Köylüler tepedeki müzeye otobüsle ulaştırılacak

Bayburt'a 45 kilometre uzakta kurulan Baksı Müzesi'ne, çevre köylerde yaşayan vatandaşlar ring otobüsüyle ulaştırılacak.

Köylüler tepedeki müzeye otobüsle ulaştırılacak
Bayburt Postası - Bayburt'a 45 kilometre uzakta kurulan Baksı Müzesi'ne, çevre köylerde yaşayan vatandaşlar ring otobüsüyle ulaştırılacak.

Sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'ın, sanatın büyük şehirlere sıkıştığı düşüncesinden hareketle 2010'da kurduğu Baksı Müzesi, Çoruh Vadisi'ne bakan bir tepede ziyaretçilerini ağırlıyor.

Bayburt'a 45 kilometre uzakta, eski adı "Baksı" olan Bayraktar köyünde kurulan müzede, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatı eserleri aynı çatı altında bulunuyor.

Avrupa Konseyi 2014 Yılı Müze Ödülü, aynı yıl TBMM Onur Ödülü ve daha birçok ödüle layık görülen müzede, çeşitli sanatsal faaliyetlerin yanı sıra yeni yeteneklerin keşfi, yöre insanının istihdamı gibi sosyal projelere imza atılıyor.

Prof. Dr. Koçan, Türkiye'nin en yoğun göç veren illerinden Bayburt'ta kurulan müzenin, seyirlik olmanın ötesinde verilen eğitimlerle istihdam da sağladığını söyledi.

Baksı Müzesi'nin, kurulduğu günden itibaren elde ettiği başarıların yanında bölge için yapacağı daha çok şey bulunduğunu vurgulayan Koçan, bunlardan birinin gelecek sezon Bayburt'un Kaleardı Mahallesi'nde açacakları Hüsame Köklü Kadın İstihdam Merkezi olduğunu belirtti.

Koçan, merkezde kadınları hem eğitip hem de onlara istihdam sağlayacaklarını kaydetti.

Dağ köylerinden izleyici taşınacak

Baksı'nın, kültürü yaşatan, onu geleceğe uzatabilecek kökleri teşvik eden, destekleyen bir kültür projesi olduğuna dikkati çeken Koçan, "Bir otobüs edinerek belli ringler oluşturacağız. Buraya dağ köylerinden izleyici getirip götüreceğiz. Bunu çok önemsiyorum." dedi.

Halen köylerden kente göçlerin yaşandığını dile getiren Koçan, şöyle devam etti:

"Belki biraz zorunluluk da bu, eğitim sisteminin getirdiği şeyler. Eskiden herkes çocuğunu okutmuyordu, şimdi okutmak istiyorlar. Onun için kente gitmek gerekiyor. Kent ve köy arasındaki bu geçişgenliği nasıl köy lehine değiştirebiliriz, o başka bir tartışma konusu. Ama köydekiler şehre giderse biz de şehre gideriz. Onlar neredeyse biz de oradayız. Orada üretiriz, orada birlikte kendi sistemimizi geliştiririz diye düşünüyoruz."

Yıllardır süren yetenekli öğrencilere burs uygulamasının artarak süreceğini belirten Koçan, "Bu sistemi çevre illere yayıp önümüzdeki yıl programı gerçekleştirebilirsek 125 öğrenciye burs gibi bir çizgiye ulaşacağız." ifadesini kullandı.AA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ziya 8 yıl önce

Hoca uçuyor....
Dağ köylerini simdimi akıl etti..
Kendine saltanat kurmusun istediğini aldı...istediğini aldırma

Avatar
Mk 8 yıl önce

Bu Ziya da kim? Neden her güzel şeyin arkasındanmuhülefet başlar. Biraz da takdir etmesinin bilelim.