Celali’nin mezarına gurbetçi eli

Bayburt’un  yetiştirdiği  büyük  şairlerden olan Celali Babanın mezarı Bayburt taşı ile restore edilecek. Mezarı Ozansu köyünde olan Celali Babanın mezarını restore ettirmek isteyen kurum ise Almanya’da faaliyet gösteren Bayburt Münih Derneği. Konu ile ilgili bir açıklamada bulunan Dernek Başkanı Lokman Bayram, “bir kültür hizmeti sunmak istiyoruz” dedi. Konuyu dernek yönetiminde gündemlerine aldıklarını ve işi uzmanlarına danışarak bir yol haritası çıkaracaklarını açıklayan Bayram, “çeşitli örnekler topladık, Şair Celali’ye en çok hangisi yakışır ve uygun görülürse, o projeyi uygulayacağız” dedi. Bayram, konu ile ilgili düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi:

Celali’nin mezarına gurbetçi eli

Celali’nin mezarına gurbetçi eli değecek...Bayburt’un  yetiştirdiği  büyük  şairlerden olan Celali Babanın mezarı Bayburt taşı ile restore edilecek. Mezarı Ozansu köyünde olan Celali Babanın mezarını restore ettirmek isteyen kurum ise Almanya’da faaliyet gösteren Bayburt Münih Derneği. Konu ile ilgili bir açıklamada bulunan Dernek Başkanı Lokman Bayram, “bir kültür hizmeti sunmak istiyoruz” dedi. Konuyu dernek yönetiminde gündemlerine aldıklarını ve işi uzmanlarına danışarak bir yol haritası çıkaracaklarını açıklayan Bayram, “çeşitli örnekler topladık, Şair Celali’ye en çok hangisi yakışır ve uygun görülürse, o projeyi uygulayacağız” dedi. Bayram, konu ile ilgili düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi:

“Bu çalışmayı birileri bir gün çıkıp yapacaktı. Böylesine bir görevi yerine getirmek elbet birilerine bir gün nasip olacaktı. O bahtiyar insanlar neden bizler olmayalım.”

 

Ozansu köyünde bulunan Şair Celali'nin mezarı... Örnek bir anıt mezar...

 

 

 

 

 

 

 

 


(*) Şair Celâlî,1850 yılında Bayburt'un Ozansu (Tahsını) Köyü'nde doğdu. Asıl adı Ahmet olan Celali, 14 yaşından itibaren medrese eğitimi aldı. 17 yaşında icazetini alan Ahmet, gördüğü bir rüya üzerine şiirlerini Celali mahlası ile yazmaya başlar. Yüzün üzerinde şiiri tesbit edilmiş ve kayıtlara geçmiştir. Lirik bir şair olmasına karşın, saz çalmamış olan Celali, şiirlerini doğaçlama ifade etmiştir. 1915 yılında Bayburt'ta vefat eden Şair Celali hakkında akademik düzeyde birçok araştırma yapılmış ve makaleler yazılmıştır.

 

YARD. DOÇ. DR. HAMDİ GÜLEÇ YAZDI: BAYBURTLU CELALİ'NİN SANATI

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.