Öğrenci sanat şenliğinde bereketli final

Baksı Müzesi güzel sanatlara yeteneği olan çocukları keşfetmeye devam ediyor.

Öğrenci sanat şenliğinde bereketli final
Bayburt Postası - Baksı Müzesi güzel sanatlara yeteneği olan çocukları keşfetmeye devam ediyor. Baksı Kültür ve Sanat Vakfı tarafından, sanata yeteneği olan öğrencileri keşfetmek ve eğitimlerine destek vermek amacıyla organize edilen "Bayburt Öğrenci Sanat Şenliği"nin üçüncüsü final programı ile sona erdi.


2 bin öğrencinin başvurduğu ve 30 öğrencinin 1 hafta boyunca atölye çalışmalarına alındığı etkinlikte burs kazanan öğrenciler de belirlendi. Bu yıl "Düşlediğiniz Bayburt" ana teması ile düzenlenen yarışmaya katılan tüm öğrencilere katılım belgesi verildi. Öte yandan Baksı Müzesi bahçesinde başlayan program yağmur yağmasıyla birlikte konferans salonunda devam etti.
 
Mehmet Öksüzer'in sunumuyla gerçekleşen programa; Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, İl Genel Meclis Başkanı Yusuf Elçi, Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, İl Emniyet Müdürü İsa Bülent Kaya, öğretmenler, öğrenciler, aileleri ve davetliler katıldı.

Prof. Koçan: "En büyük umudumuz çocuklar" 

Programın açılış konuşmasını Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan yaptı. Koçan, gelenek ve gelecek arasında bir bağ kurmak için en büyük umudun çocuklarda olduğunu belirterek, "Onlarla bir gelecek tasarlamayı düşünüyoruz. Düşünüyoruz ki bu çocuk şenliği nedeniyle 20 yıl sonra bu bölgeden önemli sanatçılar, mimarlar, tasarımcılar ve modacılar çıkacak ve onlarla gurur duyacağız. O nedenle çocuk etkinliğimizi 3. yılına girerken uzun soluklu bir etkinlik olmasını planlıyoruz" dedi.

Prof. Koçan, Baksı Müzesi projesinin bölgedeki göç olgusunu sona erdirmek gibi bir hedefi olduğunu belirttiği konuşmasında şu ifadelere verdi: 

"Baksı Müzesi göçün önüne geçebilmek için bir öneridir"

"Baksı Müzesi bu bölgeye adanmış bir proje. Bu projenin arkasında kâr fikri yok ama manevi kâr hesabı elbette var. Toplumun geleceğine katkıda bulunmak, toplumun geçmişiyle üretken ilişkiler kurabilmek bizim açımızdan son derece önemli. Bizim bölgemiz göç veriyor, sosyal ve kültürel erozyon yaşıyor. Baksı Müzesi bu göçün önüne geçebilmek için bir öneridir, çabadır, samimiyettir. Kültürel geleneklerimizin yok olmasına karşı bir direnç oluşturmamız lazım. Bütün bunlar yetmeyeceği için bir gelecek hayali üretmeyi öneren de bir müzedir. O açıdan Baksı Müzesi'nin taşıdığı bu samimi içerik bütün dünya tarafından büyük bir ilgiyle izleniyor ve takdir görüyor.  Bu nedenle Avrupa Konseyi bize yılın müzesi ödülünü verdi. Ben bu bütün törenlerde bütün dünya müzelerinin Baksı'ya yönelik büyük bir sempatisini görüyorum. Bu sempati de bence bizim taşıdığımız samimiyet ve içerikten geliyor." 

"Geleneğimizi korumamız ve geleneğimizden bir gelecek üretmemiz lazım"

Bizim için gelenek çok önemli, geleneğimizi korumamız ve geleneğimizden bir gelecek üretmemiz lazım. Gelenek ve gelecek arasında bir bağlantı mutlaka kurmak zorundayız. Onun için çocuklarımıza daha çok çevreye ilgi duyacakları konuları veriyoruz. Biz bu konuda en büyük umudu çocuklarımıza duyuyoruz. Onlarla bir gelecek tasarlamayı düşünüyoruz. Düşünüyoruz ki bu çocuk şenliği nedeniyle 20 yıl sonra bu bölgeden önemli sanatçılar, mimarlar, tasarımcılar ve modacılar çıkacak ve onlarla gurur duyacağız. O nedenle çocuk etkinliğimizi 3. yılına girerken uzun soluklu bir etkinlik olmasını planlıyoruz  Onun için önümüzdeki yıl Baksı Akademi diye bir kavrama doğru gideceğiz. Bu yarışma bağlamında ilk ve ortaokul içerecek ama destekleme açısında lise hatta üniversite düzeyinde dosyalar alıp yetenekli insanları desteklemiş olacağız. Bu açıdan bizim bu etkinliğimiz gelecek umududur. Gelecekte bu çocukların bu kürsüye hepsinin çıkacağını düşünüyorum. Ve onların bu ülkeye çok yararlı projeler üreteceğini düşünüyorum."

