığın hizmetine veremezseniz hiçbir kıymeti yok. Bu anlamda tarihsel mirası korumada hepimiz duyarlı olmak zorundayız.''

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün de pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Sivas'ta bu uygarlıklara ait eserleri, ülkeye ve dünyaya tanıtacak bir arkeoloji müze eksikliğinin giderildiğini ifade etti.

KAÇAKÇILIK VE KAÇAK KAZILARDA DÜŞÜŞ

Sivas Arkeoloji Müzesi Orta Anadolu'nun en büyük arkeoloji müzesi olarak kabul ediliyorDüzgün, yapılan çalışmalar sonucu, fiziki mekanlardaki iyileştirmelere paralel olarak personel sayısında da önemli ölçüde artış sağlandığını belirterek, ''Bütün bunların sonucu olarak kaçakçılık ve kaçak kazı olaylarının 2000 ile 2004 yılları ortalaması 800'ün üzerindeyken 2005 yılından itibaren ciddi bir düşüş eğilimi göstermiş ve 2008 yılında bu rakam 194'e kadar düşmüştür'' dedi.

Ülkeden çeşitli yollarla yurt dışına kaçırılan eserlerin takibi ve iadesi konusunda da ciddi ilerlemeler sağlandığını kaydeden Orhan Düzgün, ''Ve son olarak 2008 yılında bin 183 adet eser yurt dışından ülkemize geri getirilerek müzelerimizde sergilenmeye ve muhafaza edilmeye başlamıştır'' diye konuştu.

SİVAS KENT MEYDANI PROJESİ

Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp de ''şehirlerin hafızalarının'' mutlaka olması gerektiğini belirterek, ''Bir açık hava müzesi şeklinde organize edilebilecek eserlerin varlığı şehrimiz için mutlaka ayrı bir istisnadır. Kent meydanındaki mevcut projenin 7 eserle birlikte tamamlanabilmesi, bir açık hava müzesi haline dönüştürülebilmesi Sivaslılar açısından en önemli beklentidir'' şeklinde konuştu.
ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözen ise bugün sabah yeni seçilen belediye başkanı ve Mimarlar Odası temsilcileriyle görüşürken Türkiye'deki en büyük sorunun süreklilik olduğunu anladığını belirterek, şunları söyledi:

''Çünkü, Türkiye'de herkes üstüne koyduğu bir şeye bir öncekinin ne koyduğunu sormuyor. Sorduğu anda süreklilik büyük olacak, kazanç ve kaynak büyük olacak, bizden sonra gelenler de saygının ve değerin nerede toplandığını görmüş olacaklar. Toplumun bugünlerde buna çok ihtiyacı var. Bugün dost gibi elini uzatanlar, ülkelerine döndükleri zaman aleyhimize karar alacak, konuşma yapacak bir uluslararası ortamda yaşıyoruz.''

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Habip Soluk'un da katıldığı programda Orhan Düzgün, Vali Veysel Dalmaz, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve Çekül Vakfı Başkanı Metin Sözen'e plaket verdi. Programda halk oyunları gösterisinin ardından Sivas Valisi Veysel Dalmaz ve diğer yetkililer müzenin açılışını yaptı. Dalmaz ve yetkililer daha sonra müzeyi gezdi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.