Kış kentine 'buzdan' kültür sokağı kuruldu

Erzurum'da, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrenci ve hocalarınca 350 kamyon kar ve yapay kar kullanılarak yapılan, bünyesinde kentin tarihi yapılarının yanı sıra buzdan heykelleri de barındıran "EYOF Kültür Sokağı" görsel güzellikler sunuyor...

Kış kentine 'buzdan' kültür sokağı kuruldu
Bayburt Postası - Erzurum'da başlayan 13. Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali (EYOF 2017) için Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nce oluşturulan ve içerisinde kentin kardan yapılan çeşitli tarihi yapılarının yer aldığı "EYOF Kültür Sokağı" göz kamaştırıyor.

Kentte 11-18 tarihleri arasında gerçekleştirilecek EYOF kapsamında, üniversitenin yerleşkesindeki 5 bin metrekare alana kurulan sokakta, kentin tarihi yapılarından Çifte Minareli Medrese ve Yakutiye Medresesi, Taşhan, Erzurum Kalesi, Lala Paşa ve Bakırcılar Camisi, kentin tarihi evleri ve figürleri kardan yapıldı.


Sokakta 3 boyutlu oluşturulan yapıların yanı sıra yine kentin figürleri arasında yer alan semaver, atlama kuleleri, yapılar ve kayakçıların heykelleri de buzdan inşa edildi. Sokaktaki bazı yapıların boyutları 5 metreyi aşarken ebru, hat, resim, karikatür, tiyatro ile müzikal gösterileri ve yöresel yiyeceklerin yer aldığı workshoplar da yer alıyor.

Çalışmalar sırasında çevreden 350 kamyon temiz kar getirtilirken, yapay kar da üretildi.


AÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bulat, yaptığı açıklamada, AÜ Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı'nın talimatları doğrultusunda EYOF 2017 Erzurum Kültür Sokağı Projesi'ni başlattıklarını söyledi.

Çalışmalara 12 Ocak günü başladıklarını belirten Bulat, bir kaleyi andıran sokağın yapımında 20 günlük çalışmayla sona yaklaşıldığını anlattı. Bulat, "Erzurum eski bir kale ve yedi kapıdan girilen bir şehir. Biz de bu çalışmamızda bu kapılara gönderme yaptık. Buraya girişte 4-5 kapı yaptık. Erzurum'un eski evlerini, tarihi medreselerini, Çifte Minareli Medrese, Yakutiye Medresesi, Taşhan, Lalapaşa Camisi, Bakırcılar Camisi gibi yapıları 3 boyutlu olarak ele alıp kardan yaptık." dedi.

Bulat, bu yapıların benzerlerini yaparken asıllarına bağlı kaldıklarını ifade etti.


EYOF Sokağı için gece gündüz çalışma

Sokağın yapımındaki görevlilerin çalışmalarını gece gündüz devam ettirdiğini aktaran Bulat, şunları söyledi:

"Yaklaşık 30 kişilik bir ekiple sabah 08.30'da başlıyoruz, gecelere kadar sürüyor. Bu ekibin içerisinde 10'un üzerinde hocamız ve heykel bölümü lisans ve lisans üstü öğrencilerimiz yer alıyor. Ekibimiz gece gündüz çalışarak, aşama aşama bu hale dönüştürdü. Bu yapı üzerine ise tiyatro bölümünden akademisyenlerimiz ışık üzerine bir çalışma yapıyor. 13 Şubat'taki açılışa her şey yetişmiş olacak. Ayrıca bu kapsamda Erzurum'un kültür objelerini yansıtan buzdan semaver, yapılar, atlama kuleleri ve kayakçılar gibi heykellerimizi buzdan oluşturuyoruz."

"Erzurum'da bir buz müzesi olsun"

Bulat, nihayi hedeflerinin ise Erzurum'a bir buz müzesi kazandırmak olduğunu dile getirdi.

Müze projelerinin 15-20 yıllık bir hayalleri olduğunu vurgulayan Bulat, "Erzurum'da bir buz müzesi olsun. Müzede yine tarihi mekanların içerisine girilebilecek bir sergi mekanı olsun ve öğrencilerimiz de burada çalışamalar yapsın. Bu projemize Rektörümüz çok sıcak baktı ve destekleyecek. Bunu yapınca atölyelerimizi kurarak buzu da kendimiz üreteceğiz." diye konuştu.  

Işıklandırılarak bambaşka bir görünüme kavuşan sokağın bugün (13 Şubat Pazartesi) açılışı yapıldı. 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.