"Kültürün bekçisi kadınlarımız..."

"İkinci bir önem verdiğimiz kadın üzerinde yeni bir iş alanı ve istihdam yaratmak istiyoruz. Çünkü bizim kültürümüzü koruyan kadınlarımızdır. Kültürün bekçisi kadınlarımızdır. Kadınlarımız çokta öğrenme eğilimliler. Onun için bir kadın istihdam merkeziyle yeni bir perspektif gerçekleştirmek istiyoruz. Bunu daha önce dostlarımıza da anlattık. Bunun temellerini de Kaleardı Mahallesi'nde atacağız." 

Özbek: "Baksı Müzesi Bayburt'a büyük katkı sağlayacaktır"

Konuşmasında Hüsamettin Koçan ve Baksı Müzesi projesinden övgüyle bahseden Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek ise, sergiyi gezdiğini ve Bayburtlu çocukların eserlerine hayran kaldığını söyledi.

Özbek, şunları söyledi:

"Hüsamettin Koçan hocamız Bayburt'a çok büyük bir değer katmıştır. Bugün sergimizi gezdik. Fırsat verilince bizim çocuklarımızın neler yaptığını gördük ve hayran kaldık. Hepsinin gözlerinden öpüyorum. Ben sergide sevgi gördüm, kadının ne kadar önemli olduğunu gördüm, doğanın ne kadar önemli ve korunması gerektiğini gördüm. Ben futbolu severim oynayamam, müzik severim ama söyleyemem, resmi de severim ama yapamam. Gerçekten sanat farklı bir şey. Herkes sanatçı olamaz. Bizim çocuklarda bu sanat ruhunu gördüm. Bundan dolayı çok değerli hocam ve hanımefendiye Baksı Müzesi'ni kurduklarından dolayı çok çok teşekkür ederim. Gelecekte Bayburt'un kültürüne, turizmine inşallah büyük katkı sağlayacaktır. Gerçekten Bayburt'a değer katmıştır. Bayburt Avrupa'da ismi geçen bir il olmuştur. Bu sene Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde onur ödülü alan bir müzemiz olmuştur. Bizi gururlandırmıştır. Buraya emeği geçen herkese teşekkür eder, saygılar sunarım." 

Odabaş: "Bayburt'u ülkemize ve dünyaya duyurdu"

Bayburt Valisi Yusuf Odabaş ise, Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'ın Baksı Müzesi'ni kurmakla Bayburt'a çok büyük hizmet sunduğunu ifade ederek, "Eğer Bayburtlu'nun her biri Hüsamettin Koçan hocam gibi özverili olursa, Bayburt için özverili çalışır, gayret eder ve hizmet sunarsa sanırım ki Bayburt ülkenin en gelişmiş yeri olur. Ben bu etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. 

Konuşmasında Baksı Müzesi'nin Bayburt'u Avrupa Konseyi ve TBMM'de aldığı ödüllerle onurlandığına değinen Odabaş, şunları kaydetti:  

"Bugün tabiatın yeşerdiği, ilklimin en canlı olduğu bir günde çok değerli ve kültürel bir konumda olan Baksı Müzesi'nde bir öğrenci şenliğine şahitlik ediyoruz. Özellikle Hüsamettin Koçan hocamıza teşekkür ediyorum. Kendileri hayatında edindiği mal varlığını da katarak kendi doğduğu köyünde bir eser vücuda getirdi. Bu eser ki Avrupa'dan ve meclisimizden ödül aldı. Bizim ilimizi ülkemize ve dünyaya duyurdu. Bu da yetmiyormuş gibi ayrıca sanat, kültürde gençlerimizi yetiştiriyor. Bu ne güzel mutluluk ne büyük heyecan. Gençlerimize imkan verdiğiniz sürece onlar yaratıcı olurlar, hayallerini yaratırlar ve sanatı, kültürü birlikte değerlendirdiğimiz zaman ve bu değerlendirmeyi de gençlerde istediğimiz zaman ülkemizin geleceği daha mutlu ve müreffeh olur. Biz tabiatımızı, tarihi kültürümüzü, coğrafi güzelliklerimizi öne çıkartır, altyapımızı, yollarımızı, barajlarımızı, ulaşımımızı en iyi şekilde yaparsak göç olgusu durdurulur ve büyükşehirlerden  göç geri dönebilir. Bu bizim çalışmamıza ve gayretimize bağlı. Eğer Bayburtlu'nun her biri Hüsamettin Koçan gibi özverili olursa, Bayburt için özverili çalışır, gayret eder ve hizmet sunarsa sanırım ki Bayburt ülkenin en gelişmiş olur. Ben bu etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."  

