Heykeltraş Ökmen: “Her birini yaşayarak yaptım, ağlayarak yaptım”

Yukarı Kırzı Şehit Kadınlar İffet Anıtı projesine imzasını atan heykeltraş Ayça Burcu Ökmen, projeyi orada yaşanmış hikayeleri dinledikten sonra hayata geçirdiklerini söyledi.

Heykeltraş Ökmen: “Her birini yaşayarak yaptım, ağlayarak yaptım”
Bayburt Postası - Yukarı Kırzı Şehit Kadınlar İffet Anıtı projesine imzasını atan heykeltraş Ayça Burcu Ökmen, projeyi orada yaşanmış hikayeleri dinledikten sonra hayata geçirdiklerini söyledi. Ökmen, “Kuyuya atlayan o kadınların, o çaresizlik içerisindeki duruşları filan her birini yaşayarak yaptım, ağlayarak yaptım” dedi.

Bayburt Şehit Aileleri Dayanışma Derneği’nin Yukarı Kırızı Köyü’nde hayata geçirdiği ‘İffet Anıtı’ projesinin heykeltraşı Ayça Burcu Ökmen, Yukarı Kırzı Köyü sakinlerinin bir evladı gibi.. Köye her gidişinde özel bir ilgi ile karşılanan Ökmen, ŞADDER’in olağan kongresine katılmak için geldiği Bayburt’ta Yukarı Kırızı Köyü’nü bir kez daha ziyaret ederek gazetemize açıklamalarda bulundu.

Ökmen, Kayserili.. Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü Mezunu, heykel bölümünde ise yüksek lisans öğrencisi... 

Ökmen'in Bayburt’a olan sevgisi okul yıllarında başlamış. Bayburtlu akademisyen Macit Gürbüz, Ökmen’in hocası.. Ökmen, Macit Gürbüz’den övgüyle bahsediyor.. 'Hayatımıza, hayata bakış açımıza çok şey kattı. Bayburt sevgim ilk Macit Hocamı tanımakla başladı' diyor.  

Yukarı Kırzı Köyü’ne her gidişinde çok uzaklarda kalmış bir ailesine kavuşuyor hissini yaşadığını söyleyen Ökmen, projenin hayata geçiş sürecinden bahsetti. Projeyi ŞADDER’in Kurucu Başkanı Haluk Akkoyunlu’nun teklifiyle yapmaya başladıklarını söyleyen Ökmen, Yukarı Kırzı Köyü’nde 1918 yılında yaşanan vahşet yıllarını köy halkından en ince detayına kadar dinlediklerini söyledi. 

Özellikle vahşeti yaşamış olan 1904 doğumlu olan ve 2007 yılında hayata veda eden Mehmet Ali Kuzuk’un 2004 yılında yaptığı anlatımlardan çokca faydalandıklarını söyleyen Ökmen, “Rölyefleri özellikle gözyaşları içerisinde yaptım. O çaresizlikleri, çocuğuna kıyamayıp kuyunun kenarına bırakarak kuyuya atlayan atalarımızın o biçareliğini hissederek yaptım” dedi.

Kayseri’deki atölyesinde 6 ay süren bir çalışma sonrası projenin tamamlandığını söyleyen Ökmen, “Daha önceden estetik ve sanatsal projeler yapmıştım ama bu proje benim kamuya yaptığı ilk iş. Açıkçası maliyeti karşılığında yaptım ve bu proje başka türlü yapılamazdı. Atalarımızın yaşadığı hem hüzün hem de bir kahramanlık örneği. 6 ay gece gündüz bir çalışma sonrası ortaya çıktı. Bayramları dahi atölyemde geçirdim. Projenin hikayesini dinledikten sonra bu şehit anaları bayrağın etrafından nasıl hissettiririm diye çok düşündüm. Yaşananlar derya deniz. Her gün başka bir hissiyatla işin başına geçtim” diye konuştu.

“O felaketlerin hiç biri bir daha yaşanmasın” diyen Ökmen, "Mehmet Akif Ersoy’un dediği gibi, son nokta Allah bize daha böyle anıtlar yaptırmayı nasip etmesin. Bugün bu anıtın buraya geliyorum, ailem var sanki benim burada. O hislerle geliyorum” diye konuştu.

Ökmen, projenin fikrini ortaya koyan ve yapılmasını sağlayan ŞADDER’in Kurucu Başkanı ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Haluk Akkoyunlu’ya, projeye gereken önemi fazlasıyla veren Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan’a ve kendisini evlatları gibi sayan Yukarı Kırzı Köyü sakinlerine, köy muhtarı Enver Gür’e teşekkürlerini iletti.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.