I. Abdülhamit Türbesi ziyarete açıldı

I. Abdülhamid  tarafından  1776 –1777 yıllarında yaptırılan imaretin bir bölümünü oluşturan türbe, gerçekleşen restorasyon sonrasında yeniden hizmete başladı. 233 yıldır aramızda olan türbe, yenilenen yüzü ile birlikte bugün ilk kez kapılarını açarak, İstanbul’un kültür mirasındaki yerine geri döndü. İstanbul Valisi Muammer Güler’in katılımıyla gerçekleşen açılış törenine, İstanbul İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Hüsamettin Koçak, İstanbul İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya, İl Kültür Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, İl Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı ve İl Genel Meclisi Üyeleri katıldı.

I. Abdülhamit Türbesi ziyarete açıldı

I. Abdülhamit Türbesi törenle ziyarete açıldıI. Abdülhamid  tarafından  1776 –1777 yıllarında yaptırılan imaretin bir bölümünü oluşturan türbe, gerçekleşen restorasyon sonrasında yeniden hizmete başladı. 233 yıldır aramızda olan türbe, yenilenen yüzü ile birlikte bugün ilk kez kapılarını açarak, İstanbul’un kültür mirasındaki yerine geri döndü. İstanbul Valisi Muammer Güler’in katılımıyla gerçekleşen açılış törenine, İstanbul İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Hüsamettin Koçak, İstanbul İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya, İl Kültür Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, İl Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı ve İl Genel Meclisi Üyeleri katıldı.

Açılış programının ilk konuşmasını İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya yaptı. Kaya, özetle şunları söyledi: “Amacımız  2010 Avrupa Kültür Başkenti olacak olan şehrimizde kültürel mirasımıza sahip çıkarak, tarihi eserlerimizi İstanbullularla buluşturmaktır. Restorasyonunu tamamladığımız onlarca eserden biri de şu an avlusunda bulunduğumuz I. Abdülhamit Türbesi’dir. 1 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından bugün tekrar hizmete başlıyor. Bu tarihi türbeyi aslına uygun bir biçimde halka sunmaktan gurur duyuyoruz.”

Genel Sekreter Sabri Kaya, 1. Abdülhamit Türbesi’nde gerçekleşen restorasyon kalemleri ile ilgili bilgiler vererek, türbe restorasyonunun 866.586 TL’ye (KDV Hariç) mal olduğunu açıkladı. İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Hüsamettin Koçak ise; “Bir Dünya başkenti olan İstanbul’da bize ya da başka medeniyetlere ait olan birçok tarihi eserin, sıvaları, boyaları dökülmüş bir halde sahip çıkacak el bekliyordu.” Dedi. Koçak, İl Genel Meclisi olarak tüm eski eserlerin meclisin gündeminde olduğunu, İstanbul İl Özel İdaresi ile birlikte tüm eski eserlerin eski ihtişamlarına kavuşmaya başladığını söyledi.

Açılış programında katılımcılara hitaben bir konuşma yapan İstanbul Valisi Muammer Güler ise yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Ülkemizde 75 bine yakın Kültür ve Tabiat varlığı var. Bunların bir çoğu ise İstanbul’da bulunuyor. Hangi medeniyete ait olursa olsun bu eserleri korumak bizim görevimiz. Eserleri korumaya yönelik kaynakların çoğalması yönünde son yıllarda önemli çalışmalar yapılmaktadır. Çalışmalar için 200 trilyona yakın kaynak ve bu kaynağın dışında 150 trilyonluk fon oluşturulmuştur. Bugün, gelinen noktada, İstanbul’un kültür mirası yeniden ayaktadır.”

Vali Güler, restore edilen kültür eserlerinden örnekler vererek, tüm İstanbullulara “hayırlı Ramazan”lar diledi. Vali Güler ayrıca, İstanbulluların ramazan boyunca bedel ödemeksizin eski eserleri ziyaret edebileceği müjdesini verdi.

Konuşmalarından ardından kurdele kesilerek 1. Abdülhamit Türbesi ziyarete açıldı.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.