Programda Öğrenci Sanat Şenliği'ne katkı sunan Öğretim Üyesi Elvan Ekren, Bayburt İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukcu ve Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak'a teşekkür belgesi verildi.

Baksı Kültür ve Sanat Vakfı'ndan 1 eğitim yılı burs kazanan öğrencilerinde açıklandığı program öğrencilerin başarı belgelerinin verilmesi ile son buldu.

Atölye çalışmasına katılmaya hak kazanan öğrenciler:

Kaan Tepir / Korkut Ata Anadolu Lisesi
Rümeysa Adıgüzel / Hayırseverler İmam Hatip O.O.
Melike Çakır / Kaleardı75. Yıl İ.Ö.O.  (Katılmadı)
Sevda Cengiz / Hayırseverler İmam Hatip O.O.
Ayşenur Ayan / Bayburt Ortaokulu
Elif Kavi / Kaleardı 75. Yıl O.O.
Afra Buket Öztürk / Hayırseverler İmam Hatip O.O.
Sariye Temel / Korkut Ata Anadolu Lisesi
Berk Cimuli / Kaleardı 75. Yıl O.O.
Beyzanur Ateş / Gökçedere İ.Ö.O. (Katılmadı)
Ayşenur Durmuş / TOKİ Şair Celali İmam Hatip Okulu
Rumeysa Gülsün / Hayırseverler İ.Ö.O.
Ece Koman / Korkut Ata Anadolu Lisesi
Seda Nur Şentürk / Korkut Ata Anadolu Lisesi
Aynur Baş / Korkut Ata Anadolu Lisesi
Hüseyin Çakır / Adabaşı Ortaokulu
Zeynep Kodan / Rekabet Kurumu Bayburt Anadolu Lisesi
Ramazan Akbaş / Korkut Ata Anadolu Lisesi
Rabia Çakır / Kaleardı 75. Yıl Ortaokulu
Özlem Coşkun / Hayırseverler İmam Hatip O.O.
Özge Çınar / Yüzbaşı Şehit Agah O.O.
Zeynep Büyükdağ / Şehit Sebahattin Bozo Anadolu Lisesi
Irmak Aydın / Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu
Melisa Orhan / Şehit UTGM Cem Nuri Başgül O.O.
Abdurrahman Kaymak / 75. Yıl Yatılı Bölge Ortaokulu (Katılmadı)
Öykü Çeker / Kaleardı 75. Yıl Ortaokulu
Nisa Sayın / Kaleardı 75. Yıl Ortaokulu
Beste Akçay / Şehit Üst. Cem Nuri Başgül O.O.
Tuba Kacır / Çoruh Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Burak Tekin / Mahmut Kemal Yanbeğ O.O. (Katılmadı)

Burs kazanan öğrenciler:

Kaan Tepir / Korkut Ata Anadolu Lisesi
Ayşenur Ayan / Bayburt Ortaokulu
Afra Buket Öztürk / Hayırseverler İmam Hatip O.O.
Sariye Temel / Korkut Ata Anadolu Lisesi (2. Kez atölye calışmasına katılarak burs kazandı)
Berk Cimuli / Kaleardı 75. Yıl O.O.
Ece Koman / Korkut Ata Anadolu Lisesi
Seda Nur Şentürk / Korkut Ata Anadolu Lisesi
Aynur Baş / Korkut Ata Anadolu Lisesi
Hüseyin Çakır / Adabaşı Ortaokulu
Zeynep Kodan / Rekabet Kurumu Bayburt Anadolu Lisesi
Ramazan Akbaş / Korkut Ata Anadolu Lisesi
Özlem Coşkun / Hayırseverler İmam Hatip O.O.
Özge Çınar / Yüzbaşı Şehit Agah O.O.
Zeynep Büyükdağ / Şehit Sebahattin Bozo Anadolu Lisesi
Melisa Orhan / Şehit UTGM Cem Nuri Başgül O.O. (3. Kez atölye calışmasına katılarak burs kazandı)

1. ve 2. Bayburt Öğrenci Sanat Şenliği'nde burs kazanan ve dosya değerlendirmesi ile burslarını devam ettirmeye hak kazanan öğrenciler:

Egemen Gürsoy
Beyzanur Kaya
Şeydanur Salur
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.