Murat Morova’dan miniklere özel ilgi

Bayburt Postası – Baksı Müzesi’nde düzenlenen sergi için Bayburt’ta bulunan ünlü ressam Murat Morova, keyifli anlar yaşıyor. Özellikle müzeye gelen çocuklarla yakından ilgilenen Morava, bu özel ve meraklı bakışları karşılıksız bırakmıyor. Sergiye gelen tüm miniklerin sorularını yanıtlayan ve onlara resim sanatı hakkında bilgiler veren Morova, içinde bulunduğu durumdan bir hayli memnundu. Öyle ki, minik sanatseverlerle özel bir diyalog içerisinde olan Morava’yı, etrafında kenetlenmiş çocuklarla sohbet ederken izlemek bile keyif verdi bizlere.  

Murat Morova’dan miniklere özel ilgi

Murat Morova’dan miniklere özel ilgi...Bayburt Postası – Baksı Müzesi’nde düzenlenen sergi için Bayburt’ta bulunan ünlü ressam Murat Morova, keyifli anlar yaşıyor. Özellikle müzeye gelen çocuklarla yakından ilgilenen Morava, bu özel ve meraklı bakışları karşılıksız bırakmıyor. Sergiye gelen tüm miniklerin sorularını yanıtlayan ve onlara resim sanatı hakkında bilgiler veren Morova, içinde bulunduğu durumdan bir hayli memnundu. Öyle ki, minik sanatseverlerle özel bir diyalog içerisinde olan Morava’yı, etrafında kenetlenmiş çocuklarla sohbet ederken izlemek bile keyif verdi bizlere.

 


 Murat Morova’nın son durağı Bayburt Baksı Müzesi oldu...Murat Morova’nın “Kaydedilmiş Manzaralar” isimli sergisi, daha önce bir çok sanat merkezinde sergilenmiş ve ilgi ile izlenmişti. Morova sergide yer alan işlerinde, “sefer halinde düşünmek” ile “seferi düşünce”nin birbiriyle örtüştüğü anlardan yola çıkıyor. Morova “yolculuklarından mesul” bu manzaraların şimdiki zaman ile ilgili olduklarını vurguluyor. Şehirleri ve çevresini, başka bir deyişle artık yabancılaştığımız bir coğrafyayı, geleneksel bir ifade ile çağdaş sanatın yerleştirme, fotoğraf ve desen gibi araçlarını bir araya getirerek sunuyor. Eserler, bir yandan perspektife dayalı Batı peyzajının, diğer yandan ise perspektifi reddeden Doğu minyatürlerinin izlerini taşıyor.


 1977’de Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi’ni bitiren Murat Morova ilk sergilerini 1987-1988 yıllarında açtı1977’de Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi’ni bitiren Murat Morova ilk sergilerini 1987-1988 yıllarında açtı. 1989’da eserleri, İkinci İstanbul Bienali kapsamında izlendi. 2001 yılında, Beral Madra’nın küratörlüğünde Venedik Bienali Türkiye Pavyonu için gerçekleştirilen “Itırlı Bahçe”de yer aldı. Aynı yıl Bonn Sanat Müzesi’nde açılan “Şehrin İşaretleri” sergisine, kendi suretini Yerebatan Sarayı’nın suları üzerinde gezdirdiği fotoğraflarla katıldı. Bir sonraki yıl Buenos Aires Bienali’ne davet edildi. Ardından işleri Kopenhag, Paris ve Selanik’te düzenlenen çeşitli grup sergilerinde izlendi. Bir önceki yıl ise Frankurt Kitap Fuarı’na eşlik eden “Istanbul Art Affair” sergisine, Viyana’da düzenlenen “Index” sergisine ve Milano’da düzenlenen “Bovisa” Triennali’ne katıldı. Bu süreç içinde Ankara ve İstanbul’daki kişisel sergileri düzenli aralıklarla devam etti.

Murat Morova’nın son durağı ise Bayburt Baksı Müzesi oldu. Prof. Hüsamettin Koçan, Bayburtlu çocuklarla keyifli anlar yaşayan Murat Morova’nın, müzenin bugünlere gelmesinde özel bir katkısı olduğunu söyledi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.