Ehram yeni pazarlar arıyor, açılmak istiyor

Türkiye'de sadece Bayburt ve çevresinde örülen ve ana maddesini saf yünün oluşturduğu ehram için yeni pazarlar araştırılıyor. Bayburt merkezli bir dokuma işlemi olan ehramın son yıllarda ceket, etek, tunik, yelek, masa örtüsü, seccade, perde ve kravat gibi yeni kullanım alanlarında karşımıza çıkmaya başladı. Tamamen saf yünden yapılan ehram, tezgahında dokunmak suretiyle hazırlanırken, Bayburt'ta daha çok bayanların örtünmek amacıyla kullandığı yerel bir giysi olarak biliniyor. Ham maddesi koyun yünü olan ehram, genç kızların ve kadınların maharetli ellerinde bir sanat eseri olarak dokunuluyor.

Ehram yeni pazarlar arıyor, açılmak istiyor

Ehram yeni pazarlar arıyor...Türkiye'de sadece Bayburt ve çevresinde örülen ve ana maddesini saf yünün oluşturduğu ehram için yeni pazarlar araştırılıyor. Bayburt merkezli bir dokuma işlemi olan ehramın son yıllarda ceket, etek, tunik, yelek, masa örtüsü, seccade, perde ve kravat gibi yeni kullanım alanlarında karşımıza çıkmaya başladı. Tamamen saf yünden yapılan ehram, tezgahında dokunmak suretiyle hazırlanırken, Bayburt'ta daha çok bayanların örtünmek amacıyla kullandığı yerel bir giysi olarak biliniyor. Ham maddesi koyun yünü olan ehram, genç kızların ve kadınların maharetli ellerinde bir sanat eseri olarak dokunuluyor.

 

Bayburt'ta 1995 yılında Valilik desteğiyle Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü kurslarında başlatılan çalışmalarla ehram dokumacılığı özendirilmeye başlandı. Bayburt Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Pekmezci, yaptığı açıklamada, ehramın oldukça zor ve uzun süren işlemlerden geçildikten sonra ortaya çıktığını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Ehramlar genellikle dört veya beş tuhttan yapılır. Tuht yaklaşık 160 gramlık bir ağırlık birimidir. Yün iplik bulamaca batırılır, ıslak olarak sarılan iplik yine ıslak olarak cağlık denilen çözgü aleti yardımıyla yere çakılan kazıklar arasında istenilen boyda çözülür. Hazırlanan çözgü tezgaha çekilerek dokunmaya başlanır. Ehramda kullanılan motiflerin bir kısmı doğadan esinlenir.''

Pekmezci, ehramcılığın sorunları bulunduğunu da vurgulayarak, ''Bu sorunların en başında yeteri kadar yün bulunamaması geliyor. Ayrıca, çalıştırılacak eleman bulunamaması, finans azlığı ve pazarlama zorluğu da sorunlar arasında yer alıyor'' dedi.

Ehramın ana maddesinin saf yün, özelliğinin ise kışın sıcak yazın serin tutması olduğunu belirten Pekmezci, şunları kaydetti:

''Ehram doğal renklerden oluşmuştur, hiçbir katkı maddesi yoktur. Tamamen işlem basamakları insan gücü ile elle yapılır. Bir ehram yaklaşık 20-25 günde meydana gelirken, ebatları en 90-95 santimetre, boyu ise 8-10 metreye kadar yapılabilir. Türkiye'de sadece Bayburt ve çevresinde örülürken, yılın 12 ayında üretimi yapılabilir. Belli bir pazarımız yok birkaç münferit firmalarla çalışma yapmaktayız. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Yeni pazar arayışları çok önemli.''

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.