Çinimaçin son izini sürüyor!

Bayburt  Kalesi, tarihte bilinen adının son izini sürüyor. Türkler’in Anadolu’yu fethinden sonra 1200 - 1250 yılları arasında büyük bir onarım gören ve tarihinin en görkemli haline kavuşan Bayburt Kalesi, sorumsuzluğun kurbanı olmaya devam ediyor!

Çinimaçin son izini sürüyor!

Bayburt Postası - Bayburt  Kalesi, tarihte bilinen adının son izini sürüyor. Türkler’in Anadolu’yu fethinden sonra 1200 - 1250 yılları arasında büyük bir onarım gören ve tarihinin en görkemli haline kavuşan Bayburt Kalesi, sorumsuzluğun kurbanı olmaya devam ediyor!

İsmini, geçmişte surlarındaki çini süslemelerden alan Çinimaçin Kalesi, birçok savaşa ve talanlara karşı ayakta kalmasına rağmen sahip olduğu mimari özelliğini günümüz çağında tam anlamıyla kaybetmek üzere. Tarihi kaynaklarda Anadolu’nun ‘Üç Hisarlı’ kalelerinden biri olarak da belirtilen tarihi kalenin surları onarılmayı beklerken, bilinen en büyük özelliğini yitiriyor.

Selçuklu Sultanı Rükneddin Süleyman Şah’ın kardeşi Mugisiddin Tuğrul Şah tarafından surları görkemli bir şekilde süslendirildikten sonra 1300’lü yıllardan itibaren büyük oranda korunabilen bu çinilerin çoğu 1960'lı yılların ardından birer birer talan edilirken, ulaşılamayacak noktada olanlar ise uzun yılların etkisiyle yıpranıp yok oldu.

Son bir iz kaldı!

Tarihi kalenin en önemli özelliklerinden biri olan çinilerden tek bir parça kaldı! 2011 yılında yıpranmış görüntüsüyle Bayburt Postası tarafından gündeme getirilen bu çini parçası, tarihi kalenin aslına uygun bir şekilde restore edilebilmesiiçin dönebilmesi adına adeta son bir iz olarak göze çarpmıştı. Kendi insanı tarafından yağmalanan bu Selçuklu mimarisine ait izlerin birer birer söküldüğü zaman içinde, elde kalan yadigâr çini parçası, olası bir restorasyon açısından örnek teşkil etmesine rağmen yetkililer tarafından herhangi bir adım atılmadı.

Öte yandan konuyla ilgili edinilen bilgiye göre, Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından bir çalışma başlatıldığı ama sonuç alınamadığı ortaya çıktı. Surlarıyla birlikte çinilerin aslına uygun bir şekilde yapılması için 2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuruda bulunulduğu ve bakanlığın gönderdiği uzman heyet tarafından kalede yer alan çini parçasının incelendiği belirtildi.

Örnek olarak sunulan çini parçası ile ilgili incelemelerini tamamlayan heyetin daha sonra Kütahya’da hazırlatılan çini örneklerini gönderdiği fakat gönderilen örneklerin aslına uygun olmadığı öğrenildi.



*Bu haber, 31 Aralık 2011'de Bayburt Postası'nda yayınlandı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.