Kavalılar Konağı “Kop Müzesi” olacak

Bayburt Postası -  Bayburt'ta bir grup yerel araştırmacı, Kop Savunması'nda şehit düşenlerin kabirlerini ziyarete ederek, oluşturdukları raporu Vali Kerem Al'a sundu. Savaşın geçtiği Kop, Bahtlı, Kenantepe ve Kaledere mevzileri ve şehitliliklerini ziyaret eden vatandaşlar, gezi ve incelemelerde elde ettikleri bilgi ve bulguları Bayburt Valisi Kerem Al'a sundu. Gezi ve çalışmalar hakkında bilgi veren emekli ilköğretim müfettişi Yunus Sargut ve Ahmet Aker, Vali Kerem Al'dan, Kop ve Bayburt Savunması'nın yapıldığı yerlerde tarihin silinmemesi adına gelecek kuşakların ziyaret edebilecekleri alanlar oluşturmasını istedi. Değişik nedenlerle savunmanın geçtiği yerlerin tahribatlara karşı koruma altına alınmasını isteyen grup, yoğun savunmaların geçtiği tepelere tanıtıcı anıt ve kitabelerin yapılmasını talep etti.

Kavalılar Konağı “Kop Müzesi” olacak

Kavalılar Konağı Kop Savunması Müzesi olacak...Bayburt Postası -  Bayburt'ta bir grup yerel araştırmacı, Kop Savunması'nda şehit düşenlerin kabirlerini ziyarete ederek, oluşturdukları raporu Vali Kerem Al'a sundu. Savaşın geçtiği Kop, Bahtlı, Kenantepe ve Kaledere mevzileri ve şehitliliklerini ziyaret eden vatandaşlar, gezi ve incelemelerde elde ettikleri bilgi ve bulguları Bayburt Valisi Kerem Al'a sundu. Gezi ve çalışmalar hakkında bilgi veren emekli ilköğretim müfettişi Yunus Sargut ve Ahmet Aker, Vali Kerem Al'dan, Kop ve Bayburt Savunması'nın yapıldığı yerlerde tarihin silinmemesi adına gelecek kuşakların ziyaret edebilecekleri alanlar oluşturmasını istedi. Değişik nedenlerle savunmanın geçtiği yerlerin tahribatlara karşı koruma altına alınmasını isteyen grup, yoğun savunmaların geçtiği tepelere tanıtıcı anıt ve kitabelerin yapılmasını talep etti.

Vali Kerem Al ise, Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Çarpatan'a talimat vererek bölgede yapılması gerekenlerin araştırılmasını istedi.

Kop ve Bayburt Savunması'nın tanıtılması için gerekli çalışmaların yapılacağını ifade eden Vali Al, savunmanın yapıldığı tepelerde gerekli anıt veya kitabelerin yazılabileceğini, ayrıca buralarda elde edilen malzemelerin sergilenebileceği bir müze oluşturulacağını söyledi.

Daha önce Bayburtlu bir vatandaştan alınan ve Kültür Bakanlığı'na tahsisli Kavalılar Konağı'nı Kop Müzesi'ne dönüştüreceklerinin müjdesini veren Vali Kerem Al, "Tarih şuurunu canlı tutma adına bütün bunlar yapılması gerekli olan işlerdir. Tabi tarih bilinci oluştururken geriye dönük düşmanlıklar meydana getirecek hamasi duygular içerisine girmemek gerekir." dedi.

Amaçlarının, nesillerin bilinçli ve şuurlu yetişmesi ve tarihin ortaya çıkarılması olduğunun altını çizen Al, heyetten tüm bulgular, hatıratlar ve yazılı kaynakları oluşturmasını istedi.

Kop Savunması'nın boyutunun tam bilinmediğini belirten Yunus Sargut ise 93 yıl geçmesine rağmen hâlâ tazeliğini koruyan mevziler, kurşunlar ve kurşun mekanizmaları ile ikinci bir Çanakkale yaşandığını vurguladı.

Sargut, gerek yörede, gerekse ülkede bu durumun pek bilinmediğinin altını çizerek, bir dönem insanların Kop Dağları'nda mermi kovanlarını çuval çuval toplayıp eskicilere satarak geçimlerini tedarik ettiklerini hatırlattı.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.