“Dede Korkut’un filmi de olmalı, oyunu da…”

Türk  Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, "Dede Korkut gibi pek çok değerimiz, yeni iletişim ortamlarında yeni oyunlara konu olmayı bekliyor'' dedi. Prof. Dr. Akalın, "Bayburt Dede Korkut 15. Uluslararası Kültür ve Sanat Şöleni'' kapsamında Şair Zihni Kültür Sitesi'nde düzenlenen 'Türk Dili ve Dede Korkut'un Türk Dilindeki Yeri' konulu panelde, TDK olarak Türk destanları üzerine yürüttükleri çalışmanın sona ermek üzere olduğunu söyledi. Yaklaşık 100 ciltten oluşacak Türk destanları dizisinin yayımlanmaya başladığını ifade eden Akalın, şöyle konuştu:

“Dede Korkut’un filmi de olmalı, oyunu da…”

Prof. Dr. Şükrü Haluk AkalınTürk  Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, "Dede Korkut gibi pek çok değerimiz, yeni iletişim ortamlarında yeni oyunlara konu olmayı bekliyor'' dedi. Prof. Dr. Akalın, "Bayburt Dede Korkut 15. Uluslararası Kültür ve Sanat Şöleni'' kapsamında Şair Zihni Kültür Sitesi'nde düzenlenen 'Türk Dili ve Dede Korkut'un Türk Dilindeki Yeri' konulu panelde, TDK olarak Türk destanları üzerine yürüttükleri çalışmanın sona ermek üzere olduğunu söyledi. Yaklaşık 100 ciltten oluşacak Türk destanları dizisinin yayımlanmaya başladığını ifade eden Akalın, şöyle konuştu:


''Dede Korkut Hikayelerinden Bir Büyük Film Yapılamalı”

"Bugüne kadar 30 cilt yayımlandı. Burada her ciltte birkaç destan olduğunu düşünecek olursak 40'ın üzerinde 50'ye yakın destan yayımlandı. Bu dizide bütün Türk dünyasının destanları yayımlanmış olacak. Biz bu destanların kitap olarak yayımlanıp kalmasını istemiyoruz. Özellikle film, dizi, çizgi film yapımcılarına ve bilgisayar oyunu üreten firmalara malzeme olduğunu düşündüğümüz pek çok destanımızın, hikayemizin bulunduğunu söylemek istiyoruz.''

Bunlardan birinin de 'Dede Korkut Hikayeleri' olduğunu vurgulayan Akalın, şöyle devam etti:

"Destan özelliğine kavuşmuş, destan niteliğindeki Dede Korkut kitabında yer alan 12 hikayenin çeşitli denemeleri oldu. Bunlar film konusu oldu, dizi film yapıldı. Ama bu oyunlardan, bu hikayelerden, Dede Korkut destanlarından bir büyük film yapılması, hatta birkaç film yapılması mümkündür. Hemen hemen her hikaye başlı başına zaten bir film konusunu içermektedir. Ama aynı zamanda bunu bilgisayar oyunları olarak da üretmek gerekiyor. Çünkü şu anda çocuklarımız, gençlerimiz sadece çizgi film izlemekle yetinmiyor.''

Bilgisayar oyunlarının çocukların ve gençlerin önemli bir zamanını aldığını belirten Prof. Dr. Akalın,"Bu oyunlara baktığımızda daha çok yabancı kuruluşlarca üretildiklerini görüyoruz. Bizim destanlarımızın, hikayelerimizin bu oyunlara yansıtılması gerekiyor.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.