Bu tarihi eser koruma altında!

Tarihi mekânların yağmalandığı ve bakımsızlıktan yok olmaya yüz tuttuğu bir şehir olarak anılmaya başlayan Bayburt, son olarak tarihi Bent Hamamı ile ulusal basına konu oldu.

Bu tarihi eser koruma altında!

Bayburt Postası - Tarihi mekânların yağmalandığı ve bakımsızlıktan yok olmaya yüz tuttuğu bir şehir olarak anılmaya başlayan Bayburt, son olarak tarihi Bent Hamamı ile ulusal basına konu oldu. Bayburt'taki sayılı birkaç  hamamdan birisi olan ve tarihi kimliğiyle en öne çıkan Bent Hamamı, artık bakımsızlık ve ilgisizlik yüzünden harabeye dönmüş bir hamam olarak tanınıyor.

Çoruh Nehri kıyısında bulunan ve yakın zamana kadar aktif olarak kullanılan bu tarihi eser, şimdi ilgisizlik yüzünden nerdeyse yıkılmak üzere.

Tinerciler mekân tutmuş…

Hamamın son yıllardaki görüntüsü, bir tarihin yok oluşunu ve aynı zamanda bir şehrin tarihi eserlere karşı sorumsuzluğunu da gözler önüne seriyor.

Bent hamamı bakımsızlıktan dökülüyor...Kapısı 24 saat açık olan hamam kendi haline terk edilmişken, aynı zamanda tinercilere de mekân olmuş. Yerli ve yabancı turistlerce ziyaret edilebilecek bir tarihi kimliğe ve görselliğe sahip olan hamam artık tinercilerin ve balicilerin uğrak mekânı olmuş.

Koruma altında!

Bayburt'taki tarihi hamamlardan biri olarak koruma altında olduğu iddia edilen hamamın tahrip edilen bölümleri, aslında hamamın kaderine terk edilmiş bir tarihi eser olduğunun bir göstergesi olarak göze çarpıyor. Bugüne kadar hiçbir onarımdan geçmeyen ve zaman içinde büyük tahribatlara uğrayan hamamın artık balici ve tinercilerin gözde mekanı haline geldiğini ifade eden Korkmaz Gülhan, "Bildiğim kadarıyla bu tarihi hamam vakıflara ait, uzun süredir de kullanılmıyor. Buraya bazı gençlerin gelerek bali ve tiner kullandıklarına şahit olduk” dedi.

Tarihi hamamın yakınında ikamet eden Gülhan, “Bu tarihi mirasın bu olumsuz görüntülerden kurtarılarak sahip çıkılmasını bekliyoruz. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün bir an önce bu rezillikten burayı kurtarması ve orijinal haline getirildikten sonra tekrar hamam olarak hizmete sunulmasını Bayburt halkı olarak istiyoruz" dedi.

16. yüzyılda Akkoyunlular döneminde Ferahşad Bey tarafından inşa edildiği belirtilen ve şimdiki görüntüsüyle vatandaşların tepkisini çeken tarihi Bent Hamamı, yetkililerden ilgi bekliyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.