Dedelerinden kalan asırlık konağı müzeye çevirdiler

Bayburt'un Çayıryolu köyünde yaşayan Aktaş ailesi, dedelerinden kalan asırlık Hacı Hasanoğulları Konağı'nda sergiledikleri kaybolmaya yüz tutmuş tarım aletleri ve mutfak gereçleriyle ziyaretçilerini adeta zaman tünelinde yolculuğa çıkarıyor.

Dedelerinden kalan asırlık konağı müzeye çevirdiler
Bayburt Postası - Bayburt'un Çayıryolu köyünde yaşayan Aktaş ailesi, dedelerinden kalan asırlık Hacı Hasanoğulları Konağı'nda kaybolmaya yüz tutmuş farklı tarım aletleri ve mutfak gereçlerini sergiliyor.  


Herhangi bir maddi beklentileri olmadan Anadolu kültüründe geçmişte kullanılan birçok eşyayı hem gelecek nesillere aktarmak hem de korunmasını amaçlayarak kent merkezine 27 kilometre mesafedeki Bayburt-Erzincan karayolu güzergahındaki köylerinde sergileyen aile, asırlardır tarım yapılan bu topraklarda tarım ve kırsal yaşam kültürünün tanıtılmasına katkı yapıyor.

Asırlık konakta birçok antika ürünün sergilenmesine öncülük eden Necmettin Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elektronik eşya tamirciliğinden emekliye ayrıldıktan sonra dedelerinden kendilerine miras kalan Hacı Hasanoğulları Konağı'nda küçük çaplı bir onarım yaptıklarını söyledi.

Aktaş, konakta yaptıkları onarımın ardından eski eşyalara karşı olan ilgisi nedeniyle birçoğu ailesinden kalan ve bir kısmını da topladığı koleksiyonunu başta köylerindeki gençler olmak üzere gençlerinin eskileri hatırlaması için sergilediklerini anlattı.

Doğup büyüdüğü Çayıryolu köyünden 12 yaşında ayrılarak gurbete gittiğini ifade eden Aktaş, "Babamın 2007 yılındaki vefatının ardından bu işlere başladım. Eski ürünleri arkadaşlarımızdan, komşularımızdan, köylerden topluyoruz. Şu an burada pikap çalar, teyp, eski bakraç, tespih, fennos, lüks lambaları, ibrikler, güğümler var. Yine tarımda kullanılan yaba, tırpan, örs, balta, hodak taşı ve yaba var. Mutfak gereçlerinden güveç, eski süt makinesi, rapata var." dedi.

Aktaş, bu ürünleri dedelerinden sonra anne ve babasının kullandığını anımsatarak, "Bizimde geçmişte kullandığımız bu eşyaları sergiledik. Hem bizim köyümüzdeki gençlerimiz görsün, hem de diğer köylerden gelen gençler görsün istedik. Gelenler çok beğeniyor. Buradaki eşyaları cep telefonları ile çekiyorlar." diye konuştu.

Yüksel Aktaş ise Bayburt'tan Çayıryolu köyüne gelen misafirlerin bu konağa uğramadan gitmediğini dile getirerek, "Bu odanın özelliği, bir insan çocukluğunda yaşadıklarını odamızda gelip görüp hasret gideriyor." ifadesini kullandı.

Hacı Hasanoğulları Konağı'nın bu hale gelmesinin ağabeyleri Necmettin Aktaş'ın gayreti ile olduğunu anımsatan Yüksel Aktaş, "Necmettin ağabeyimiz bu güzelim ürünleri yıllarca muhafaza ederek ve son 4 yılda da yeni yeni ürünler katarak bu hale getirdi. Ancak Allah kısmet ederse eksikliklerimizi gidererek daha da büyüteceğiz." dedi.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bayburtlu Salih 7 yıl önce

İnsanoğlu yaşadığı süre içerisinde farklı şeyler görmeyi,öğrenmeyi ve farklı ve düzgün insanlarla karşılaşmayı ister, Bunu küçük veya büyük şehirlerde merkezi ve özellikle yerel yönetimler hayata geçirir. Mesela Amasya belediyesi şehirler arası yol kenarına ismini yanlış hatırlaya bilirim, Ferhat şirin parkı olması lazım,hem bu bölgede yaşamış veya sevilen farklı figürleri mumya heykelleri ve tanıtımı için giriş ücreti olarak cüzi bir fiyat belirlenmiş, heman insanlara farklı sosyal alan oluşturulmuş, hem tarihi figürler tanıtılmış,hem cüzide olsa gelir sağlanmaya çalışılmış
Ayrıca Trabzon da tarih yansıtan giyim kuşam,kab, kacak,eski 'yi anlatan tarihi eşyalar genel manada görsel bir tanıtım folklorik alan oluşturulmuş, bu veya benzeri projeler Bayburt merkezde de bu müzede tanıtım yapıldığı gibi, yapıpıl açılışı yapıla bilir diye düşünüyorum.