Dede Korkut Şölenlerinde 24. yıl

24. Dede Korkut Kültür Sanat Şölenleri açılış programı Kız Meslek Lisesi bahçesinde gerçekleşti.

Dede Korkut Şölenlerinde 24. yıl
Bayburt Postası - 24. Dede Korkut Kültür Sanat Şölenleri açılış programı Kız Meslek Lisesi bahçesinde gerçekleşti. Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni’nin vazgeçilmezlerinden olan ve her yıl tekrarlanarak devam ettirilen ikramiyeli şölen balonlarının gökyüzüne bırakılma etkinliğinde yine renkli görüntüler yaşandı.



Naci Ahıskalıoğlu’nun okuduğu şiirlerle heyecan kattığı program Mehteran ekibi gösterileri ile başladı.

Memiş: “Biz hikâyeleri ile büyüdük, çocuklarımıza da öğretilmeli”

Programda bir konuşma yapan Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, şölenlerin 24 yılllık periyodunda emeği geçenlere teşekkür etti.

Dede Korkut’un Türk Dünyası’nın ortak kültürü olduğunu vurgulayan Başkan Memiş, “Büyük Türk Milleti’ni yaşadıkları coğrafyalarda birleştirecek, yeniden büyük bir medeniyeti kurduracak gücün başında Dede Korkut gelir. Bu anlamda Dede Korkut hikayelerini orjinallerinden Türk Edebiyatı’na kazandıran TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu beye çok teşekkür ediyorum. Çünkü bu eserlerin okunması, bu eserlerin yeniden ortaöğretim, üniversitelerimizde okutulması lazım. Bizim çocuklarımızın bu hikayelerle buluşması adına çok önemli bir çalışmaya imza attı Hisarcıklıoğlu” dedi.

Konuşmasında Dede Korkut ile Bayburt ilişkisine de dikkat çeken Memiş, “Dede Korkut’taki 12 hikayeyi okuyanlar Bayburt-Dede Korkut ilişkisini çok yakın bilirler. Çünkü Dede Korkut hikayelerinde Bayburt ismi geçmektedir. Bayburt’ta, Bayburt Kalesi’nde geçen bir takım hikayeler anlatılmaktadır. Biz babalarımızdan, annelerimizden bu masalları dinleyerek kendimizi bulduk. O hikayelerde; neşelerimizi, kavgalarımızı, üzüntülerimizi, çözüm bulmaz meselelerin nasıl çözüldüğünü görüyoruz. Orada baba ile oğlu arasındaki kavgada annenin üstlendiği rolü görüyoruz. Bu anlamda özellikle Milli Eğitim Müdürlüğü’ne düşen bir görev, Dede Korkut hikayelerinin temin edilerek çocuklarımıza okutulması gerekli” şeklinde konuştu.

Pehlivan: “Dede Korkut Hikayeleri UNESCO mirası olarak teklif edildi”

Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan ise, Dede Korkut Şölenleri’nin 24 yıl önce ilk gün kararının verilmesinden, son etkinliğe kadar emeği geçen kişi ve kurumlara teşekkür etti.

Türkiye ve yurtdışından gelen misafirlere ‘hoşgeldiniz’ diyen Vali Pehlivan, Dede Korkut’un Türk Dünyası ile özdeşleşmiş bir şahsiyet olduğunu, dünyaya mal olmuş bir bilge olduğunu hatırlattı.

Pehlivan, Dede Korkut Hikayeleri’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2018 yılı UNESCO’nun somut olmayan kültürel miras listesine teklif edildiğini açıkladığı konuşmasında şunları kaydetti:

“Dede Korkut, bizim kültürümüzde, edebiyatımızda köşe taşı olarak nitelendireceğimiz eserler ortaya koymuş bir kişi. Fuat Köprülü, ‘Türk Edebiyatı’nın terzinin bir kefesine koysanız, diğer kefesine de Dede Korkut’u koysanız, Dede Korkut daha ağır basar” der. Dede Korkut hikayelerine baktığımız zaman aslında kendimizi görürüz. İnsanlığı, evrensel değerleri görürüz. Dede Korkut, aile, toplum insan sevgisinden bahseder. Cesaretten, akılcılıktan, çalışkanlıktan, zorluklara karşı mücadele etmekten bahseder. Değerler uğruna fedakarlıktan bahseder. Hülasa bütün verdiği mesajlar sadece düne ait değil, bugüne ve yarınlara ait mesajlardır. Sadece Türk Dünyas’na, bizim kültürümüze, bizim inanç yapımıza ait mesajlarda değildir aslında bunlar. Bütün dünya insanlığını kavrayan, kucaklayan mesajlar içerir. Böylesi bir değerin Bayburt’la özdeşleşmiş olması bizim için ayrı bir onur kaynağı. Bayburt için önemli bir miras bu. Bu mirasa sahip çıkmak hepimizin görevi, sadece Bayburt’un değil tüm Türk Dünyası’nın görevi. Bu bağlamda Kültür ve Turizm Bakanlığımız 2018 yılında UNESCO’nun somut olmayan kültürel miras listesine Dede Korkut Hikayeleri’ni teklif etti. Bu sayede inşallah Dede Korkut Hikayeleri uluslararası arenada daha da bilinir, okunur ve farkında olunur bir hale gelecek. Bu etkinlikler aynı zamanda hemşehrilerimizin bir araya gelmesine, selamlaşmasına, yeni hatıralar biriktirmelerine, kucaklaşmasına vesile oluyor. Bir sevinç kaynağımız da budur. Kültürel faaliyetlerin geliştirilmesi diğer kamu yatırımlarına anlam katacaktır. Bu vesile ile emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından şölene katılmak üzere il dışından gelen İzmir Dede Korkut Yörük Türkmen Federasyonu temsilcisi Emine Güven ve Rize Karakoyunlular Federasyonu temsilcisi Bülent Verep Vali Pehlivan ve Belediye Başkanı Memiş’e hediye takdiminde bulundu. 

Gümüşhane, Bursa, Azerbaycan, Bayburt folklor ekiplerinin gösteriler sunduğu etkinlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Eski Bakanı Doç. Dr. Ülkü Güney, 25. ve 26. Dönem Bayburt Milletvekili ve Maliye Eski Bakanı Naci Ağbal ve Bayburt Milletvekili Fetani Battal’ın mesajları iletildi.  


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ALOŞ 6 yıl önce

Fotoğraflardaki İzleyenlerin yüzü pek gülmüyor. Sanki mutsuzlar.