Mustafa Ahıskalıoğlu'nun ardından...

Bayburt türkülerinin gönüllü bekçilerinden biri olan ve de sadece kendi eserleri değil tüm Bayburt türkülerinin koruyucusu olarak öne çıkan Mustafa Ahıskalıoğlu, hayat mücadelesini “türkülerinize sahip çıkın” diyerek tamamlamıştı...

Mustafa Ahıskalıoğlu'nun ardından...
Bayburt Postası - Bayburt kültür hayatının en önemli mihenk taşlarından ve notalarından olan Mustafa Ahıskalıoğlu'nu saygı ile anıyoruz. Bayburt türkülerinin son yıllarda ki önemli isimlerinin başında gelen ve de yaşadığı sürece sadece kendi eserleri değil tüm Bayburt türkülerinin koruyucusu olarak ön planda yer alan Mustafa Ahıskalıoğlu, ölümünün 7. yılında sevenleri tarafından anılıyor.

1940 yılında Bayburt’ta dünyaya gelen Mustafa Ahıskalıoğlu, uzun yıllar Bayburt ve İstanbul’da marangozluk mesleğini sürdürdü ve bir çok usta yetiştirdi. 1954 yılında, henüz 14 yaşında  iken ilk kez sahneye çıkan, uzun yıllar Bayburt kültürüne hizmet eden Ahıskalıoğlu, bir çok 'değerli' esere imza attı.

Mustafa Ahıskalıoğlu, hayat mücadelesini Bayburt Postası'na verdiği mülakatta “türkülerinize sahip çıkın” diyerek tamamlamıştı.

Mustafa Ahıskalıoğlu; belki “tuzu kuru” büyük sanatçı değildi ama -daha da zor olanı- karşılık beklemeksizin folklorik hayatını geçim kaynağının çok uzağında tutan bir şahsiyetti.

Ahıskalıoğlu, Bayburt’ta; kültür hareketlerinin daha canlı tutulduğu ve olabildiğince üretken bir dönemde yetişti. Sahneye çıktığı yıllar ise Bayburt’un folklor alanında sönük, durgun ve düşüşe geçtiği dönemlere denk gelmişti.

Belki de bu yüzden tanındı, çok sevildi ve hep takdir edildi… Özetle söylemek gerekirse; geçim derdiyle marangoz atölyesine kapanan ve vakit buldukça mızraba sarılan türkü gibi bir hikayenin aktörüydü Mustafa Ahıskalıoğlu...

13 Ekim 2009’da Hakk’ın rahmetine kavuşan Bayburt Folkloru’nun mihenk taşlarından, Bayburt kültürüne kazandırdığı unutulmaz eserle önemli bir değerimiz olan Mustafa Ahıskalıoğlu’nu, ölümünün 7. yıllında rahmetle anıyoruz. 

Ruhu şad, mekânı cennet olsun.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.